REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Juodieji transplantologai“ vėl sukėlė skandalą Ukrainoje. Viename morge netoli Kijevo šimtams numirėlių buvo išpjautos akys. Pagrobtos akių ragenos buvo nelegaliai parduotos.

REKLAMA
REKLAMA

Akis užsiūdavo

Teisėsauga šį nelegalų biznį aptiko dar šių metų pradžioje, o į viešumą kai kurie faktai praslydo tik dabar, kai tyrimas pajudėjo iš mirties taško ir dviem įtariamiesiems buvo pateikti kaltinimai. Nusikalstama veikla apkaltinti Kijevo srities Bojarkos miesto lavoninės darbuotojai. Jie be artimųjų sutikimo išlupdavo mirusiesiems akis. Teisėsaugininkai nustatė net 200 tokių atvejų.

REKLAMA

Viena tokių nukentėjusiųjų, kijevietė iš Sviatošinsko rajono Elena Savostova, papasakojo, jog jos tėvui taip pat buvo išimtos ragenos. Tačiau pasiėmus velionį iš morgo to nebuvo įmanoma pastebėti ar įtarti. Tik vėliau nukentėjusioji buvo iškviesta į miliciją kaip liudininkė. Ten moteris išgirdo, jog nemažai mirusiųjų teko ekshumuoti, po to ir paaiškėjo šiurpūs dalykai. „Paskambinę milicijos pareigūnai pranešė, jog tėvui buvo išimtos ragenos, – pasakojo moteris. – O mes palaidojome ir nieko nepastebėjome. Pasirodo, kad ir negalėjome pastebėti, nes į akiduobes įdėdavo tamponus ir užsiūdavo akių vokus“.

REKLAMA
REKLAMA

Vadovas ginasi

Lavoninė, kurioje buvo vykdomi šie nusikaltimai, įsikūrusi Bojarkos rajono ligoninės teritorijoje. Ji priklauso Kijevo srities teismo ekspertizės biurui.

Kijevo srities vidaus reikalų valdybos viešųjų ryšių atstovas Nikolajus Žukovičius nepaneigė, kad vyksta nelegali prekyba organais, tik nieko nekomentavo, pabrėždamas, kad informacija neviešinama, nes bijomasi skandalo.

Vyriausiasis ligoninės gydytojas Vasilijus Kravčenka patikino, jog jo vadovaujami medikai nieko apie nusikaltimus nežinantys. Jis pabrėžė, jog ligoninės teritorijoje yra du morgai, o jis atsakingas tik už vieno – ligoninės morgo – darbuotojų darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neoficialiais duomenimis, išpjautąsias ragenas medikai tiekė Ukrainos oftalmologijos klinikoms. Šiuo metu tyrėjai bando išsiaiškinti, kiek laiko iš numirusiųjų buvo išimami organai ir kiek už tai gaudavo morgo darbuotojai. Bandomi nustatyti ir galimi pirkėjai.

Ragenos transplantacija Europos šalyse kainuoja nuo 2000 iki 5000 dolerių.

Esama žinių, jog panašios nelegalios ragenos išėmimo operacijos buvo atliekamos ir Brovaruose (miestas netoli Kijevo). Ukrainos laikraščiai rašo, jog „juodieji transplantologai“ jau seniai veikia šioje šalyje ir yra užmezgę gerus ryšius su užsienio klinikomis.

REKLAMA

Ne pirmas atvejis

Tai ne pirmas toks skandalas Ukrainoje. Anksčiau panašūs kaltinimai buvo pareikšti trims Nacionalinio Aleksandro Šalimovo chirurgijos ir transplantologijos instituto (Kijevas) gydytojams transplantologams. Jie buvo apkaltinti nelegaliai prekiavę organais ir žmonėmis. Tuomet buvo nustatyta, jog tie medikai dalyvavo nusikalstamos gaujos veikloje, kurios nariai 3 metus pardavinėjo žmones ir organus transplantacijai.

Ukrainos vidaus reikalų departamento duomenimis, nusikalstama grupuotė verbavo Ukrainos, Moldovos, Rusijos, Baltarusijos, Uzbekistano piliečius, veždavo juos į Azerbaidžaną ir Ekvadorą, o ten jiems buvo išimami organai. Vėliau išimti organai pakliūdavo į Izraelio klinikas, kur laukė turtingi pacientai. Aprūpinamos buvo ir kai kurių Europos bei Azijos šalių transplantologijos klinikos. Gaują sudarė 12 narių, tarp jų buvo ir 4 aukštos kvalifikacijos chirurgai iš Ukrainos.

REKLAMA

Donorų paieška užsiėmė 7 grupuotės nariai. Paprastai jie viliodavo skurdžiai gyvenančius žmones. Ypač paklausios buvo sveikos, stiprios 18–25 metų moterys.

Teisėsaugininkai teigia, jog ta grupuotė gyvavo mažiausiai 3 metus. Įtariama, jog instituto vadovybė žinojo apie tokią veiklą ir nusikaltėlius dengė. Tačiau vadovai išsigynė ką nors žinoję apie „juodąją transplantaciją“ ir dievagojosi, jog jų darbuotojai nusikaltimų nedarė.

Dar anksčiau, 2007 metais, Donecke buvo sulaikytas Izraelio pilietis Michaelis Zisas. Milicija įtarė jį nelegaliai prekiavus žmonių organais. Panašiu nusikaltimu M. Zisas buvo įtariamas ir Izraelio teisėsaugos – čia jis buvo laikomas gaujos, nelegaliai aprūpinančios transplantologijos klinikas žmonių organais, vadeiva. Vis dėlto Ukrainos teismas M. Zisui pritaikė amnestiją ir paleido jį į laisvę.

Beje, „juodųjų transplantologų“ iš A. Šalimovo chirurgijos ir transplantologijos instituto byloje taip pat figūruoja Izraelio pilietis, kuris, įtariama, ir vadovavo nusikalstamai grupuotei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų