REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos dujų milžino „Gazprom“ dujų kaina Lietuvai yra politinė, dėl to susitarti dėl jos yra sudėtinga. Ją paveiktų konkurencija, kuri atsirastų pastačius suskystintų dujų terminalus, ir tam neužtenka vieno terminalo visoms trims Baltijos šalims Latvijoje, nes jis galėtų būti lengvai perimtas. Tuo yra įsitikinusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

„Susitarti su „Gazprom“ dėl kainos mažėjimo yra sudėtinga, nes „Gazprom“ kaina yra politinė - ne ekonominė. Toks kainų skirtumas (30-40 proc. - ELTA) tarp „Gazprom“ taikomų Lietuvai ir rinkos kainų yra grynai su politiniu atspalviu. Todėl viskas priklauso nuo politikos ir Rusijos vadovų požiūrio į bendradarbiavimą su Lietuva“, - dabartinę situacija apibrėžė D. Grybauskaitė.

REKLAMA

Prezidentė paaiškino, kad suskystintų dujų terminalas Lietuvai reikalingas tam, kad „vamzdyje, kuris ateina iš Rytų, dujų kaina būtų iš karto mažesnė“, ir tam neužtenka vieno regioninio terminalo, kurį ketina statyti Latvija. Savo terminalus statys ir Lietuva, ir Estija.

„Jeigu sukoncentruojame politinę riziką, kad terminalas atsiranda tik vienoje šalyje, mūsų kaimynai Rytuose gali labai lengvai vienokiu ar kitokiu būdu perimti“, - sakė D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė taip pat pareiškė, kad jos netenkina suskystintų dujų terminalo statybos tempai, ir teigė artimiausiu metu vyksianti į Klaipėdą domėtis jo statybos reikalais, tarp jų ir vietos terminalui parinkimu.

„Darbų tempai netenkina. Artimiausiu metu bus padarytas aplinkos vertinimas. Pati artimiausiu metu vyksiu į Klaipėdą kalbėtis dėl suskystintų dujų terminalo, taip pat ir dėl jo statybos vietos. Kai bus visi reikalavimai įvykdyti - ir žemėtvarkos, ir aplinkos įvertinimas - galėsime atsakyti, kad vieta yra tinkamiausia“, - sakė D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdama apie šilumos kainas, Prezidentė sakė netoleruosianti gyventojų gąsdinimo ir minėjo ne tik tarptautines priežastis, bet ir tas, kurias reikia išspręsti Lietuvoje. Tai yra demonopolizuoti šilumos ūkį, priimant naujus įstatymus, tarp jų ir D. Grybauskaitės pasiūlytus, o jei reikės, taikyti ir papildomas priemones, pavyzdžiui, perskirstyti atsakomybę.

„Šiuo metu atsakomybė likus ore, o visos teisės dėl šilumos ūkio yra atiduotos savivaldybėms. Jeigu mes pasižiūrėsime į kai kurias savivaldybes, kurios jau turi mišrų šilumos ūkį, kur yra biokuras naudojamas, tai moka vos 30-40 proc. pigiau negu Vilnius, Kaunas arba Klaipėda. Tai ir rodo savivaldos politikų darbo kokybę ir jų požiūrį į savo žmones“, - sakė D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų