REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vadovaudamasi LR šilumos ūkio įstatymu bei Šilumos ir karšto vandens kainų nustatymo metodikomis AB „Panevėžio energija“ 2011 m. balandžio 28 d. valdybos sprendimu nustatė naujas šilumos ir karšto vandens kainų dedamąsias.

REKLAMA
REKLAMA

Galiojanti šilumos kaina - 20,70 centų už kilovatvalandę (be PVM) nuo 2011m. liepos 1d. didėja 6,5 proc., iki  22,06  centų už kilovatvalandę (be PVM). Kadangi AB „Panevėžio energija" yra regioninė įmonė ir tiekia šilumą bei karštą vandenį Panevėžio, Kėdainių, Rokiškio, Pasvalio, Kupiškio, Zarasų miestų ir rajonų vartotojams, šilumos kaina visuose regionuose yra vienoda.

REKLAMA

Šilumos ir karšto vandens kainų dedamąsias privaloma  perskaičiuoti kartą metuose. Pagal nustatytas dedamąsias kas mėnesį yra apskaičiuojamos naujos šilumos ir karšto vandens kainos. Jei apskaičiuota šilumos kaina skiriasi nuo galiojančios mažiau nei 5 proc., šios galima nekeisti.

Nuo praėjusių 2010 metų  liepos mėnesio AB „Panevėžio energija" tiekiamos šilumos ir karšto vandens  kainos nekito visą šildymo sezoną. Šiuo metu didėjančią šilumos kainą lemia kuro kainos, nes ji sudaro  šilumos kainos pagrindinę dalį.   Bendrovės  katilinėse naudojamos  įvairios kuro rūšys: gamtinės dujos, mazutas, mediena, skalūnų alyva, šiaudai ir kt.  Dalį šilumos bendrovė superka iš kitų gamintojų, kurių gamybos proceso metu gaunama atliekinė šiluma. 60 proc. šilumos pagaminama  deginant gamtines dujas, kurios kas mėnesį vis brangsta, o per metus jos jau pabrango  22 procentais. Taip pat rinkoje  didėja ir biokuro kainos - per metus mediena pabrango apie 40 proc. Bendrovė, kaip energetinė įmonė, privalo laikyti ir rezervinio kuro - mazuto atsargas, kurios užtikrintų nepertraukiamą šilumos gamybą ir tiekimą vartotojams.

REKLAMA
REKLAMA

Šilumos kaina didėtų dar daugiau, jei bendrovė nekeistų kuro struktūros. Mažinant brangaus kuro - gamtinių dujų, skalūnų alyvos, mazuto sunaudojimą, bendrovė didina pigesnio kuro - medienos, šiaudų, malkų naudojimą. Naujai apskaičiuotai šilumos kainai vartotojų atžvilgiu teigiamos  įtakos turės įvertintos Rokiškio, Zarasų, Kėdainių ir kitų rajonų katilinėse atliktos rekonstrukcijos bei šiuo metu vykdoma Panevėžio katilinės rekonstrukcija, kurios metu bus pastatyti du biokuru kūrenami katilai.

Perskaičiuojant šilumos kainų dedamąsias buvo nevertinamas  infliacijos koregavimo koeficientas,  o tai leido sumažinti kainą 0,37 ct/ kWh.  Iš Panevėžio elektrinėje gaminamos elektros energijos pardavimų 20 proc. uždirbto pelno pagal  Kogeneracinių jėgainių šilumos ir elektros energijos sąnaudų atskyrimo tvarką buvo skirta šilumos kainos mažinimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų