REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

(Papildyta 18:09 val.) Vokiečių pareigūnai praneša, kad ištirtose pupelių daiguose E.coli bakterijų nerasta. Vakar pranešta informacija apie tai, kad mirtinos infekcijos sukėlėjas greičiausiai yra greta Hamburgo esančiame ūkyje, nepasitvirtino.

(Papildyta 18:09 val.) Vokiečių pareigūnai praneša, kad ištirtose pupelių daiguose E.coli bakterijų nerasta. Vakar pranešta informacija apie tai, kad mirtinos infekcijos sukėlėjas greičiausiai yra greta Hamburgo esančiame ūkyje, nepasitvirtino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos mokslininkai ir pareigūnai ir toliau ieško EHEC sukelėjo šaltinio, pražudžiusio jau 22 gyvybes.

REKLAMA

Vis dėlto daugybės susirgimų priežastis gali būti susijusi su pupelių daigais. EHEC sukelėju gali tapti vieno Hamburgo gyventojo šaldytuve pamirštas, pasibaigusio galiojimo pupelių daigų pakelis, praneša Focus.de

42 metų Hamburgo gyventojas Andreas R. į vietinės valdžios instituciją atnešė 100 gramų svorio pupelių daigų pakelį. Daržovė buvo išaugintoss tame pačiame šalia Hamburgo esančiame ūkyje Uelcene, kuriame vakar buvo surasta E.coli bakterijų.

REKLAMA
REKLAMA

Andreas R. atneštų daržovių galiojimo laikas baigėsi šių metų balandžio 23 d., jis teigia pakelį „pamiršęs šaldytuve“. Vokietis buvo užsikrėtęs EHEC ir gulėjo ligoninėje, šiuo metu jis yra sveikas.

Hamburgo Maisto tikrinimo organizacijos atstovės Marianne-Pfeil-Warnke teigimu, „jei bakterijos į pakelį pateko balandį, jos vis dar ten yra“.

Šiuo metu Hamburgo gyventojo atneštos daržovės tiriamos.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos ūkių asociacijos pirmininkas, kaltinamas pražūtingo užkrato paplitimu jo ūkyje, daugiausia – ankštinėse kultūrose, neigia, kad jo pupelių daigai galėjo būti užkrėsti E.coli bakterijomis.

Klausas Verbeckas, „Gaertnerhof Bienenbuettel“ generalinis direktorius, tikino, kad jo pupelių daigai nebuvo tręšiami nei gyvulių mėšlu, nei pesticidais ir jie esą visiškai natūralūs.

Sekmadienį Vokietijos pareigūnai patvirtino, kad ūkininko auginamos pupos užkrėtė 2 200 žmonių, iš kurių net 22 žmonėms sukėlė mirtinas komplikacijas. Ūkis buvo uždarytas, o produkcijos tiekimas sustabdytas. Šiuo metu laukiama tikslesnių tyrimų rezultatų.

REKLAMA

„Galiu patikinti, kad mano auginamos daržovės netręšiamos ir yra visiškai natūralios“, – teigė ūkininkas K. Verbeckas.

Vokietijos pareigūnų buvo reikalaujama kuo greičiau identifikuoti E.coli protrūkio šaltinį, nes E.coli bakterijos atmaina jau pasiglemžė 22 gyvybes (dvidešimt vieno vokiečio ir vieno švedo).

Viena K. Verbecko kaimynė, Sibylle Lange, patvirtino, kad ūkininkas jau daugelį metų augina tik ekologiškas daržoves: „Čia dirbantys žmonės gerai išmano savo darbą ir jų produkcija buvo visada šviežia ir natūrali. Jie čia dirba jau per 30 metų ir tiekia tik aukštos kokybės produktus. Niekada nepatikėčiau, kad užkrato šaltinis galėjo būti šiame ūkyje.“

REKLAMA

Žemutinės Saksonijos regiono žemės ūkio ministras Gertas Lindemannas sakė, kad nuodingoji bakterija buvo aptikta Uelceno regione.

G. Lindemannas taip pat pridūrė: „Pražūtingą protrūkį sukėlė ne tik pupų daigai, bet ir mėlynžiedės liucernos, „Mung“ pupų, ridikėlių ir „Arugula“ veislių daigai iš šio ūkio. Pusžaliai  ūgliai yra dažnai dedami į salotas, mišraines ar sumuštinius, o tai, be abejonės, ir galėjo būti daugelio vokiečių mirčių priežastimi .“

Žemės ūkio ministras primygtinai reikalavo, kad žmonės nustotų vartoti ankštinių kultūrų ūglius. Danielis Bahas, Vokietijos Sveikatos apsaugos ministras, ARD televizijos tinklui kalbėjo: „Mes turime aiškius požymius, kad ūkis Uelceno regione yra infekcijos šaltinis, beliko sulaukti atsakymų iš laboratorijos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ispanijos ūkininkai teigia, kad jų produkcijos uždraudimas sukėlė apie 200 milijonų eurų nuostolių kas savaitę, ir jie ruošiasi reikalauti kompensacijos. Ši krizė Ispanijoje taip pat lėmė 70 000 žmonių nedarbą.

Atsakingos įvairių šalių organizacijos bando nustatyti  infekcijos, paplitusios 12-oje šalių, židinį. Daugeliui užsikrėtusių buvo diagnozuotas hemolizės uremijos sindromas (HUS), kuris pasireiškia inkstų nepakankamumu. E.coli atmaina išskiria nuodingus toksinus į kraują, kurie sukelia kraujingą viduriavimą, inkstų ligas, mirtį.

Šeštadienį vietiniai Vokietijos pareigūnai identifikavo vieną restoraną, kuriame E.coli infekcija apsikrėtė daugiau nei 17 žmonių. Bet restorano savininkas tikino, kad virtuvėje pagamintą maistą valgė beveik visi restorano darbuotojai ir jokių užsikrėtimo atvejų nebuvo nustatyta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų