REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiojoje Britanijoje kelis savaitgalius trunkanti laisvadienių virtinė kirto per ir taip šlubuojančią šalies ekonomiką. Panašu, kad jos neišgelbėjo net karališkosios vestuvės.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas penktadienį vykusias karališkąsias vestuves pavadino geriausia žinia ekonomikai, tačiau įprastas jau tapęs ilgasis savaitgalis buvo nuostolingas.

REKLAMA

Princo Williamo ir jo išrinktosios Kate Middleton tuoktuvių proga britams suteikta papildoma nedarbo diena, smulkiojo verslo asociacijos skaičiavimais, Didžiosios Britanijos ekonomikai kainuos ne mažiau nei 6 milijardus svarų sterlingų. Analitikai skaičiuoja, kad paeiliui einantys laisvadieniai gali atsieiti ir 30 milijardų.

Suskubo atostogauti

Dalis šalies gyventojų praėjusią savaitę suskubo išeiti atostogauti, mat dėl ilgo Velykų savaitgalio, karališkųjų vestuvių ir iš gegužės 1-osios į pirmadienį perkelto laisvadienio jie galėjo ilsėtis net 11 dienų. Kita išeitis – trijų dienų nedarbingumo pažymėjimas.

REKLAMA
REKLAMA

,,Vestuvės gal ir atitrauks žmonių mintis nuo taupymo, bet šis efektas ilgai netruks. Dalis jų tikriausiai nematys prasmės trims dienoms grįžti į darbą, todėl netikėtai ,,susirgs“, – situaciją komentavo tyrimų bendrovės ,,ComRes“ vadovas Andrew Hawkinsas.

Stebuklo nesitiki

Teigiama, kad D. Cameronas tokiais pareiškimais bando atitraukti dėmesį nuo radikalių taupymo priemonių – šiemet Vyriausybė padidino pardavimo mokestį ir atleido 310 tūkstančių valstybės tarnautojų. Šalies ekonomika praėjusių metų paskutinį ketvirtį smuko 0,5 procento, o infliacija išaugo dvigubai, nei prognozuota, ir dar labiau sumažino britų santaupas bei vartojimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

,,Nors karališkosios iškilmės neabejotinai padidino Londono prekybininkų pajamas, jos nepagerins vartotojų nuotaikų žvelgiant į ilgesnę perspektyvą“, – komentavo Mažmeninės prekybos konsorciumo vadovas Stephenas Robertsonas.

Vartotojų pasitikėjimo indeksas praėjusį mėnesį kiek paaugo, tačiau, Nacionalinio statistikos biuro duomenimis, vasarį jis buvo mažiausias nuo 2004 metų.

,,Neverta tikėtis, kad karališkosios vestuvės privers žmones jaustis geriau ar išleisti daugiau pinigų, – ,,Bloomberg“ teigė ,,Capital Economics“ vyriausiasis ekonomistas Jonathanas Loynesas. – Tai vienkartinis įvykis, kuris didesnio poveikio šalies ekonomikai neturės.“

REKLAMA

Pelnėsi prekybininkai

Iš karališkųjų vestuvių daugiausia pasipelnyti galėjo turizmo ir kelionių bendrovės bei prekybininkai.

Šalies didieji prekybos tinklai ,,Tesco“ ir ,,John Lewis“ jau kelis mėnesius skęsta prabangiuose suvenyruose, ir ne tik, su karališkosios poros siluetais – nuo K. Middleton sužadėtuvių suknelių kopijų iki porceliano lėkščių, puodelių ir kitokių suvenyrų, tad planuojama, kad prekybininkų pajamos gerokai viršys karališkųjų vestuvių išlaidas.

Vestminsterio prieigų verslininkai tokio žmonių antplūdžio nematė jau 30 metų – nuo tada, kai visa Didžioji Britanija šventė princo Charleso ir princesės Dianos vestuves. Tuomet iškilmes Londone stebėjo apie 600 tūkstančių turistų.

REKLAMA

Nors dėl taupymo šiųmetės karališkosios vestuvės buvo kiek kuklesnės, o ir pelnas po iškilmių dar nesuskaičiuotas, konsultacijų kompanijos ,,PwC“ analitikai teigė, kad pajamos gali siekti 107 milijonus svarų.

Išlaidas dalijosi

Vestuvių ceremonijos, priešpiečių ir vakarienės išlaidas padengė karališkoji šeima, prie to prisidėjo nuotakos tėvai – milijoninio verslo savininkai. Iš mokesčių mokėtojų pinigų buvo sumokėta už policijos ir apsaugos darbą iškilmių metu bei aplinkos tvarkymą po jų. Papildomos saugumo pajėgos Londono gatvėse kainavo apie 23 milijonus svarų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Analitikų teigimu, tai puikus pasiruošimas kitąmet Londone vyksiančioms olimpinėms žaidynėms.

,,Mūsų tyrimas rodo, kad karališkosios vestuvės bus Londono ekonomikos augimo variklis ir rodiklis, pagal kurį galėsime tiksliau prognozuoti, kiek naudos šaliai atneš olimpiada“, – praėjusią savaitę BBC teigė ,,PwC“ ekonomistas Markas Ambleris.

Skaičiuojama, kad ceremonijos transliaciją iš Vestminsterio abatijos ir vestuvių procesiją į Bakingamo rūmus visoje šalyje įrengtuose ekranuose stebėjo daugiau nei milijonas Didžiosios Britanijos gyventojų, o televizijos transliacijas – net iki 2 milijardų žmonių pasaulyje.

REKLAMA

FAKTAI: Didžiosios Britanijos monarchija

Iš Didžiosios Britanijos mokesčių mokėtojų kišenės karališkosioms vestuvėms skirta 15,7 mln. svarų sterlingų.

Monarchijai išlaikyti kasmet skiriama apie 38 mln. svarų.

Karališkoji šeima į šalį kiekvienais metais pritraukia milijonus turistų, čia paliekančių apie 500 mln. svarų.

Skaičiuojama, kad ilgasis savaitgalis Didžiosios Britanijos ekonomikai kaskart kainuoja apie 5,7 mlrd. svarų.

Internete informacijos, susijusios su princu Williamu, paieška išaugo 11 kartų, su K. Middleton – 30 kartų. Kate jau vadinama Didžiosios Britanijos prekių ženklu.

- Ingrida Mačiulaitytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų