REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Margučių ant Velykų stalo neturėtų stigti: kiaušiniai šįmet pigesni nei prieš metus. Tačiau kiti šiai šventei skirti produktai - pyragai, krienai, majonezas ir sviestas - pabrango.

REKLAMA
REKLAMA

Prekybininkai pasimokė iš praėjusių metų klaidų ir pasirūpino didesnėmis kiaušinių atsargomis. Pernai prieš Velykas parduotuvės pristigo kiaušinių. Paskutinę akimirką mažmeninės prekybos tinklai jų įsivežė ir iš Lenkijos, ir iš Latvijos. Prekybininkai viliasi geresnės apyvartos, bet pernelyg džiūgauti neskuba.

REKLAMA

„Iki“ tinkle pernai prieš Velykas įsigyti dešimtį L svorio kategorijos baltų kiaušinių kainavo 4,59 lito, šįmet įprasta kaina yra 4,99 lito, tačiau tinklas siūlo jų nusipirkti akcijos kaina - už 2,69 lito. „Šiemet prognozavome kiek didesnę paklausą negu anksčiau, todėl pasirūpinome atsargomis, kad parduotuvėse šių prekių nepritrūktų“, - sakė „Iki“ atstovas Valdas Lopeta. Tačiau kiti Velykų stalo produktai šįmet pabrango: populiariausias „Vilniaus“ majonezas pernai kainavo 3,29 lito, dabar - 3,49 lito. Vienas pirkėjas „Iki“ prekybos tinkle Velykų pirkiniams vidutiniškai skiria apie 30 litų.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausia ne kiaušiniai

Etnologės Gražinos Kadžytės tikinimu, „svarbiausi ant Velykų stalo yra margučiai, o paskui ir visa kita - kvietinių miltų pyragas, sviestas, sūris. Žinoma, Velykų stalas šventinis, nedera blynai ir košės, tačiau maistas ir puošmenos - antraeiliai dalykai.

Svarbiausia, kad būtų nepamirštama šios šventės prasmė. Jei šeima gražiai sugyvena, Velykos pas juos tikrai ateis. O jei pešasi, tai gali nors ir tortais bei marcipanais apsikrauti, bet Velykų nebus“. „Eurovaistinių“ atstovas Simas Lilas pastebi, kad lietuviai per visas šventes linkę persivalgyti. Pasak jo, „prieš visas didžiąsias metų šventes pastebime padidėjusią vaistų virškinimui gerinti, skrandžio skausmams malšinti paklausą.

Per Velykas jų apyvarta išauga 1,5 karto, palyginti su kitu laikotarpiu, o per Kalėdas - net 2 kartus. Tai, matyt, lemia lietuvių šventimo ypatumai - neracionalus, pernelyg gausus valgymas tomis dienomis“. „Prekybininkai pasirūpino kiaušinių atsarga“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų