REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sausį užsukus į didžiuosius prekybos centrus kai kurių prekių kainos pasitiko nedraugiškai. Anot prekybininkų, labiausiai brango daržovės, tačiau statistika rodo, kad pabrango ir duona.

REKLAMA
REKLAMA

Anot Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro (ŽŪIKVC) renkamų kassavaitinių duomenų, gruodį kilogramas juodos duonos metų pabaigoje vidutiniškai kainavo 5,54 lito, batonas – 5,97 lito. Šiemet sausio pabaigoje šių gaminių kaina kilo apie 10–20 centų. Perkantiesiems juodos duonos kilogramas vidutiniškai atsiėjo 5,66 lito, batonas – 6,25 lito.

REKLAMA

Bulvės – antras produktas, kuris sausį gerokai pabrango. Gruodžio pabaigoje fasuotų bulvių kilogramo kaina vidutiniškai siekė 1,03 lito, nefasuotų – 1,29 lito. Sausį abiejų tipų bulvės pabrango iki 1,88 lito (fasuotos) ir 1,78 lito (nefasuotos).

Brango dėl eksporto

Pasak ŽŪIKVC specialistų, bulvių kaina kilo dėl aktyvaus eksporto į Rusiją. Dėl tos pačios priežasties brango beveik visos daržovės. Bulvių kaina eksportui gali dar kilti, nes taip augintojai tikisi sumažinti jų paklausą ir nutraukti darbą ūkiuose dviem pamainomis.

REKLAMA
REKLAMA

Komentuodama tokią padėtį prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Jovita Bagdonaitė sakė: „Tiek Lietuvos, tiek pasaulio rinkose sklando kalbų apie maisto produktų brangimą. Daugelis šalių susiduria su būtiniausių produktų stoka dėl klimato kaitos ir augančios paklausos.“

Atstovės teigimu, sausį aktyviausiai rinkoje svyravo daržovių kainos, nes jų poreikis yra išaugęs Rusijoje. „Nuo kelių iki keliolikos procentų didėjo ir juodos duonos, kai kurių pieno produktų kainos“, – pripažino J. Bagdonaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai, kad brango daržovės, patvirtino ir „Iki“ prekybos tinklo komunikacijos skyriaus vadovas Valdas Lopeta. Jo teigimu, labiausiai brango kopūstai, morkos ir bulvės (25 proc.) bei svogūnai (14 proc.).

Prekybos tinklo „Iki“ atstovas patikino, kad sausį duonos gaminiai nebrango, taip pat nekito daugumos pieno ir mėsos produktų kainos.

Būtiniausi produktai nebrangs

Prekybos tinklo „Maxima“ įvaizdžio ir komunikacijos departamento direktorė Lina Muižienė „Balsas.lt savaitei“ teigė, kad sausį iš esmės didelių pokyčių būtiniausių maisto produktų rinkoje neatnešė.

REKLAMA

„Nesmarkiai kito kai kurių atskirų produktų kainos. Akivaizdžių pokyčių buvo tik daržovių kategorijoje. 40 proc. brango bulvės, 6 proc. – morkos, 8 proc. – obuoliai. Tai lėmė prastas ir jau besibaigiantis praėjusių metų rudens derlius“, – komentavo pašnekovė.

L. Muižienės teigimu, vasarį dėl šalies ekonomiką veikiančios pasaulio ekonomikos pokyčių gali svyruoti dalies produktų kainos, tačiau būtiniausi produktai brangti neturėtų.

„Stengsimės išlaikyti kainas tokias pat“, – žadėjo „Maximos“ atstovė.

Brangsta viskas, išskyrus mėsą

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto Produktų rinkotyros skyriaus vedėjas Albertas Gapšys išskyrė tris priežastis, kodėl dauguma maisto produktų brangsta jau nuo praėjusių metų.

REKLAMA

„2010-ųjų rudenį smarkiai padidėjo grūdų supirkimo kaina pasaulyje ir išaugo pieno produktų vartojimas. Vasarą siautusios sausros Rusijoje ir Ukrainoje taip pat turėjo tam įtakos“, – aiškino pašnekovas.

„Mėsa buvo vienintelis produktas, kuris nebrango“, – pastebėjo A. Gapšys. Tai, anot jo, lėmė nekylanti grūdų kaina. Vis dėlto tuo džiaugtis pernelyg nereikėtų, nes kylant grūdų kainoms, netrukus parduotuvių lentynas pasieks ir brangesnė mėsa.

„Mano skaičiavimais, mėsa brangs apie 20 proc. Tai gali nutikti jau balandį ar gegužę, tačiau kaina kol kas nedidėja, nes Europos rinkoje yra kiaulienos perteklius, kuris ir stabdo kainų didėjimą“, – teigė A. Gapšys.

TIK FAKTAI:

Daugiausiai per praėjusius metus brango daržovės ir vaisiai. Tai lėmė Rusijos rinkos paklausa ir išaugęs lietuviškų daržovių eksportas į užsienio rinkas.

Pieno produktų brangimas per metus sudarė apie 16–20 proc. Duonos gaminių kainos pakilo apie 10 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų