REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies kaimynės nacionalinis bankas paskelbė antrąkart devalvuojąs Baltarusijos rublį valiutų krepšelio atžvilgiu. Seimo narys Julius Veselka mano, kad toks baltarusių žingsnis mūsų šalį dar labiau priartins prie bankroto.

REKLAMA
REKLAMA

Užvakar žiniasklaida pranešė, kad Baltarusijos rublio kursas jau sumažėjo visų pagrindinių valiutų, kuriomis prekiaujama Baltarusijos valiutų–akcijų biržoje, atžvilgiu. Euro kursas ūgtelėjo 2,9 proc., iki istorinių aukštumų – 4 tūkst. 291 rublio už eurą. 0,3 proc. pabrango doleris ir Rusijos rublis. Apskritai valiutų krepšelis per savaitę pabrango 1,15 proc.

REKLAMA

Paskutinį kartą šalies kaimynės nacionalinis bankas atliko stambaus masto devalvaciją 2008 m. pabaigoje – 2009 m. pradžioje, kai dėl pasaulinės finansų krizės rublio kursas buvo sumažintas iškart 20 proc.

„Ir šį sykį Lietuvai, taip pat ir dar dviem Baltijos vargšelėms – Estijai ir Latvijai – tai nežada nieko gero. Baltarusija rublį devalvuoja siekdama per krizę pagerinti savo padėtį eksporto rinkose. Beje, tą patį daro ir dauguma kitų šalių. Tik mes, lietuviai, latviai ir estai, susieję savo valiutas su euru, esame tarytum surištomis rankomis", – „Respublikai" tvirtino Seimo narys J.Veselka.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, ką reiškia kaimynės valstybės valiutos nuvertėjimas, jau parodė Lenkijos pavyzdys. „Nežinau, specialiai tai buvo padaryta ar ne, tačiau lenkų zloto vertė lito atžvilgiu buvo kritusi net 20 proc. Lietuviai masiškai patraukė į Lenkiją apsipirkti, o mūsų parduotuves masiškai užplūdo lenkiškos prekės. Jos ir dabar daug pigesnės nei pas mus, Lietuvoje, pagamintos", – sakė pašnekovas.

Politikas neabejojo, kad devalvavus Baltarusijos rublį mūsų prekybos tinklai nedelsiant bus užversti ir baltarusiškomis prekėmis. „Dar labiau suaktyvės kontrabanda, kuri ir dabar yra aktyvi", – dėstė J.Veselka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo nario nuomone, kaimyninių šalių valiutų vertės koregavimas dar greičiau atves Lietuvą prie bankroto. „Didės užsienio prekybos deficitas, kuris smarkiai padidins skylę ir šalies biudžete. Todėl daugiau skolinsimės. Neturėdamos darbo stos gamyklos, dar labiau išaugs nedarbas. Žodžiu, laukia krachas", – nelinksmai prognozavo J.Veselka.

Vidmantas UŽUSIENIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų