REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Ekonomikos komitetas pritarė siūlymams sumažinti pridėtinės vertės mokesčio tarifą viešbučiams iki 9 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo nario Dainiaus Budrio siūlymu iki 2011 m. gruodžio 31 d. nustatyti lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės tarifą viešbučio tipo ir specialaus apgyvendinimo paslaugoms bei visų rūšių meno ir kultūros, sporto renginių (įskaitant mugių, parodų, cirko renginius), taip pat kai kurių muziejų, pramogų parkų, zoologijos sodų lankymui.

REKLAMA

D. Budrys portalui balsas.lt sakė, kad „pagrindinis motyvas – paslaugų eksporto skatinimas, nes pagrindiniai viešbučių klientai – užsieniečiai.“ Ekonomikos komiteto pirmininkas priduria, kad sumažintas tarifas leistų ženkliai padidinti turistų srautus ir pritraukti daugiau lėšų.

Svarstomi ir kiti variantai

Seimo Krikščionių frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis žada tartis su viešbučių asociacija ir politikais, koks variantas būtų palankiausias. Pasak V. Žiemelio, parengtas siūlymas užsienio turistams taikyti nulini PVM tarifą: „apie 80 proc. apsistojančių viešbučiuose yra užsieniečiai. Mes tarsimės ir ieškosime geriausio varianto“.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė lygina, kad mažesnis PVM tarifas - „tarsi deguonis viešbučiams“. Pašnekovė nurodo, jog Lietuva ilgą laiką buvo nekonkurencinga tarp kaimynių, buvo tarsi turizmo provincija ir tranzitine šalimi.

Grįš į rinką

„Mes grįžtame į Europos kontekstą, atsiranda konkurencingumas, ypatingai su latviais, estais ir lenkais. Mums labai aktualu susigrąžinti prarastas pozicijas konferenciniame, SPA ir kultūriniame turizme, kartu mažinti sezoniškumą,“ - dėstė E. Šiškauskienė, ypatingą dėmesį atkreipdama į artėjančio Europos krepšinio čempionato atveriamas galimybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po pritarimo Seimo Ekonomikos komitete, viešbučių PVM mažinimo projektą svarstys Biudžeto ir finansų komitetas, o vėliau balsuos parlamentas. Paslaugų eksporto skatinimą rimtu ir svarstytinu motyvu yra pavadinusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Šiuo metu Lietuvoje PVM tarifas yra 21 proc., o lengvatos galioja tik knygoms, kompensuojamiesiems vaistams bei šildymui. Vaistams taikoma 5 proc., knygoms ir šildymui - 9 proc. PVM. Šios lengvatos paliekamos ir kitiems metams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų