REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija artimiausiu metu gali užsukti dujas Baltarusijai (papildyta 07.51)

Rusijos dujų bendrovei „Gazprom“ ir Baltarusijai nepavykus susitarti dėl skolos sumokėjimo gresia naujas dujų karas.

REKLAMA
REKLAMA

Baltarusija grasina riboti dujų tranzitą į Europą, jeigu Rusija 85 procentais sumažins tiekimą jai. Kaip praneša naujienų agentūra RIA Novosti, šaltinis Baltarusijos energetikos ministerijoje teigia, jog Baltarusija negalės užtikrinti įprasto dujų tiekimo į Europą, jeigu dėl skolų Rusija sumažins tiekimą jai.

REKLAMA

Baltarusija atsisako mokėti 169 dolerius už 1 tūkst. kubinių metrų dujų per pirmąjį metų ketvirtį ir 185 dolerius per antrąjį ketvirtį bei nuo sausio 1 dienos moka tik 150 dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų dujų.

„Gazprom“ įspėjo Baltarusijos bendrovę „Beltransgaz“, kad nuo liepos 21 dienos nutrauks dujų tiekimą, jeigu nebus sumokėta 200 milijonų dolerių skola. Sankcijomis Baltarusijai anksčiau grasino ir Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Baltarusija nepripažįsta skolos. Energetikos ministras Eduardas Tovpinetsas penktadienio vakarą teigė, kad „Gazprom“ Baltarusijai yra skolinga apie 200 milijonų dolerių už dujų tranzitą į Europą, todėl Rusijai nieko mokėti neprivalo.

Anksčiau Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka sakė, kad skola susidarė dėl netinkamo Rusijos vadovybės požiūrio į brolišką tautą.

Nors Rusijos energetikos ministras Sergejus Šmatko šeštadienį teigė, jog yra didelė galimybė, kad ginčas bus sureguliuotas taikiai, Rusijai ir Baltarusijai susitarti nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gazprom“ vadovas Aleksėjus Mileris pareiškė, kad bendrovė ieško būdų, kaip apeiti Baltarusiją transportuojant dujas į Europą bei pridūrė, jog techniškai tai yra įmanoma. „Mes turime į tai žiūrėti ramiai, nes techninės galimybės yra“, - teigė jis.

Tuo tarpu pirmadienį Baltarusijos delegacija pradėjo ko gero lemiamą derybų dėl dujų tiekimo etapą. Kaip praneša naujienų agentūros, jei derybos nepavyks, Rusija gali jau 10 val. Maskvos laiku sumažinti dujų tiekimą Baltarusijai net 85 proc. Tuo pačiu gali nutrūkti ir dujų tiekimas Europai, kadangi dujų vamzdynai eina per Baltarusijos teritoriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų