REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Latvijos Respublikos Seimas šių metų kovo 25 dieną priėmė pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo pataisas, kuriomis turistinės paskirties apgyvendinimo paslaugoms PVM mažinamas nuo 21 iki 10 proc. Latvijos turizmo sektorius džiaugiasi tokiu sprendimu ir tikisi, kad šis politinis sprendimas sukurs naujas darbo vietas  atstatys turizmo konkurencingumą bei padės turizmo verslo įmonėms Latvijoje išgyventi.

REKLAMA
REKLAMA

„PVM sumažinimas Latvijos apgyvendinimo įmonėms yra tik vienas pagalbos žingsnis turizmo verslui. Svarbu skirti pakankamą finansavimą turizmo rinkodarai. Kad atsigautų visas Baltijos regionas, mes, Baltijos šalys, turime būti konkurencingos, o sumažintas PVM turi būti taikomas ir Lietuvoje, – pažymėjo Latvijos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Janis Naglis.

REKLAMA

„Dabar mes (Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) nariai – red. past.) šnekam su įvairiais politikais, ir dauguma, ypač po Latvijos pavyzdžio, jau supranta padėtį: Socialdemokratų, Tautos prisikėlimo, Darbo partijos, Liberalų ir centro sąjunga pritaria PVM mažinimui; Birutė Vėsaitė yra užregistravusi įstatymo pataisą, kuria PVM būtų mažinamas iki 9 proc., Tautos prisikėlimo partija – iki 10 proc. Tiktai dauguma konservatorių užsispyrusiai nenori suprasti, kad viešbučių paslaugos yra eksporto sritis ir šneka, kad esą „jeigu jums mažinsime, ir kitiems reikės mažinti“, – sakė LVRA prezidentė Evalda Šiškauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Akivaizdu, kad Lietuva konkuruoti Europoje turizmo srityje neturi jokių galimybių nei mokesčių, nei šalies pasiekiamumo prasme, sustojo investicijos, nebekuriamos darbo vietos.

Estijoje PVM viešbučiams šiuo metu yra 9 proc., Latvijoje – 10 proc., Lenkijoje – 7 proc., o Lietuvoje – 21 proc. „Estija, Latvija turizmo srityje eis į priekį, o Lietuva negalės konkuruoti net savo regione“, – liūdną perspektyvą piešė E. Šiškauskienė.

Pasak LVRA atstovų, „jau praėjo visi metai ir puikiai matome, kad  padidintas PVM teigiamo rezultato nedavė. Asociacijos teigimu:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

  • sumažėjo viešbučių užimtumas, nukrito kainos ir dėl krizės, ir dėl PVM,verslas prarado 130,5mln litų pajamų-nuostolis biudžetui;

  • atleisti iš darbo 25 proc. darbuotojų – nuostolis biudžetui;

  • viešbučių ir maitinimo įstaigų pajamos sumažėjo 35 proc.- nuostolis biudžetui;

  • neišvengiamai auga šešėlinė ekonomika-nuostolis biudžetui;

  • mažėja vartojimas – nuostolis biudžetui;

  • sustojo investicijos į viešbučių statybą – nuostolis biudžetui;

  • vis daugiau vietos gyventojų renkasi atostogoms pigias užsienio keliones-nuostolis biudžetui.


„LVRA siūlo sumažinti PVM apgyvendinimo ir maitinimo įstaigoms iki 5 procentų ir nariai, jausdamiesi socialiai atsakingi, įsipareigoja priimti po10 procentų darbuotojų. Kadangi mūsų sritis imliausia darbo vietoms sukurti, tai nuimtų socialinę įtampą, sustabdytų jaunų išsilavinusių žmonių emigraciją ir duotų ženklias pajamas į biudžetą. Asociacijos paskaičiavimai,  priėmus į darbą 500 darbuotojų su vidutiniu 1500 litų atlyginimu, į biudžetą įplauktų apie 3 mln. 500 tūkst. litų. Mes ne tik prašome, bet ir patys įsipareigojame“, - teigė E. Šiškauskienė.

Primename, kad praėjusių metų lapkritį Latvijos sostinės Rygos turizmo plėtros departamento atstovai pristatė turizmo skatinimo planą.



REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų