REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žemės ūkio mašinų ir padargų prekiautojai tikisi, kad šiemet jų produkcijos pardavimo apimtis nesitrauks, o gal net ir augs.

REKLAMA
REKLAMA

Naujos žemės ūkio technikos pardavėjų stovykloje vyrauja palengvėjimo atodūsiai – krizė šio sektoriaus nepaveikė tiek, kiek kitus. Kai kurie prisipažįsta, kad tikėjosi blogesnių metų, tačiau ES parama, o ypač supaprastintos jos gavimo sąlygos padėjo sėkmingai išgyventi. Šiemet prekiautojai netgi viliasi sulauksią nežymaus augimo. Tačiau naudotos technikos pardavėjai teigia, kad jiems sunkmetis prasidėjo dar 2008 m. ir tebesitęsia iki šiol.

REKLAMA

Tikisi šviesesnių metų

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, pernai iš viso įregistruotas 9 451 traktorius, arba 12,3 proc. mažiau negu 2008 m. Krito ir kitos technikos pardavimas, tačiau prekiautojai tvirtina tikėjęsi blogesnių rezultatų. O šiuos metus pasitiko jau ramios nuotaikos.

„Šių metų pradžia– visai kitokia,– teigė „DOJUS agro“ komercijos direktorius Andrius Rinkevičius.– Pernai kelis pirmuosius metų mėnesius buvo štilis, o balandį pirkimas vėl pajudėjo.“

REKLAMA
REKLAMA

"Šiais metais naujos technikos pardavimas nekris. Galima tikėtis netgi 10–15 proc. augimo“,– mano jis.

„Lytagros“ grupės vadovas Ugnius Stančiauskas sakė, kad technikos pardavimą sunkmečiu labai pagyvino, kai Žemės ūkio ministerija supaprastino ES paramos gavimo reikalavimus ir ji tapo prieinama mažesniems ūkiams. „Nors palyginti su ankstesniais metais nežymus pardavimo kritimas ir buvo, tačiau prekyba nesustojo“,– aiškino jis.

U.Stančiauskas mano, kad šiais metais įmonė nusiteikusi optimistiškai. „Aišku, didelės įtakos turės supirkimo kainos, bet tikime, kad žemdirbiai nenuleis rankų ir eis į priekį“,– kalbėjo vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas teigė, kad daugelis ūkininkų linkę toliau atnaujinti savo techniką. „Todėl, manau, pirkimai toliau vyks ir pardavėjai gali tikėtis gerų rezultatų.“

Nori vienodų sąlygų

Tačiau naudotos technikos pardavėjai nedžiūgauja. Pasak įmonės „Agrarinės paslaugos“ direktoriaus Eimučio Ramoškos, šio sektoriaus bendrovės dar užpernai patyrė nuosmukį. „ES parama teikiama tik perkantiesiems naują techniką, todėl sunkmečiu naudotų mašinų pavyko parduoti labai mažai,– sakė jis.– Bandome burtis į naudotos technikos pardavėjų asociaciją ir siekti, kad parama būtų teikiama ir naudotai technikai.“

REKLAMA

Pasak E.Ramoškos, Vakarų Europoje naudotos technikos rinka yra dvigubai didesnė nei naujos. „Jei sąlygos nesikeis, iki 2013 m. liks viena kita šia veikla užsiimanti įmonė“,– prognozavo E.Ramoška.

Jis argumentavo, kad reikia sudaryti sąlygas smulkesniems ūkininkams įsigyti kokybišką ir pažangią techniką, kuri yra daug pigesnė. „Kai kurių gamintojų 1–4 metų senumo traktoriai dažnai savo savybėmis lenkia naujas, bet mažiau kokybiškas mašinas,– aiškino direktorius.– Modernizuoti ūkius galima ne vien tik nauja technika.“

REKLAMA

Be to, E.Ramoška mano, kad ES parama vien naujai technikai neskatina racionalaus pasirinkimo. „Būna, kad žmogus perka techniką neskaičiuodamas, ar jam tikrai reikia labai galingo traktoriaus– tiesiog įsigyja jį dėl mados ar noro pasipuikuoti, ir dėl to, kad reikia pasinaudoti parama“,– kalbėjo E.Ramoška.

Vyks diskusijos

A. Rinkevičius įsitikinęs, kad dabartinės paramos sistemos keisti neverta. „Kitu atveju tai prieštarautų pačiam ūkių modernizavimo principui,– teigia jis.– Taip pat atsirastų galimybių piktnaudžiauti ES lėšomis: naujos technikos kaina yra aiški, o kaip kontroliuoti naudotos technikos vertę? Juk ji priklauso nuo daugybės priežasčių, todėl neįmanoma sukurti kontrolės mechanizmo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Lietuvos ūkininkų sąjungos vadovas J.Talmantas įsitikinęs, kad pakeitus paramos taisykles daug išloštų mažesnieji ūkininkai. Jo įsitikinimu, galima išvengti ir piktnaudžiavimo. „Pardavėjui būtų privaloma teikti garantiją technikai, pirktai už ES paramos lėšas, užtikrinti servisą praėjus garantiniam laikotarpiui,– sakė pirmininkas.– Taip pat pardavėjams reikėtų suteikti licencijas ir, jei nevykdytų sąlygų, jiems grėstų prarasti teisę prekiauti technika.“

Saulius Tvirbutas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų