REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasak gamyklos bankroto administratoriaus Gintaro Gelčio, jau kuris laikas aukcionuose parduodama po kelis bendrovės pastatus. Šiemet sausio pabaigoje atsirado netgi potencialus didžiulio antrojo kineskopų surinkimo cecho pirkėjas.

REKLAMA
REKLAMA

Atsirado norinčiųjų pirkti

Šio daugiau kaip 40 tūkstančių kvadratinių metrų bendrojo ploto komplekso pradinė pardavimo kaina aukcione buvo beveik 4,5 milijono litų. Viena Lietuvoje registruota bendrovė, kurios pavadinimas neatskleidžiamas, pasiūlė pirkti pastatą už mažesnę nei pradinė kaina.

REKLAMA

G.Gelčys nenorėjo įvardinti konkrečios sumos, kurią siūlo verslininkai. Pasak jo, dar vyksta derybos. Buvusį kineskopų surinkimo cechą ketinanti pirkti bendrovė jau yra įsigijusi kelis mažesnius „Ekrano“ pastatus.

Vienas stambiausių sandorių

„Iš turimos informacijos sprendžiame, kad tai rimtų ketinimų turintys pirkėjai. Tačiau, kol pinigai negauti, nėra ko iš anksto džiaugtis“, – kalbėjo administratorius.

Jo tikinimu, „Ekrano“ ir kitų bankrutavusių bendrovių turto pardavinėjimo patirtis rodo, kad neretai potencialūs pirkėjai paskutinę akimirką dėl įvairių priežasčių deda į kojas.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš kelerius metus antrąjį kineskopų surinkimo cechą ketino pirkti jį nuomojusi logistikos bendrovė, kuri čia sandėliavo alkoholinius gėrimus. Tačiau vėliau bendrovė persigalvojo ir investavo į naujų pastatų statybą prie Vilniaus.

Pasak G.Gelčio, tada prašoma kaina buvo kur kas didesnė, o dabar kita situacija – nekilnojamojo turto kainos smarkiai nukritusios, bankai lengva ranka nebedalina paskolų.

Keliuose aukcionuose nepavykus parduoti visos gamyklos, ji buvo suskaidyta dalimis – į maždaug 70 kompleksų.

Nuo 2007-ųjų liepos iki šių metų vasario įvyko 14 turto varžytinių. Iš 70 kompleksų jau parduota maždaug pusė. Iš viso gauta maždaug 40 milijonų litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol dažniausiai buvo perkami mažesni pastatai. Jeigu pavyks parduoti antrąjį kineskopų surinkimo cechą, tai bus vienas stambiausių sandorių per visą gamyklos pardavinėjimo istoriją.

Darbuotojams – didesnės išmokos

Pasak bankroto administratoriaus, nors gamyklos turtas, atsižvelgiant į dabartinę ekonominę situaciją, parduodamas su didelėmis nuolaidomis, džiugu, kad pardavimo procesas apskritai nesustojo.

Prieš Naujuosius metus buvusiems gamyklos darbuotojams pervestas vienas milijonas litų. „Ekranas“ jiems dar liko skolingas apie 4 milijonus litų. G.Gelčio tvirtinimu, jeigu ne pasikeitęs gyventojų pajamų mokesčio dydis, skola buvusiems darbuotojams dabar siektų tik apie milijoną litų.

REKLAMA

Tačiau, mažėjant gyventojų pajamų mokesčiui, buvo iš naujo perskaičiuojami darbuotojų atlyginimai, t. y. jie didėjo. Taigi augo ir gamyklos skola.

„Jeigu su buvusiais darbuotojais pavyks atsiskaityti, tai jie gaus vidutiniškai 15–20 procentų daugiau, nei jiems gamykla turėjo išmokėti atleidimo dieną“, – teigė administratorius.

Tačiau yra ir kita medalio pusė. Daugiau pinigų atiduodant buvusiems darbuotojams, mažiau lieka kitiems kreditoriams.

2006-aisiais bankrutavusios „Ekrano“ gamyklos skolos siekė 300 milijonų litų. Tokia buvo nustatyta ir pradinė gamyklos pardavimo kaina.

Inga Smalskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų