REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

36 proc. Lietuvos gyventojų mano, jog daugiausia elektros energijos sunaudoja elektrinė viryklė, 17 proc. – kad orkaitė,13 proc. – kad šaldytuvas, rodo „Electrolux“ užsakymu „Baltijos tyrimų“ atlikta reprezentatyvi šalies gyventojų apklausa.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu įvairūs taupymo buityje vadovai skelbia, kad didžiausių energijos rijikų trejetukas išsidėsto taip: pirmoje vietoje šaldytuvai ir šaldikliai, antroje – skalbyklės, trečioje – skalbinių džiovyklės.

REKLAMA

„Nepralenkiami energijos naudotojai yra tie prietaisai, kurie yra nuolat įjungti į elektros šaltinį, t.y. šaldytuvai ir šaldikliai – tarp jų sunaudojamos energijos nėra tokio skirtumo, kaip mano lietuviai. Kad šaldiklis naudoja daugiausiai energijos, mano tik 5 proc. apklaustųjų, tačiau mažesnės energijos sąnaudos gali būti pateisintos tik tuo, kad šis prietaisas yra mažiau varstomas, todėl sunaudoja kiek mažiau energijos nei šaldytuvas tinkamai temperatūrai atstatyti“, - sako „Electrolux“ direktorius Deimantas Kirlys.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, būtent todėl šaldymo prietaisų kategorijoje yra itin aktuali energijos taupymo klasė. Jei prieš porą metų A energijos taupymo klasė šiems prietaisams buvo aukščiausias pasiekimas, tai šiandien vartotojai gali rinktis žaliosios „Electrolux“ linijos prietaisus, kurios šaldytuvai ir šaldikliai atitinka A+ (20 proc.taupesnę) ir A++ (40 proc. taupesnę) energijos sunaudojimo klasę.

„Kitų prietaisų energijos sunaudojimas tiesiogiai priklauso nuo jo naudojimo dažnumo, tačiau, skirtingai, nei mano lietuviai, nėra tokio didelio skirtumo tarp orkaitės ir tradicinės kaitlentės – jos naudoja panašiai energijos“, - sako D.Kirlys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Electrolux“ vadovo teigimu, energijos suvartojimo taupumu išsiskiria tik indukcinės kaitlentės, suvartojančios 20-25 proc. mažiau elektros, nei įprastos. Tačiau Lietuvoje jos kol kas neužima dominuojančių pozicijų – lietuviai jas dar  tik atranda.

Buitinės įrangos specialistų teigimu, renkantis skalbyklę, džiovyklę bei indaplovę, reikia atsižvelgti ne tik į energijos suvartojimo klasę, bet ir jų turimas eko programas, leidžiančias atidėti veikimo startą ir dirbti pigesnio energijos suvartojimo tarifu (pvz. naktį).

REKLAMA

Naujausi Bonos universiteto atlikti tyrimai rodo, jog tik 9 proc. švedų sąmoningai pasirenka indaplovių Eko programą, o 29 proc. vokiečių klaidingai teigė, kad tokios programos jų indaplovėje nėra. Tuo tarpu 86 proc. vokiečių, švedų, italų ir britų iš vidutiniškai 5 prieinamų indų plovimo programų apskritai naudojo tik vieną arba dvi.

Lietuvos gyventojų apklausoje, 2010 m. sausio 22 – 31 d., dalyvavo 1004 Lietuvos gyventojai nuo 15 iki 74 m.iš 100 Lietuvos vietovių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų