REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį pasaulinėje valiutų rinkoje vieningos tendencijos nebuvo. JAV doleris stiprėjo prieš eurą, svarą ir franką, tačiau kitų valiutų atžvilgiu susilpnėjo. Europos valiutas vakar neigiamai paveikė reitingų agentūrų abejonės dėl Didžiosios Britanijos, Ispanijos ar net Prancūzijos sugebėjimo suvaldyti augantį biudžeto deficitą. Vakar naujienų iš JAV nebuvo sulaukta, jų bus stokojama ir šiandien.

REKLAMA
REKLAMA

JAV akcijų rinkos indeksai Dow Jones ir S&P 500 dieną baigė pakilę 0.11 proc. ir 0.17 proc. Naftos žaliavos (WTI) barelio kaina nuo 82 JAV dolerių nusileido iki 81.50 dolerių. Kainą neigiamai veikė sustiprėjusi JAV valiuta, tai pat prognozės dėl išaugusių JAV naftos atsargų. Aukso kaina dieną baigė beveik pokyčių ties 1121.8 JAV dolerių lygiu, nors dienos metu buvo kritusi net iki 1108.7 JAV dolerių.

REKLAMA

Euro ir JAV dolerio valiutų poros kursas smuktelėjo 0.24 proc. iki 1.3600 lygio. Ties šiuo lygiu kursas svyravo ir šiandien ryte.

Eurą neigiamai veikė rinkos dalyvių abejonės dėl Ispanijos ir Portugalijos. Manoma, kad Ispanija gali būti dar viena uždelsto veikimo bomba, kurios problemos stipriai neigiamai veiks euro zonos ekonomiką ir jos valiutą. Be to, Tarptautinis valiutų fondas pareiškė, kad, jo nuomone, finansinė pagalba Graikijai neatitiktų Mastrichto kriterijų. Pagrindinės pasaulio reitingų agentūros prabilo apie galimą reitingų mažinimą. Aukščiausio skolinimosi reitingo AAA gali netekti Ispanija, Prancūzija ir D. Britanija. Šiandien bus sulaukta keleto ne itin didelės svarbos makroekonominių rodiklių iš Vokietijos.

REKLAMA
REKLAMA

D. Britanijos svaro ir JAV dolerio kursas vakar nusileido 0.47 proc. iki 1.4994 lygio. Kursas užsidarė žemiau svarbaus 1.50 lygio ir tai gali būti signalas apie tolimesnį kurso kritimą link kovo mėnesio žemiausio lygio – 1.4780. D. Britanijos užsienio prekybos deficitas išaugo nuo 7 mlrd. iki 8 mlrd. svarų. Eksporto apimtys krito 7 proc. – daugiausiai nuo 2006 metų liepos. Ne itin džiuginančios ekonominės naujienos ir Anglijos centrinio banko pesimizmas lėmė, kad D. Britanijos svaro ir JAV dolerio kursas nuo metų pradžios krito jau 9 proc., o per pastaruosius 6 mėnesius – net 14 proc. Vakar taip pat neigiamos įtakos svarui turėjo jau minėtos reitingo agentūrų pastabos. Šiandien svaro kursą gali veikti skelbiami D. Britanijos pramonės produkcijos duomenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV dolerio ir Japonijos jenos kursas vakar smuktelėjo 0.38 proc. iki 89.96 lygio. Japonijos jena vakar stiprėjo ne tik prieš JAV dolerį, tačiau ir prieš Europos valiutas. Neigiama atmosfera bei lūkesčiai dėl Senojo žemyno valstybių stumtelėjo euro ir Japonijos jenos kursą žemyn 0.63 proc. iki 122.35, o D. Britanijos svaro ir Japonijos jenos kursas krito 0.85 proc. iki 134.90 lygio. Jena prieš svarą stiprėja jau trečią dieną paeiliui. Japonijos pagrindinių ekonominių rodiklių indikatorius padidėjo nuo 94.7 proc. iki 97.1 procento.

Australijos, Naujosios Zelandijos ir Kanados valiutos brango prieš JAV dolerį nepaisant to, kad žaliavų kainos mažėjo. Šioms valiutoms sustiprėti padėjo pakilę JAV akcijų rinkos indeksai. Australijoje pasitikėjimas verslu augo antrą mėnesį paeiliui. Tikėtina, kad su žaliavomis siejamos valiutos ir toliau gali stiprėti, kadangi rinkos dalyviai ieškos daugiau investavimo galimybių už Europos ribų, kur pastaruoju metu labai trūksta ramybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų