REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulinėje valiutų rinkoje pirmadieninė prekyba praėjo labai ramiai. Svarbių makroekonominių naujienų nebuvo skelbta, pagrindinių valiutų porų kursai rodė neženklius pokyčius. Šiandien kalendoriuje naujienų taip pat nematyti, tačiau rinkoje vakarykštės tvyrojusios ramybės jau sunkiau tikėtis.

REKLAMA
REKLAMA

Europos akcijų rinkų nuotaikas atspindintis FTSEurofirst 300 indeksas vakar nusileido 0.1 proc. JAV akcijų rinkos atstovai Dow Jones ir S&P 500 atitinkamai smuktelėjo 0.13 proc. ir 0.02 proc. Naftos žaliavos (WTI) barelio kaina buvo pakilusi iki 82 JAV dolerių, tačiau vėliau smuktelėjo iki 81.50 JAV dolerių. Aukso uncija vakar pigo 1.1 proc. iki 1123.3 JAV dolerių, o šiandien ryte pratęsė kelionę žemyn iki 1120.2 JAV dolerių.

REKLAMA

Euro ir JAV dolerio valiutų poros kursas dieną baigė ten kur ir pradėjo – ties 1.3630 lygiu, nors vakar kurso svyravimo amplitudė siekė 98 punktus. Labai svarbių naujienų nebuvo sulaukta. Euro zonos investuotojų pasitikėjimo indeksas Sentix padidėjo nuo -8.2 iki -7.5, Vokietijos pramonės produkcijos apimtys augo 0.6 proc. - mažiau nei tikėtasi (1.1 proc.). Rinkos dalyviai sulaukė „patvirtinimo“ iš Europos, kad parama Graikijai bus suteikta, jei jos prireiks. Tokią poziciją savaitgalį aiškiai išsakė Prancūzijos prezidentas N.Sarkozy. Patys graikai perspėja euro zonos atstovus, kad jei problemos nebus sprendžiamos tai gali sukelti „domino efektą“, o tai be abejonės darys žalą eurui. Be Graikijos, problemų turi Ispanija, Portugalija. Vakar Portugalijos finansų ministras pareiškė, kad „jie nėra Graikija“, leisdamas suprasti, kad panašių problemų jis nesitiki sulaukti.

REKLAMA
REKLAMA

JAV doleriui vakar buvo pasiųstas pakankamai pavojingas signalas iš Kinijos. Liaudies banko atstovas pareiškė, kad Kinijos juanio susiejimas su JAV doleriu buvo „neįprastas metodas, neįprastu laiku“. Apie galimą juanio revalvaciją nebuvo užsiminta, tačiau apie tai Kinijos valdžia be abejonės galvoja. Nors stipresnė valiuta galėtų pakenkti eksportui, tačiau pristabdytų infliaciją. Be to, juanis jau seniai laikoma pernelyg nuvertinta valiuta, Kinija nuolatos sulaukia Vakarų spaudimo juanio stiprinimo klausimu. Bet kokia nedidelė juanio kurso korekcija pasiųstų JAV dolerį į nokdauną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos svaro ir JAV dolerio valiutų poros kursas nusileido kiek ženkliau - 0.42% iki 1.5064 lygio. Antradienį ryte kursas keliavo iki 1.50 prieigų. Svaras buvo bene vienintelė valiuta, kuri vakar taip ženklai pigo prieš JAV dolerį. Rinkos dalyviai praėjusią savaitę iš Anglijos centrinio banko nesulaukė jokių padrąsinančių ir palaikančių naujienų. Šiandien D. Britanija skelbia užsienio prekybos balanso duomenis.

JAV dolerio ir Japonijos jenos valiutų poros kursas po dviejų dienų stipraus kilimo vakar stabtelėjo. Nors dienos metu JAV doleris buvo pabrangęs iki 90.67 jenos, tačiau kursas dieną baigė ties 90.29 lygiu. Japonijos einamosios sąskaitos perviršis padidėjo nuo 1.30 trln. iki 1.71 trln. jenų. Japonijos ekonomikai ir valiutai tai pat labai padeda partnerystė su Kinija. Dėl augančios Kinijos paklausos, Japonijos eksporto apimtys augo sparčiausiu tempu per ketvirtį amžiaus. Jenos kursą taip pat teigiamai gali veikti Japonijoje besibaigiantys finansiniai metai. Prognozuojama, kad tarptautinės Japonijos kompanijos gali į šalį susigrąžinti apie 1 trln. jenų.  

REKLAMA

JAV dolerio ir Kanados dolerio valiutų poros kursas per dieną nusileido 10 p. iki 1.0270. Kanadoje pradėtų naujų namų statybų skaičius paaugo nuo 185 tūkst. iki 197 tūkst. – daugiau nei prognozuota (188 tūkst.).

Euro ir JAV dolerio kursas dieninių pokyčių neparodė

Vakarykštį pagrindinės valiutų poros kurso judėjimą būtų galima suskirstyti į du atskirus periodus. Pirmasis pasireiškė gan staigiu euro stiprėjimu JAV dolerio atžvilgiu. Euro ir JAV dolerio kursui buvo pavykę prasibrauti net per 1,3700 ribą.

Antroje dienos pusėje JAV doleris sėkmingai atsikovojo prarastas pozicijas ir dienos pabaigoje euro ir JAV dolerio kursas svyravo ties 1,3630, t.y. beveik tame pačiame lygyje, kaip ir prekybos pradžioje, praneša „Swedbank“ analitikai.

REKLAMA

Pirmadienio valiutų prekybos pirmoje pusėje eurui stiprėti prieš JAV dolerį padėjo šiek tiek atslūgusi įtampa dėl Graikijos fiskalinės krizės. Prancūzijos prezidentui Nicolas Sarkozy savaitgalį paskelbus, kad yra planas, esant būtinybei, pagelbėti skolų prispaustoms euro zonos valstybėms, tai suteikė optimizmo rinkos dalyviams ir sustiprino euro pozicijas.

Vėliau gerėjančias investuotojų nuotaikas, taip pat ir euro stiprėjimą, pristabdė Graikijos ministro pirmininko George Papandreou komentaras bei perspėjimas, kad, jeigu ir toliau Graikijos krizė gilės, tai gali vėl privesti prie naujo pasaulinio akcijų rinkos nuosmukio. Taigi finansų rinkoje vis dar vyrauja slogios nuotaikos euro atžvilgiu bei, panašu, Graikijos problemos neišsispręs taip

greitai.

Euro pozicijos ir toliau išlieka netvirtos, taigi JAV dolerio perspektyvos stiprėti esant tokioms aplinkybėms yra visai neblogos. Galime teigti, kad tik išsisprendus euro zonos finansinėms problemoms, euras vėl galės atgauti prarastą pasitikėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų