REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien tarptautinė reitingų agentūra „Fitch Ratings“, atsižvelgdama į šalies ekonomikos ir finansų stabilizaciją ir sėkmingai vykdomą biudžeto konsolidaciją, pakeitė Lietuvos skolinimosi reitingų perspektyvą iš neigiamos į stabilią bei patvirtino Lietuvos ilgalaikio skolinimosi užsienio valiuta reitingą „BBB“, ilgalaikio skolinimosi nacionaline valiuta reitingą - „BBB+“, trumpalaikio skolinimosi užsienio valiuta reitingą - „F3“ ir šalies reitingo lubas - „A“.

REKLAMA
REKLAMA

„Fitch“ pažymi, kad Lietuvos ekonomikos stabilizavimosi lygis teikia daug vilčių bei prognozuoja 1 proc. BVP augimą 2010 metams.

REKLAMA

„Fitch“ akcentuoja, kad viešieji finansai yra pagrindinis rodiklis, į kurį atsižvelgiama nustatant skolinimosi reitingus Lietuvai. Agentūros teigimu, 2009 metų fiskalinis deficitas buvo 9,1 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), tačiau, jei Vyriausybė nebūtų ėmusis reikalingų priemonių, deficitas pernai būtų pasiekęs ir 17 proc. BVP. „Fitch“ prognozuoja, kad 2010 metų deficitas, nepaisant negatyvaus ciklo efekto, sumažės iki 8 proc. BVP. Neseniai patvirtinta atnaujinta Konvergencijos programa griežtai įsipareigojama mažinti valdžios sektoriaus deficitą iki 3 proc. BVP 2012 metais.

REKLAMA
REKLAMA

„Fitch“ vertinimu, tolesni Vyriausybės taupymo uždaviniai atitinka numatomą skolos santykio su BVP dinamiką, kuria remiantis valstybės skola, prognozuoja „Fitch“, pasieks maždaug 42 proc. BVP 2011 metų pabaigoje ir vėliau susidarys prielaidos jai mažėti. Toks numatomas skolos lygis suderinamas su stabiliais dabartiniais šalies skolinimosi reitingais.

Makroekonominiai disbalansai išnyko: einamosios sąskaitos deficitą pakeitė 3,2 proc. BVP perteklius (lyginant su 14,6 proc. BVP deficitu 2007-2008 metais). Įvykusi darbo užmokesčio korekcija padėjo atsigauti eksportui.

Lietuva taip pat pasiekė didžiulį stabilumo finansų rinkose lygį – tarpbankinių palūkanų normos (nacionaline valiuta) sumažėjo ženkliai lyginant su 2009 metais, o bankų sistemos likvidumas yra aukštas. „Fitch“ pažymi, kad tai, jog Lietuvoje veikiantys bankai yra užsienio kapitalo, neabejotinai turi ženklios teigiamos įtakos šalies skolinimosi reitingams, nes eliminuoja grėsmes galimoms Vyriausybės išlaidoms, susijusioms su praradimais finansų sektoriuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų