REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po šios dienos Vyriausybės pasitarimo, skirto verslo aplinkos gerinimo klausimams nagrinėti, „Saulėtekio“ komisijos siūlymais bus naikinamos ir paprastinamos verslo pildomos formos, atsisakoma netikslingo informacijos teikimo dažnumo ir dubliavimo, praneša Ūkio ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

„Atsisakius nepagrįsto informacijos teikimo dažnumo ir jos dubliavimo taupomas verslininkų laikas“,– pranešime cituojamas ūkio ministras Dainius Kreivys.

REKLAMA

Pasak ūkio ministro, ženklus palengvinimas verslui – siūlymas sumažinti dalies informacijos, teikiamos Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybai prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos („Sodra“) apie apdraustuosius asmenis, apimtį ir periodiškumą, palengvinti šios informacijos teikimo procedūras.

Siūloma sudaryti galimybę darbdaviams SAM pranešimą apie apdraustuosius už ataskaitinį laikotarpį teikti „Sodrai“ kartą per ketvirtį, o ne kiekvieną mėnesį. Taip pat pasiūlyta sudaryti galimybę draudėjams elektroninius SAM ir kitus pranešimus teikti jungiantis prie elektroninės draudėjų aptarnavimo sistemos (EDAS) naudojantis internetine bankininkyste, taip pat atsisakyti informacijos teikimo dubliavimo – panaikinti SAM pranešimą apie bendrai per mėnesį išmokėtas pajamas pagal autorines sutartis ar už sporto (atlikėjo) veiklas. Numatyta, kad patikslinti pranešimai taip pat galės būti teikiami naudojant EDAS, nereikalaujant patikslinimo, prašymų ar aiškinamųjų raštų. Pasak ūkio ministro D. Kreivio, šie pakeitimai – tai ženklus palengvinimas verslo atstovams, leisiantis sutaupyti ne tik laiko, bet ir piniginių išteklių.

REKLAMA
REKLAMA

Mažinant duomenų pateikimo periodiškumą, Vyriausybės pasitarime pritarta siūlymui leisti pristatyti pranešimus ir sumokėti valstybinio socialinio draudimo įmokas už išmokėtus autorinius atlyginimus, sporto ar atlikėjų pajamas, vieną kartą per mėnesį, pvz., iki kito mėnesio 15 d. Kol kas dažnai mokanti autorinius atlyginimus įmonė tokią informaciją teikia kelis ar keliolika kartų per mėnesį.

Kitas sprendimas – siūloma sudaryti galimybę pranešimą apie socialiniu draudimu apdraustųjų asmenų nedraudiminius laikotarpius teikti kartą per mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės pasitarime sutarta paraginti Statistikos departamentą prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, VĮ Registrų centrą ir kitas institucijas bendradarbiauti tarpusavyje keičiantis sukaupta informacija, pagal galimybę supaprastinant ar panaikinant šioms institucijoms teikiamas formas, kurioms užpildyti renkami duomenys yra tapatūs, renkami pakartotinai. Laikantis šio sprendimo verslas nebus apkrautas papildomais įsipareigojimais tą pačią informaciją pateikti kelioms institucijoms.

Pasitarime pritarta „Saulėtekio“ siūlymams įmonėse neberinkti ir vietos savivaldos institucijoms nebeteikti informacijos apie karo prievolininkus, supaprastinti statistikai renkamą gyvulių ir paukščių supirkimo bei skerdimo informaciją, pritarta kitiems biurokratinę naštą verslui mažinantiems siūlymams. Pasitarime taip pat pritarta pluoštui siūlymų dėl į vidaus rinką išleistų pakuočių apskaitos ir mokesčių už jas.

„Saulėtekio“ komisija yra iš verslo, visuomeninių organizacijų ir institucijų atstovų sudaryta komisija verslo aplinkai gerinti, kurios uždavinys – siekiant geresnio verslo reglamentavimo, nustatyti realias verslo problemas ir nedelsiant Vyriausybei pasiūlyti jų sprendimus. Joje veikia aštuonios darbo grupės, kurioms vadovauja verslo atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų