REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiule dotacija į Lietuvą atviliotas britų bankas “Barclays” penktadienį į atidarymo iškilmes pakvietė ir ūkio ministrą Dainių Kreivį. Keldamas taurę šampano šis pasigyrė, jog deramasi su dar 44 užsienio bendrovėmis, kad šios kurtųsi Lietuvoje. Tik pamiršo pažadus skatinti savo šalies verslą.

REKLAMA
REKLAMA

Tik žodžiai, ne darbai

Vietos verslininkai naiviai patikėjo ūkio ministro pažadais, kad jiems bus sudarytos normalios sąlygos.

REKLAMA

“Vos tapęs ministru D.Kreivys čiulbėjo apie verslo pavasarį, bet praėjo ir vasara, ir žiema - o to pavasario kaip nėra, taip nėra, - ironizavo Kauno regiono smulkiųjų ir vidutinių verslininkų asociacijos direktorius Giedrius Romeika. - Gražiai buvo čiulbama apie įstatinio kapitalo, steigiant UAB, sumažinimą iki tūkstančio litų, bet kaip buvo 10 tūkstančių, taip tebėra. Siūlymas atmestas remiantis kvailokais argumentais. Neva sumažintas įstatinis kapitalas nepadengtų įmonės likvidavimo išlaidų. Bet kai reikia likviduoti įmonę, dažniausiai ten jau nieko nelikę. Antra, kad tada neva būtų atvertos galimybės piktnaudžiauti - būtų pristeigta krūvos fiktyvių įmonių. Susidaro įspūdis, kad mūsų valdžia verslininką įsivaizduoja kaip aferistą nevykėlį, kuris įmonę kuria tik tam, kad sukčiautų ir patirtų bankrotą.”

REKLAMA
REKLAMA

Kitose Europos Sąjungos šalyse, siekiant skatinti verslumą, naujų darbo vietų kūrimą, taigi ir kuo greičiau išsivaduoti iš ekonominio sunkmečio, įstatinis kapitalas steigiamoms bendrovėms - simbolinis.

“Didžiojoje Britanijoje įmonę galima įsteigti nuo vieno svaro, - tikino G.Romeika. - Be to, nauja įsteigta įmonė kone pusę surinkto pridėtinės vertės mokesčio pasilieka sau - ne visą biudžetui atiduoda. Tai valstybės parama smulkiajam verslui. O pas mus - tik įsiregistravai ir iškart mokėk. Jokių lengvatų.”

Taigi nors ir daug kalbama, kad verslumą reikia skatinti, iš esmės šia linkme esą nedaroma nieko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Valdininkai giriasi, kaip šauniai dirba, koks puikus jų sukurptas ekonomikos skatinimo planas, - piktinosi verslininkų atstovas. - O ką matome? Smulkiajam verslui suteikta vos 184 mln. litų kreditų, tai yra tik 14 procentų visos tam numatytos sumos! Kas iš tų gražių planų, jei realybėje viskas atvirkščiai? Verslininkų pageidavimų ir pasiūlymų niekas nenori girdėti - pradedant vietos valdžia ir baigiant centrine. Valdininkai nežino, ką daro, nesusikalba vieni su kitais, nekoordinuoja tarpusavio veiksmų. Visiškas balaganas.”

REKLAMA

Kalta Europa

Tačiau ūkio viceministrui Rimantui Žyliui atrodo, kad šalies verslininkams sudarytos kuo puikiausios sąlygos.

“Sunku būtų išvardyti, kiek daug palengvinimų jiems esame priėmę, - gyrėsi jis. - Įmonę įsteigti dabar 700 litų pigiau, 5 dienomis sutrumpintas steigimo laikas. O dėl įstatinio kapitalo sumažinimo ministras ką žadėjo, tą ir padarė. Tik Seimas tokį siūlymą atmetė. Bet pavasario sesijoje vėl šią pataisą teiksime.”

Ir tai - dar ne viskas. Verslas esą pamalonintas dar ir mokestiniais kreditais, tai yra mokesčių atidėjimu. “Jei iki šio sprendimo priėmimo tokių atidėjimų tebuvo dešimtys, šiuo metu - jau net 450, - teigė jis. - O kad užsienio šalyse naujoms įmonėms taikomos PVM mokėjimo lengvatos, nesu girdėjęs ir labai tuo abejoju.”

REKLAMA

Bėdą, kad smulkiajam verslui suteikta mažai kreditų, viceministras suvertė ant Europos Sąjungos.

“Milijardai stringa per europinius projektus, - pabrėžė jis. - Esame nusivylę, kad per daug pasitikėjome europinėmis priemonėmis, kurios, pasirodo, yra labai lėtos. Paskolas per Europos investicijų fondą teikiantis Europos investicijų bankas, gaila, dirba savu - ne mūsų greičiu. Nemoku nusakyti, kiek kartų lėčiau.”

Valstybę valdo nemokšos

Birutė VĖSAITĖ - Seimo narė:

Apie pavasarį verslui, kaip matyti, dar per anksti kalbėti ir teks dar ilgokai jo palaukti. Kodėl taip yra? Jeigu trumpai ir aiškiai, bet švelniai - dabartinė valdžia nemoka valdyti valstybės. Trūksta kompetencijos. Gebėjimų valdyti. Vyrauja nemokšiškumas. Valstybės tarnautojai apimti panikos, nes iš valstybės institucijų vejami kompetentingi darbuotojai, o sodinami savi, kuriems dar augti ir augti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trumpai tariant, tokioje situacijoje valstybė atsidūrė todėl, kad nuėjo ne tuo keliu, kokį pasirinko kitos sunkmetį pajutusios šalys. Tai ir drastiški mokesčių pakeitimai, ir užimtumo politikos nebuvimas, ir visiškas abejingumas verslui, jo skatinimui. Vien žodžiais ir pažadais verslas nebus sotus - reikia realių, naudingų ir greitų sprendimų. O jų nėra. Todėl, nejausdami valstybės paramos, verslininkai neišsilaiko, bankrutuoja vienas paskui kitą. Štai koks skaudus valstybės nemokšiško valdymo rezultatas.

Virginija GRIGALIŪNIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų