REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį pasaulinėje finansų rinkoje buvo laukiami JAV darbo rinkos duomenys. Iš esmės jais vadovaujantis ir vyko paskutinė praėjusios savaitės prekybos diena. Didesnę paklausą turėjo su rizikingesniais aktyvais siejamos valiutos. Prieš JAV dolerį sustiprėjo svaras ir euras, atpigo saugia valiuta laikoma Japonijos jena.

REKLAMA
REKLAMA

Bendras Europos akcijų rinkos indeksas FTSEurofirst 300 pakilo 1.7 proc. JAV akcijų rinkos indeksai Dow Jones ir S&P500 atitinkamai paaugo 1.17 proc. ir 1.40 proc. Naftos žaliavos (WTI) barelio kaina šoktelėjo beveik iki 82 JAV dolerių, aukso uncija pabrango nuo 1132.4 iki 1136.6 JAV dolerių.

REKLAMA

Labiausiai investuotojus dominanti informacija buvo JAV darbo rinkos duomenys. JAV nedarbo lygis išliko ties 9.7 proc., nors buvo prognozuotas kilimas iki 9.8 proc. Apie galimą bedarbystės lygio augimą dar anksčiau kalbėjo vienas iš FED atstovų. Darbo vietų skaičius vasario mėn. sumenko 36 tūkst., tuo tarpu analitikų prognozės buvo niūresnės (-56 tūkst.). Dalis ekonomistų pergyveno, kad dėl netikėtų sniego pūgų darbo vietų skaičiaus mažėjimas galėjo šoktelėti net iki 100 tūkst., tačiau taip neatsitiko. Istoriniai duomenys rodo, kad dėl prastų oro sąlygų vasario mėnesį darbo vietų skaičius sumažėja apie 290 tūkst. Galima būtų daryti prielaidą, jog pagerėjus klimato sąlygoms šį mėnesį tikėtinas pagerėjimas ir darbo rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA

Euro ir JAV dolerio valiutų poros kursas penktadienį pasistiebė 0.28 proc. iki 1.3620 lygio. Pirmadienį ryte kursas svyravo ties 1.3680 lygiu. Pagrindinę valiutų porą veikė minėtos žinios iš JAV ir Graikijos. Darosi nebeaišku, ar Graikijai reikės ES finansinės pagalbos. Euro zonos finansų ministrų vadovas J.C.Juncker po susitikimo su Graikijos ministru pirmininku G.Papandreou pareiškė, kad Graikijai ES pagalba nėra reikalinga. Eurui tokie pareiškimai išėjo į naudą.

Didžiosios Britanijos svaro ir JAV dolerio kursas pakilo 0.75 proc. iki 1.5144. Tai buvo stipriausias svaro brangimas per beveik dvi savaites. Gamintojų kainų indeksas per mėnesį augo 0.1 proc. (dvyliktą mėnesį paeiliui), o metinis augimas buvo sparčiausias nuo 2008 m. gruodžio. Tai galėtų būti vienas iš signalų Anglijos centriniam bankui, kad galimas kainų augimas nėra visiškai nepavojingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV dolerio ir Japonijos jenos valiutų poros kursas penktadienį pakilo 1.32 proc. iki 90.34 lygio. Jeną spaudė geresni nei laukti JAV ekonomikos duomenys, taip pat spekuliacijos apie Japonijos ketinimus toliau išlaikyti itin „minkštą“ monetarinę politiką. Spaudoje pasirodė pranešimai, kad Japonijos centrinis bankas šį mėnesį vyksiančiame posėdyje paskelbs apie naujas ekonomikos paramos programas. Tiesa, tai nėra oficialios žinios iš paties banko.  

Šiandien ekonominių rodiklių kalendorius labai svarbių naujienų nežada. Didesnį dėmesį rinkos dalyviai ko gero atkreips į skelbiamus Šveicarijos mažmeninius pardavimus ir Vokietijos pramonės produkcijos duomenis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų