REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį pasaulio valiutų rinkoje vyko permaininga prekyba. Didžiausią impulsą kursų judėjimui davė Federalinio rezervų banko (FED) vadovo pranešimas, taip pat buvo sulaukta ir kitų reikšmingų makroekonominių rodiklių.

REKLAMA
REKLAMA

Bendras Europos akcijų rinkos indeksas FTSEurofirst 300 paaugo 0.2 proc. JAV akcijų rinkos indeksai Dow Jones bei S&P 500 dieną baigė atitinkamai 0.89 ir 0.97 proc. prieaugiais. Naftos žaliavos (WTI) barelio kaina nesitraukė toli nuo 80 JAV dolerių ribos, aukso uncija pigo 0.85 proc. iki 1097.38 JAV dolerių. Šiandien ryte aukso kaina toliau rodė neigiamą judėjimo kryptį – ketvirtą dieną paeiliui.

REKLAMA

Rinkos dalyviai trečiadienį didžiausią dėmesį skyrė Beno Bernanke ataskaitai. FED vadovas nepasakė nieko naujo, palyginti su ankstesniu šio mėnesio komentaru. Jis dar sykį pripažino, kad tam tikras skolinimosi griežtinimas yra pradėtas, tačiau jis dar nesusijęs su bazinių palūkanų didinimu. Monetarinė politika nesikeis, o palūkanos toliau išliks žemos. FED vadovui nerimą kelia JAV darbo rinka ir jos perspektyvos pasibaigus finansinio stimuliavimo programoms. Didelio optimizmo B. Bernanke nerodė, nes tai būtų nekorektiška. JAV ekonomika turi dar daug kraujuojančių žaizdų: daug amerikiečių likę bedarbiais, nekilnojamojo turto rinkoje tęsiasi būstų nurašymai, padėtis kreditų rinkoje tai pat labai įtempta.

REKLAMA
REKLAMA

Euro ir JAV dolerio valiutų poros kursas dieną baigė ties 1.3593 lygiu. Prekybos metu, tuoj po B. Bernanke pranešimo, kursas buvo pakilęs iki 1.3625, tačiau augimo krypties nesugebėjo išlaikyti ir pasuko žemyn. Euro ir JAV dolerio kursas kritimu pradėjo ir šiandienos prekybą. Kaip minėta, FED vadovas komentaro pradžioje neužsiminė apie tolimesnį rinkos likvidumo mažinimą. Tai padarius kiek vėliau, JAV doleris atgavo prarastas pozicijas. Nors tai tik minoriniai FED žingsneliai tikrojo palūkanų normalizavimo link, tačiau jie vyksta. Galima būtų teigti, kad palūkanų didinimo varžytuvėse tarp FED , ECB ir Anglijos centrinių bankų, vienu žinginiu pirmyn išsiveržė FED.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskelbtas Vokietijos vartotojų pasitikėjimo GFK indeksas mažėjo penktą mėnesį paeiliui. Indeksas smuktelėjo nuo 3.3 iki 3.2 punkto. Labiausiai vartotojus neigiamai veikia prasta padėtis darbo rinkoje. Patikslintas paskutinio ketvirčio Vokietijos BVP nepakito ir siekė 0.0 proc. Nauji euro zonos pramonės užsakymai išaugo 0.8 proc. - daugiau nei prognozuota (-1.1 proc.). JAV naujų namų pardavimai siekė 309 tūkst. ir buvo mažesni nei laukta (354 tūkst.).

Pagrindinę valiutų porą toliau neigiamai veikia ir naujienos iš Graikijos. Vyriausybei paskelbus skolos mažinimo priemones, Graikijoje trečiadienį prasidėjo visuotinis streikas. Neveikė mokyklos, vyriausybinės institucijos, teismai, taip pat sutriko eismas, bankų, ligoninių ir valstybinių įmonių darbas. Demonstracijoje Atėnuose dalyvavo apie 10 tūkst. žmonių.

REKLAMA

Didžiosios Britanijos svaro ir JAVdolerio valiutų poros kursas vakar smuktelėjo 0.20 proc. iki 1.5408. Šiandien ryte svaras toliau pigo JAV dolerio atžvilgiu. Porą ženkliausiai veikė naujienos iš JAV. Anglijos centrinio banko atstovo Adam Posen teigimu, neaišku kaip ekonomika vystysis toliau, todėl reikia palikti „atdaras duris“ tolimesniam finansiniam stimuliavimui. Šiandien svarui ženklios įtakos turės Anglijos centrinio banko vadovo Mervyn King kalba, tai pat realizuoti mažmenininkų pardavimai. Pastebėtina, kad M.King retai kada apie ekonomiką kalba optimistiška gaida.

JAV dolerio ir Japonijos jenos valiutų poros kursas vakar smuktelėjo nuo 90.22 iki 90.13, o ketvirtadienio rytą koregavosi iki 89.45 lygio. Be abejonės porą veikė paskelbti JAV rodikliai ir B.Bernanke pranešimas, tačiau siurprizų buvo sulaukta ir iš Japonijos. Jeną palaikė paskelbtas Japonijos užsienio prekybos balansas. Prekybos perteklius padidėjo nuo 0.66 iki 0.73 trilijono jenų. Sausio mėnesį metinis Japonijos eksporto augimas siekė 40.9 proc., o importas padidėjo 8.9 proc. - pirmą kartą per pastaruosius 14 mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų