REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį pasaulinėje valiutų rinkoje vyko labai permaininga prekyba. Galutinį akordą nulėmusį valiutų kursų pokyčius uždėjo Federalinis rezervų bankas (FED), kuris jau pasibaigus prekybai Volstrite pranešė, kad padidino diskonto normą.

REKLAMA
REKLAMA

FED sprendimas padidinti diskonto normą (palūkanos, už kurias komerciniai bankai moka skolindamiesi tiesiogiai iš FED) 0.25 proc. punktais iki 0.75 proc. stipriai teigiamai paveikė JAV dolerį, kuris ženkliai pabrango visų pagrindinių valiutų atžvilgiu. Nors FED teigia, kad toks jų sprendimas nėra monetarinės politikos pasikeitimo signalas, tačiau veiksmai kalba garsiau už žodžius. Rinka tai vertina kaip pirmuosius žingsnius „normalių“ palūkanų link.

REKLAMA

Diskonto normos palūkanų nereiktų maišyti su bazine palūkanų norma (palūkanos už vienos dienos paskolas tarp komercinių bankų), kuri išlieka 0-0.25 proc. FED naujiena turėjo stiprų atgarsį Azijos prekybos sesijoje, prasidėjus penktadienio prekybai Europoje taipogi tikėtina kiek audringesnė reakcija.

Euro ir JAV dolerio valiutų poros kursas vakar visą dieną rodė nepastovumą, tačiau FED paskelbus naujienas staigiai smuko žemyn . Kursas įveikė 1.3500 ir pasiekė 1.3442 lygį, nuo kurio šiek tiek atšoko aukštyn. Tikėtina, kad šiandien gali būti sulaukta dar viena euro pardavėjų ataka. Pastaruoju laiku JAV doleriui palankios neigiamos naujienos iš Graikijos ir euro zonos, taip pat stiprybės suteikia FED kalbos, o dabar jau ir veiksmai, dėl rinkos likvidumo mažinimo. Be to, kol rinkose jaučiamas nepastovumas ir dvejonės dėl ekonomikų atsigavimo perspektyvų, tol JAV doleris turėtų išlaikyti stiprėjimo kryptį. JAV doleris, kaip ir Japonijos jena, nuo pat krizės pradžios tapatinami su saugumu ir rizikos vengimu.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar paskelbtas JAV gamintojų kainų indeksas išaugo 1.4 proc. - daugiau nei prognozuota. JAV naujų bedarbių skaičius padidėjo 31 tūkst. iki 473 tūkst. Analitikai prognozavo, jog bedarbių skaičius sieks 430 tūkst. Filadelfijos gamybos sektoriaus aktyvumo indeksas padidėjo nuo 15.2 iki 17.6 – ženkliau nei prognozuota (17.2). Šiandien bus skelbiamas Vokietijos gamintojų kainų indeksas, euro zonos verslo aktyvumo pramonėje ir paslaugų sektoriuje indeksai, euro zonos einamosios sąskaitos duomenys. JAV skelbs vartotojų kainų indeksą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos svaro ir JAV dolerio valiutų poros kursas vakar nusileido 0.30 proc. iki 1.5628 lygio, tačiau po minėtų FED naujienų prasidėjęs kritimas užsitęsė ir Azijos prekyboje kursas buvo pasiekęs 1.5407 lygį. D. Britanijos valdžios viešas skolinimasis padidėjo 4.3 mlrd. svarų, nors buvo prognozuojamas 2.3 mlrd. mažėjimas. Būsto paskolų apimtys sausio mėnesį sumenko 32 proc. Nuogąstaujama, kad D. Britanijos būsto rinkos atsigavimas gali būti ribotas. Nors namų kainos nuosaikiai kyla jau pusmetį, tačiau mažas rinkos aktyvumas kelia nerimą. Šiandien D. Britanija skelbia mažmeninės prekybos apimtis.

JAV dolerio ir Japonijos jenos kursas šoktelėjo aukštyn ir šiandien Azijos prekyboje buvo pakilęs iki 92.0 lygio. Žemiausią vakar dienos ir aukščiausią šiandien ryto taškus skyrė 152 punktai. JAV dolerio ir Japonijos jenos porai tai labai ženklus pokytis. Prie jenos silpnėjimo prisidėjo ne tik FED siurprizas, bet ir Japonijos centrinio banko vadovo atsisakymas diskutuoti bet kokiais rinkos likvidumo mažinimo klausimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų