REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės valdomos AB „Klaipėdos nafta“ valdybai pristatyti galutiniai 2009-ųjų rodikliai - įmonė pajamų ir pelno gavo daugiau nei buvo prognozuota. Didesnė nei prognozės buvo ir metinė krova.

REKLAMA
REKLAMA

AB „Klaipėdos nafta“ 2009 m. perpylė 7,66 mln. tonų naftos produktų - 7 proc. daugiau nei planuota 7,1 mln. tonų krova, atitinkanti metinį terminalo projektinį pajėgumą.

REKLAMA

Bendrovė per praėjusius metus gavo 116,3 mln. Lt pardavimo pajamų ir 17 proc. viršijo planuotą rodiklį - 99,6 mln. Lt.

„Klaipėdos nafta“ pernai uždirbo 42,6 mln. Lt neaudituoto pelno prieš mokesčius. Iš pradžių buvo prognozuota, kad jis sieks 11,9 mln. litų. Pernai lapkritį prognozė buvo padidinta iki 35 mln. litų, tačiau ir ji pasirodė esanti per maža.

„Ekonomikos nuosmukio sąlygomis, kai pasaulinėje rinkoje sumažėjo naftos produktų paklausa, AB „Klaipėdos nafta“ 2009 metais, lyginant su 2008-aisiais, uždirbo 29 proc. didesnį neaudituotą pelną prieš mokesčius. 2008 metais jis siekė 33 mln. Lt. Sėkmingą veiklą lėmė klientams taikoma lanksti krovos tarifų politika, nuolat terminalo modernizavimui skiriamos investicijos, siekiant konkurencinėje rinkoje išlikti moderniu, universaliu bei klientams patraukliu naftos terminalu“, - rašoma per Vilniaus vertybinių popierių biržą išplatintame įmonės pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Klaipėdos naftos“ generalinio direktoriaus Jurgio Aušros, šiuos rodiklius įmonės valdyba įvertino labai gerai.

„Vakarų ekspresas“ jau rašė, kad sausio pradžioje įmonė per biržą buvo paskelbusi, kad tikėtina, jog šiemet bus mokami didesni dividendai. Įmonė už 2008 m. mokėjo 4 centus, už 2006 ir 2007 m. - 2 centus dividendų akcijai.

„Šių metų investicijų valdyba trečiadienį vykusiame posėdyje dar nesvarstė. Patobulinsime savo strategiją ir šis klausimas bus apsvarstytas jau artimiausiu metu“, - sakė J. Aušra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per pirmą šių metų mėnesį įmonė perpylė 709,6 tūkst. tonų naftos produktų. Tarp jų buvo ir pirmąkart Lietuvos istorijoje mažmeninio tinklo operatoriaus importuotų 7 500 tūkst. tonų benzino. Bendrovės „Lukoil Baltija“ Švedijoje įsigytą krovinį „Klaipėdos nafta“ aptarnavo pernai įvykdytos rekonstrukcijos metu specialiai tam pritaikytoje terminalo dalyje.

Palyginti su 2009-ųjų sausiu įmonės krova sumenko 10 proc. - nuo 790,8 tūkst. iki 709,6 tūkst. tonų. Tačiau J. Aušra šį rezultatą vadina labai geru.

„Tokiomis atšiauriomis sąlygomis, kai kiti terminalai tiesiog negali veikti, mes pademonstravome tikrai gerą rezultatą. Juk, pavyzdžiui, 2008-ųjų sausį mūsų krova siekė tik 635 tūkstančius tonų. Vasarį krova, ko gero, bus mažesnė, nes dėl šalčių mus pasiekia cisternose sušalę naftos produktai. Jų atšildymas ne tik didina energijos suvartojimą, bet ir ilgina patį krovos procesą. Tačiau jau kovą vėl turėtume atsigauti ir padidinti krovos apimtį“, - sakė J. Aušra.

REKLAMA

Jis prognozuoja, kad ir šiais metais įmonė dirbs projektiniu pajėgumu.

70,63 proc. „Klaipėdos naftos“ akcijų valdo Energetikos ministerija. Antras pagal dydį bendrovės akcininkas, 2009 m. rugsėjo 30 d. duomenimis, buvo AB „Achema“ (turėjo 9,14 proc. akcijų). 2,83 proc. įmonės akcijų tuo metu valdė „Skandinavska Enskilda Banken“ fondai, 2,35 proc. - „Swedbank AS“.



Martynas Vainorius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų