REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors 2010 m. sausio mėnesį Lietuvos didmiesčių pirminėje būsto rinkoje butų paklausa bendrai beveik nesikeitė ir padidėjo vos 0,01 proc., nekilnojamojo turto (NT) plėtotojai pažymi, kad pirmasis metų mėnuo buvo žymiai aktyvesnis už gruodį.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, gyventojų susidomėjimas kol kas pasireiškė ne realiais sandoriais, o aktyvesne objektų apžiūra bei gausesnėmis užklausomis dėl informacijos. Naujos statybos butų kainos sausį Vilniuje ir Kaune mažėjo atitinkamai 2 ir 0,3 proc., uostamiestyje – 7 proc.

REKLAMA

Pirmąjį 2010 m. mėnesį rezervuotų butų sostinėje padaugėjo 5,1 proc., Kaune rezervacijų skaičius sumažėjo 36 proc. – tai daugiausia lėmė „užšaldyti“ objektai, kuriuose rezervacijas teko panaikinti. Pačių pirkėjų iniciatyva Laikinojoje sostinėje buvo atsisakyta dešimtadalio rezervacijų. Klaipėdoje būsto rezervacijų sumažėjo 2,7 proc. Pagal paklausą, kaip įprasta, tarp šių trijų miestų aiškiai dominavo Vilnius, kuriame fiksuota būsto paklausa sudarė net 75 proc. visos.

REKLAMA
REKLAMA

Tikėtina, kad daugelis potencialių pirkėjų savo planus atidėjo keliems mėnesiams, nes plėtotojai po Naujųjų metų tvirtina naujus biudžetus, iš naujo įvertina situaciją ir nustato žemutinius butų kainų lygius. Tad sausį pirkėjai analizavo situaciją, o derybas ir sandorius planuoja vėliau, tikėdamiesi geresnių sąlygų.

Sausį naujų butų kainos Lietuvos didmiesčiuose mažėjo. Ženkliausias pokytis įvyko Klaipėdoje, kur bendras kainų vidurkis smuktelėjo 7 proc. Tą labiausia lėmė peržiūrėta kainodara viename iš stambiausių uostamiesčio objektų. Vilniuje kainos krito 2 proc., tačiau ne tiek dėl nuolaidų, kiek dėl iš pasiūlos išimtų kelių objektų su aukštesniu nei rinkoje kainų vidurkiu. Kaune kainos sumažėjo 0,3 proc.

Analitikų nuomone, kainų mažėjimas šiemet turėtų tęstis, tačiau kur kas lėtesniais tempais nei 2009 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų