REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šių metų sausio mėnesio „Ober-Haus“ Lietuvos butų kainų indeksas (OHBI) rodo, kad penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje) butų kainos sumažėjo 0,8 proc.

REKLAMA
REKLAMA

2009 m. gruodžio mėnesį buvo užfiksuotas 0,9 proc. mėnesinis kainų sumažėjimas. O per paskutinius 12 mėnesių butų kainos sumažėjo 24,5 proc. (2009 m. gruodžio mėnesį metinis kainų sumažėjimas siekė 26,8 proc.).

REKLAMA

„Akivaizdu, kad būsto rinka jau pergyveno didžiausius pokyčius ir šiais metais būsto kainos turėtų stabilizuotis“, - komentavo „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas Saulius Vagonis.

Nuo aukščiausio apibendrinto būsto kainų lygio, kuris buvo pasiektas 2007 m. gruodžio mėnesį, iki šių metų sausio butų kainos Lietuvos didmiesčiuose nukrito 38,5 proc.

Nors 2010 m. sausio mėnesį Lietuvos didmiesčių pirminėje būsto rinkoje butų paklausa bendrai beveik nesikeitė ir padidėjo vos 0,01 proc., nekilnojamojo turto plėtotojai pažymi, kad pirmasis metų mėnuo buvo kur žymiai aktyvesnis už gruodį, teigiama nekilnojamojo turto rinkos analizės portalo „NTspekuliantai.lt“ pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, gyventojų susidomėjimas esą kol kas pasireiškė ne realiais sandoriais, o aktyvesne objektų apžiūra bei gausesnėmis užklausomis dėl informacijos. Naujos statybos butų kainos sausį Vilniuje ir Kaune mažėjo atitinkamai 2 ir 0,3 proc., uostamiestyje – 7 proc.

Pirmąjį 2010 m. mėnesį rezervuotų butų sostinėje padaugėjo 5,1 proc., Kaune rezervacijų skaičius sumažėjo 36 proc. – tai daugiausia lėmė „užšaldyti“ objektai, kuriuose rezervacijas teko panaikinti. Pačių pirkėjų iniciatyva Laikinojoje sostinėje buvo atsisakyta dešimtadalio rezervacijų. Klaipėdoje būsto rezervacijų sumažėjo 2,7 proc. Pagal paklausą, kaip įprasta, tarp šių trijų miestų aiškiai dominavo Vilnius, kuriame fiksuota būsto paklausa sudarė net 75 proc. visos, teigiama pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų