REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį pasaulinėje valiutų rinkoje kiek tvirčiau jautėsi JAV doleris. Pagrindinei pasaulio rezervinei valiutai sustiprėti padėjo JAV Federalinio rezervų banko (FED) vadovo komentaras, jog FED svarsto apie diskonto normos pakėlimą.

REKLAMA
REKLAMA

Viltys dėl būsimos pagalbos Graikijai pakylėjo Europos bendrovių akcijų kainas. FTSEurofirst 300 indeksas paaugo 0.5%. JAV akcijų rinkos indeksai Dow Jones ir S&P 500 smuktelėjo atitinkamai 0.2% ir 0.22%. Naftos žaliavos kaina prisiartino prie 75 JAV dolerių už barelį. JAV energetikos administracija (angl. Energy Information Administration) padidino metines naftos paklausos prognozes. Aukso uncijos kaina vakar smuktelėjo 6 doleriais iki 1072.05 JAV dolerių.

REKLAMA

Euro/JAV dolerio valiutų poros kursas trečiadienį nusileido 0.45% iki 1.3736 lygio. Eurą toliau stipriai veikia žinios susijusios su Graikija ir jos gelbėjimo planais. Vokietijos užsienio reikalų ministras pareiškė, kad pagalba Graikijai gali būti didesnė nei vien paskolų suteikimas. Prancūzijos prezidentas po susitikimo su Graikijos premjeru sakė, kad pokalbis buvo konstruktyvus. Aiškėja, kad Graikija tikrai nebus palikta likimo valiai ir jai nebus leista kapituliuoti. Tai turėtų padėti eurui „kovoje“ prieš JAV dolerį. Tačiau ramybė gali būti laikina. Užtektų nors vienos užuominos, kad Ispanija, Portugalija ar kita euro zonos šalis turi panašių problemų kaip minėta Graikija ir euro/JAV dolerio kursas ko gero smuktų žemyn reaktyviniu greičiu.

REKLAMA
REKLAMA

Paskelbtas JAV užsienio prekybos balansas rodė neigiamus pokyčius. Deficitas padidėjo nuo 36.4 mlrd. iki 40.2 mlrd. dolerių. Tai neigiamai veikė JAV valiutą. Tačiau dolerį sustiprino FED vadovo B.Bernanke pranešimas, kuriame jis užsiminė apie banko svarstymus didinti diskonto normą (palūkanos už kurias komerciniai bankai moka skolindamiesi tiesiogiai iš FED). Šiandien JAV tradiciškai praneš savaitinių bedarbių paraiškų skaičių, taip pat bus spekuliuojama rytoj skelbiamais JAV mažmeninės prekybos apimčių duomenimis.

Svaro/JAV dolerio kursas trečiadienį smuko 0.78% iki 1.5595. D.Britanijos pramonės produkcijos apimtys išaugo 0.9%  - daugiau nei prognozuota (0.4%). Tačiau tai tik laikinai stiprino svaro padėtį rinkoje. Vėliau paskelbtos Anglijos centrinio banko prognozės nebuvo palankios svarui. Tik praėjusių metų paskutiniame ketvirtyje recesiją įveikusios D.Britanijos ekonomikos atsigavimas šiemet bus lėtas, prognozėje paskelbė šalies centrinis bankas. Banko skaičiavimais,  2010 m. pabaigoje ekonomika išaugs apie 3.5%. Lapkričio mėnesį banko prognozė siekė 4.0%. Šiandien iš D.Britanijos duomenų nebus sulaukta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV dolerio/jenos valiutų poros kursas po paskelbto JAV užsienio prekybos balanso krito žemyn, tačiau B.Bernanke kalba sugražino JAV dolerio/jenos kursą į augimo kelią. Per dieną JAV doleris sugebėjo pabrangti 0.27% iki 89.94 jenos. Ryte skelbti Japonijos mašinų užsakymai augo 20.1% - ženkliai daugiau nei prognozuota (8.1%). Šiandien iš Japonijos duomenų nebus sulaukta.

Ketvirtadienį ryte Azijos prekybos bendros nuotaikos buvo palankesnės pajamingesnėms ir su rizikingesniais aktyvais siejamoms valiutoms. Ženklų stiprėjimą prieš JAV dolerį rodė su žaliavomis susiję valiutos – Australijos, Kanados bei N.Zelandijos doleriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų