REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę Vyriausybė pasiskolino dar 2 mlrd. JAV dolerių (5 mlrd. litų) valstybės biudžeto skylėms lopyti. Tačiau tiek daug skolintis tikrai nereikėtų, jei kita ranka ministrų kabinetas bei Seimas nepenėtų komercinių bankų, kuriems pernai leido nesumokėti beveik 1 mlrd. litų pelno mokesčio.

REKLAMA
REKLAMA

Bankai - išskirtiniai

Komerciniai bankai vienas po kito ėmė skelbti savo praėjusių metų veiklos rezultatus. Sprendžiant iš pranešimų, situacija - itin niūri. Net ir Lietuvos bankas patvirtino, kad iš viso pernai bankai patyrė net 2,95 mlrd. litų nuostolių. Tačiau kaip “Vakaro žinios” jau rašė (2010 01 29), iš tikrųjų jie užsidirbo beveik 2 mlrd. litų, mat į nuostolius įrašė ir atidėjinius, kurių suma - 4,8 mlrd. litų. Į nuostolius šie pinigai įrašyti, nors realiai bankai jų neprarado: jie palikti tik galimiems nuostoliams dėl nemokių klientų padengti.

REKLAMA

“Komerciniai bankai atidėjinius (mes juos vadiname atidėjimais) daro iš ikimokestinio pelno. Atidėjiniai leidžiami tik Lietuvos komerciniams bankams, užsienio komercinių bankų filialams bei kredito unijoms”, - “Vakaro žinioms” paaiškino Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktorė Vilma Vildžiūnaitė.

Dėl šitos tik kredito įstaigoms suteiktos privilegijos komerciniai bankai pernai į valstybės biudžetą nesumokėjo apie 960 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

“Nė vienas verslo subjektas neturi galimybės nenumatytoms aplinkybėms atidėti dalį ikimokestinio pelno. O bankai turi tokią privilegiją”, - piktinosi nepriklausomas finansų analitikas Vladimiras Trukšinas. Anot jo, keista, kad net šiuo metu, kai biudžeto įplaukos yra tragiškos, nei Vyriausybė, nei Seimas neketina iš bankų tos privilegijos atimti.

Pažadėjo. Ar ištesės?

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininkas Vitas Matuzas tvirtina, kad kitiems verslo sektoriams ir taip yra pakankamai lengvatų.

“Nuo sausio 1 dienos yra galimybė įmonėms savo nuostolius paskirstyti per visas dukterines įmones. Be to, nuspręsta ir dar kai kas: jei valstybė yra skolinga įmonei, mokesčiai šiai atidedami”, - lengvatas vardijo V.Matuzas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas pažadėjo, kad per Seimo pavasario sesiją jo atstovaujamas komitetas imsis ir bankų klausimo: spręs, ar ir toliau leisti jiems vengti pelno mokesčio.

“Apie bankų atidėjinius nieko negirdėjau. Bet čia atskira tema. Prasidėjus pavasario sesijai komitete jos būtinai imsimės”, - dievagojosi V.Matuzas.

Bankai - lygesni



Marius BUSILAS, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius:

Verslui, išskyrus komercinius bankus, iš viso jokie atidėjimai negalimi. Mes net pridėtinės vertės mokestį turime sumokėti iš karto, nors pirkėjas dar nebuvo atsiskaitęs už paslaugas ar net ir neatsiskaitys bankroto atveju. Atidėjimai būtų išsigelbėjimas, kai taip trūksta apyvartinių lėšų. Jau nekalbant apie tai, kad būtų galima atsidėti pinigų iš ikimokestinio pelno. Deja, bankai visada lygesni tarp lygių. Lygesni, nes pas juos pinigai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų