REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasario 9 d., antradienį, nuo 14 iki 15 val. „Balsas.lt“ redakcijoje lankėsi RST racionalaus elektros vartojimo ekspertas Mantas Vaskela ir atsakinėjo į jūsų klausimus apie elektros energijos taupymą.

Vasario 9 d., antradienį, nuo 14 iki 15 val. „Balsas.lt“ redakcijoje lankėsi RST racionalaus elektros vartojimo ekspertas Mantas Vaskela ir atsakinėjo į jūsų klausimus apie elektros energijos taupymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei jūs nespėjote užduoti klausimo - parašykite jį komentaruose, ir M. Vaskela į jį atsakys per keletą dienų (Atsakymą rasite šiame tekste).

REKLAMA

Klausimas

Kaip pasirinkti lemputę, kad šviestų ne šaltai baltai, o geltonai?


Atsakymas

Ant kiekvienos lemputės pakuotės nurodyta spalvos temperatūra - formate XXXXK (X - tai skaičius). Šiltas gelsvas spektras - 2500K-2700K


Klausimas

Kuo skiriasi pigios nuo brangiu lempučių? Kaip išsirinkti gerą elektrą taupančią lemputę?


Atsakymas

Pigios lemputės dažnai neturi garantijos, tarnauja trumpiau, kartais pasižymi balsva šviesa. Rekomenduočiau pasižiūrėti šviesos temperatūrą (žemesnis atsakymas), lemputės garantiją. Kas pigu ne visada yra blogai, tačiau rinktis reikia atsargiai. Taip pat nepamirškite - lemputes galite grąžinti.

REKLAMA
REKLAMA


Klausimas

Labai daug moku už šildymą, gal man vertėtų atsijungti nuo miesto šildymo ir šildytis elektriniais šildytuvais?


Atsakymas

Rekomenduočiau viską paskaičiuoti - kiek teoriškai išleistumėte elektrai ir kiek dabar išleidžiate.


Klausimas

Ar daug energijos naudoja grindų šildymas? (nežinau, kaip pasimatuot) Pasakykite, kiek daugiau/mažiau kvadratui energijos kainuoja...?


Atsakymas

Mano asmeniniai matavimai parodė, kad grindų šildymas (maždaug 8 kvadratinių metrų) per maždaug 6 valandas suvalgo apie 0.3kWh. Žinoma, gana gerai sureguliuotas. Svarbiausia - nešildyti grindų kai ilgai nesate namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


Klausimas

Ar užmigdžius kompiuterį, kai turi trumpų reikalų ne prie jo, mes sutaupome?


Atsakymas

Taip, miegantis kompiuteris vartoja ženkliai mažiau elektros nei dirbantis.


Klausimas

Kaip sužinot, ar kaimynas nevagia is manęs elektros energijos?


Atsakymas

Rekomenduoju išjungti visiškai visus elektros prietaisus tada, kai kaimynas yra namie. Nueikite prie skaitiklio - jei šis vis dar sukasi, skambinkite RST numeriu 1802. Atvyksime ir patikrinsime.


Klausimas

Ar verta naudoti LED žibintus vidaus apšvietimui?


Atsakymas

LED technologija labai pažangi ir iš tiesų naudoja labai mažai elektros. Jeigu investicijos jūsų nebaimina - naudoti verta. Reiketų tik atsiminti, kad didelė dalis LED šviestuvų neturi šilto spektro spalvų, todėl galite prarasti jaukumą.

REKLAMA


Klausimas

Kas tas daiktas - elektros galios matuoklis? Kaip jis naudojamas?


Atsakymas

Jeigu turite omenyje mūsų siūlomus laimėti matuoklius - jie susideda iš dviejų dalių - siųstuvo ir imtuvo (LCD ekranėlio). Siųstuve yra baterija ir žnyplė - ją užkabinate ant įvado ir paliekate. Ekranėlyje tada matysite, kiek konkrečiai galios tuo metu naudojate, kiek tai Jums kainuoja, ir savo suvartojimo istoriją. Taip greitai identifikuosite visus „rijikus“


Klausimas

Ar taupyti padeda prietaisai, kurie neleidžia svyruoti įtampai name?


Atsakymas

Sertifikuoti prietaisai iš tiesų taupyti gali padėti, tačiau skubėti neverta. Nauji el. energijos prietaisai patys išlygina įtampą, todėl tuo atveju šis prietaisas nepadėtų.

REKLAMA


Klausimas

Ar verta elektriniam boileriui prijungti laikmatį?


Atsakymas

Taip, verta. Iš kolegų praktikos galiu pasakyti, gerai suderintas laikmatis atsiperka labai greitai, ir padeda sutaupyti ženklią sumą.


Klausimas

Elektros energija ir ekologija, ką turi bendro?


Atsakymas

Didžioji dalis elektros energijos šiuo metu gaminama ne ekologiškose jėgainėse, todėl kiekviena sutaupyta kWh - mažiau CO2 išmesto į atmosferą


Klausimas

Ar bus plėtojami alternatyvus energijos gamybos būdai: vėjo jėgainės, saulės baterijos ir pan. Ar tai tiesiog verslas ir elektrikai nenori užleisti savo pozicijų rinkoje?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


Atsakymas


Negaliu atsakyti už visus energetikus, tačiau RST patys elektros negamina. Ekologiška alternatyvi energija skatinama - perkame ir vėjo ir saulės jėgainėse pagamintą elektros energiją.


Klausimas

Jūs sakote, kad televizorių reikia ištraukti iš rozetės, bet aš girdėjau, kad taip greičiau „nusibaigia“ pats televizorius. Tai ar sutaupydama pora litų ant elektros neišmesiu kelių tūkstančių naujam aparatui?


Atsakymas

Visada verta pasiklausti gamintojo, tačiau mano žiniomis televizoriai yra atsparūs dažnam junginėjimui į ir iš tinklo.

REKLAMA




Klausimas

Ar daug sutaupyčiau jei arbatai vandenį šildyčiausi ant dujinės viryklės?


Atsakymas

Taip, vandenį šildytis dujomis pigiau nei elektra. Kiek konkrečiai sutaupysite, atsakyti negaliu - tai priklauso nuo daugelio faktorių.


Klausimas

Ar tiesa, kad elektros energiją taupančios lemputės atsiperka, kai jos ilgai naudojamos be perstojo, kai jų dažnai nejunginėjame? girdėjau, kad jeigu tokios lemputės pastoviai įjungiamos/išjungiamos jos tiesiog neatsiperka - ar tai tiesa?


Atsakymas

Energiją taupančios lemputės šviečia daug ilgiau nei paprastos. Mano skaičiavimais - naudojant kiek daugiau nei valandą per dieną jos atsiperka per maždaug metus. Naudojant daugiau - greičiau, naudojant mažiau - lėčiau. Dė pastovaus junginėjimo - verta pasiskaityti ant pakuotės, jei lemputė neatspari dažnam junginėjimui, vertėtų ją įsukti kitus, o į jos vietą įsukti atsparią lemputę.

REKLAMA


Klausimas

Ar pigs elektra Lietuvoje artimiausiu metu?


Atsakymas

Elektros kaina priklauso nuo gamtinio kuro ir kitų šaltinių kainų, Sunku prognozuoti galimas tendencijas ateityje, stengsimės, kad elektros kainą jei nepigtų, tai bent nedidėtų, tačiau pažadų čia duoti negalime.


Klausimas

Gal žinote kaip taupo energiją ir ar taupo gyventojai kitose Europos šalyse?


Atsakymas

Savo patarimus, kurių galite rasti www.tiekkiekreikia.lt ruošiame ir pagal kitų šalių praktiką. Vakarų Europoje elektra naudojama efektyviau, todėl raginame vartoti racionaliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


Klausimas

Ar Lietuvos mastu energijos taupymas turi kažkokių privalumų?


Atsakymas

Jei skaičiuosime, kad statistinė šeima nepersistengdama gali sutaupyti 20 Lt į mėnesį, tai Lietuvos mąstu galima sutaupyti - 1500000x20 Lt - 30 mln. Lt per mėnesį, arba 360mln Lt į metus. Tai ženkli suma, kurią galime panaudoti įvairiems kitiems projektams įgyvendinti.


Klausimas

Kaip Jūs pats taupote elektrą ar kitą energiją?


Atsakymas

Susumavus - dvi frazės. Išjungiu, ko nereikia, ir vartoju tiek, kiek reikia. Neleidžiu šaldytuvui apledėti. Šiuo metu mano televizorius - išjungtas iš rozetės. Elektrinis gyvatukas kiek atšilus orams reguliuojamas, kad niekada nenaudotų daugiau, nei reikia. Svarbiausia - vartoti racionaliai ir nešvaistyti.

REKLAMA


Klausimas

Ar galite skaičiais palyginti, kiek visa Lietuva galėtų sutaupyti (elektros energijos, pinigų), jeigu kiekvienas lietuvis savo namuose pradėtų galvoti apie energijos sutaupymą?


Atsakymas

Kaip jau minėjau - apie 30 mln. litų per mėnesį Lietuvos mastu.


Klausimas

Kiek kartų taupiosios elektros lemputės sunaudoja mažiau energijos nei paprastos ir kiek kartų jos brangesnės nei paprastos?


Atsakymas

Naudojamos fluorescentinės lemputės (populiariausios dabar) naudoja maždaug 5 kartus mažiau elektros energijos. Jų kaina priklauso nuo modelio, tačiau statistiškai atsiperka kiek mažiau nei per metus.

REKLAMA


Klausimas

Ar indus labiau apsimoka plauti rankomis ar indaplovė? (nevertinkite to, kiek aš už ta indaplovę sumokėjau :))


Atsakymas

Efektyviausia indus plauti (jei indaplovė gerai dirba) - pilnai pakrautoje indaplovėje. Tada suvartosite elektros, tačiau išleisite ženkliai mažiau vandens. Taip pat atsiminkite, kad daugiausiai elektros čia naudoja vandens pašildymas, todėl ją sumažinus galima sumažinti ir išlaidas.


Klausimas

Ar norint sutaupyti, reikia išimti iš rozetės telefono įkroveją?


Atsakymas

Telefono įkrovėjas, kol telefonas neprijungtas prie jo, naudoja tokį minimalų kiekį elektros kad skirtumo net nepajusite. Rekomenduočiau pradėti nuo televizorių, kompiuterių ar kitų prietaisų - jie palikti rozetėje naudoja ženkliai daugiau elektros.

REKLAMA
REKLAMA


Klausimas

Per kiek laiko atsipirktų „žalias“ nešiojamasis kompiuteris el. sutaupyme, palyginti su paprastu?


Atsakymas

Priklauso nuo konkrečių modelių kainos, tačiau vien elektros prasme - skirtumas suvartojime gali būti iki 10 kartų, todėl sutaupymas būtų ženklus.


Klausimas

Ar atsinaujinęs buitinę techniką, sutaupyčiau elektros?


Atsakymas

Nauji, A ir aukštesnių klasių prietaisai naudoja ženkliai mažiau elektros energijos, todėl perkant naują buitinę techniką svarbu pasižiūrėti į jos efektyvumo klasę. Tačiau ne viskas kas nauja yra taupiau už kažką seno - patarčiau pasižiūrėti kas namuose valgo daugiausiai ir pradėti nuo to.


Klausimas

Ar tiesa, kad elektros dažnas junginėjimas kartais išnaudoja daugiau elektros negu nuolat deganti lemputė (pvz., kartais vertingiau neišjungti elektros trumpam išeinat iš kambario, nei junginėti ją kas 3 minuues)


Atsakymas

Viskas priklauso nuo prietaiso, tačiau pats tikrinau - nauja elektrą taupanti lemputė, "kol šyla" vartoja net mažiau elektros negu pilnai įsižiebusi, todėl elektros taupymo prasme išjungti apsimoka. Žinoma, visada reikia pasižiūrėti, ar prietaisas atsparus dažnam junginėjimui, tačiau didžioji dalis naujų buitinių prietaisų šios problemos netur.

REKLAMA


Klausimas

Kaip gerai ponui ekspertui, į visus klausimus ir aš galėčiau atsakyti, gal jam padėjėjo reikia?


Atsakymas

Ši akcija RST pelno neduoda, siekiame auklėti gyventojus, todėl į padėjėjus visada prašom - kviečiame žmones skleisti šią idėją visiems savo draugams ir pažįstamiems.


Klausimas

Mes turime seną šaldytuvą „Snaigė“. Ar jis daug naudoja elektros energijos? Ar nauji šaldytuvai naudoja mažiau elektros nei seni?


Atsakymas

Viskas priklauso nuo konkretaus šaldytuvo, svarbiausia - neleiskite jam apledėti. 3mm ledo sluoksnis prideda 30% elektros suvartojimo. Kas link naujų prietaisų - A, A+ ir panašių klasių elektros prietaisai iš tiesų suvartoja gana ženkliai mažiau elektros energijos.


Klausimas

Man atrodo tie visi elektros taupymo prietaisai sugalvoti tik tam, kad iš žmonių pinigus ištraukti, o šiaip jie kainuoja žymiai brangiau, nei pati elektra ir niekad neatsipirks, taip, ponas eksperte? :)


Atsakymas

Ir taip ir ne. Visada prieš pirkdami kažką, pvz naują televizorių pasiskaičiuokite ir jo naudojamos elektros kainą. Jeigu televizorius vartoja dvigubai mažiau elektros ir jis tik 5lt brangesnis - verta pirkti jį. Jei jis brangesnis du kartus, galbūt reikia susimąstyti.

REKLAMA


Klausimas

Jeigu televizorius įjungtas budėjimo režime, ar daug jis naudoja elektros? Ar išvis nenaudoja?


Atsakymas

Mano namuose visi „svetainės“ prietaisai, palikti budėjimo rėžime, naudoja 60W - ir tai nėra labai seni prietaisai, o gana ekonomiški. Lengva suskaičiuoti, kad taip per dieną išsišvaistytų kiek virš 1kWh - 45ct, todėl prietaisus išjungiu. Televizorius iš šios sumos suvalgo liūto dalį.


Klausimas

Namuose turim ir nešiojamąjį kompiuterį stacionarų. Stacionarų kompiuterį jungiam retai, tačiau jo monitorius visad yra tarsi budėjimo režime ar jis irgi „valgo“ daug elektros. O jeigu nešiojamą kompiuterį paliekam miegantį - kiek jis ima elektros?


Atsakymas

Monitorius budėjimo režime veikia taip pat kaip televizorius - valgo gana daug ir pastoviai, todėl geriau jį išjungti bent jau mygtuku, o geriausia - iš tinklo.


Klausimas

Ar tiesa, kad mikrobangų krosnelės ryja žiauriai daug elektros?


Atsakymas

Kaip ir su virduliais, mikrobangų krosnelės naudoja daug elektros trumpą laiką. Rekomenduočiau neperkaitinti maisto, o naudoti tiek, kiek reikia elektros.


Klausimas

Mes įsisukome visame bute elektra taupančias lemputes. Butas - 3 kambarių. Kiek realiai per mėnesį tai sumažins išlaidų?

REKLAMA


Atsakymas

Priklausomai nuo pačių lempučių kokybės ir jūsų naudojamo šviesos kiekio atsakymas skirtųsi, tačiau statistiškai - 10-15lt į mėnesį.


Klausimas

Kurie kompiuteriai naudoja daugiau elektros - stacionarūs ar nešiojami?


Atsakymas

Trumpai - stacionarūs, ir ženkliai daugiau. Nešiojamas kompiuteris gali naudoti net 5-10 kartų mažiau elektros energijos nei stacionarus.


Klausimas

Jeigu televizorius išjungtas, bet rozetėje palikau įkištą laidą - ar elektra naudojasi?


Atsakymas

Jei televizorius senas ir išjungimo mygtukas fiziškai nutraukia elektros grandinę - nenaudoja. Dauguma naujų televizorių palikus juos įjungtus (budėjimo rėžime) "valgo" gana daug elektros.


Klausimas

pas mus yra ir dieninis ir naktinis skaitliukai. girdėjau, kad kas turi tokius du skaitliukus, tai elektros kažkaip bus kitoks mokėjimas, ji kitaip naudojama. Kaip yra iš tikrųjų su tais skaitliukais?


Atsakymas

Turintiems dieninio ir naktinio tarifo skaitliukus niekas nesikeičia išskyrus mokėjimą - reikia mokėti į pirmą ir antrą atsiskaitymo knygelės eilutę (vienu tarifu - tik į pirmą). Tai - vienintelis skirtumas. Elektrą kaip turėjote taip ir gausite :)

REKLAMA


Klausimas

Kas per daiktas yra tie greitpuodžiai?


Atsakymas

Šilumą efektyviau panaudojantys puodai. Jų galite teirautis parduotuvėse.


Klausimas

Ar sudėtinga namų sąlygomis pasigaminti elektros? Minant dviratį ir pan. :)?


Atsakymas

Nesudėtinga, tačiau vargu ar sugebėsite tą padaryti efektyviai. Tam, kad galėtumėt tą elektrą naudoti, jums reikės įvairių prietaisų kurie išlygintų jūsų kuriamą srovę su ta kurią mėgsta jūsų prietaisai.


Klausimas

Turim „Zanuzzi“ skalbyklę. Šiaip skalbyklei kokie 5 metai, skalbiam su ja tik savaitgaliais. Ar daug skalbyklės ima energijos?


Atsakymas

Skalbti savaitgaliais - paprasta ir gudru, džiugu kad tai darote. Skalbyklės didžiąją dalį elektros naudoja vandeniui pašildyti - rekomenduočiau skalbti žemiausioje įmanomoje temperatūroje, dauguma naujų miltelių su dėmėmis puikiai susitvarko ir prie 30-ies laipsnių temperatūros.


Klausimas

Ar iš tikrųjų elektriniai virduliai naudoja daug elektros energijos?


Atsakymas

Elektrinis virdulys naudoja daug elektros tačiau trupą laiko tarpą. Kuo mažiau vandens verdate tuo mažiau sunaudosite, todėl pilkite į virdulį tik tiek kiek reikia vandens

REKLAMA


Klausimas

Įdomu, kaip su elektros energijos sunaudojimu labiau šioje srityje pažengusiose valstybėse, pvz.: Norvegijoje. Gal žinote, kiek statistinis užsienietis sunaudoja elektros ir kiek lietuvis? Įdomu, kiek galime pasitempti.


Atsakymas

Statistika - apgaulingas dalykas. Tipinis europietis suvartoja daugiau elektros nei lietuvis, tačiau vakarų europos energijos efektyvumas taip pat didesnis - t.y. už vieną kWh jie apšviečia didesnį plotą, pagamina daugiau maisto ir panašiai. Todėl manome, kad galime pasitempti ir sumažinti savo sąskaitas :)


Klausimas

Stengiuosi indus indaplovėje plauti naktimis, o drabužius irgi arba naktimis arba savaitgaliais, tada kai pigesnė elektra. Ar dabar bus efektyvu tai daryti ir ar išliks kainos skirtumas tarp dienos ir nakties, savaitgalio tarifų?


Atsakymas

Jeigu suvartojate bent 31% elektros energijos naktimis ir savaitgaliais, Jums tikrai apsimoka turėti du tarifus, o jeigu naktimis ir savaitgaliais naudojate elektros viryklę - užteks net ir 20% sunaudotos elektros energijos, kad būtų verta turėti du tarifus. Taigi patarčiau tiesiog pasižiūrėti į savo suvartojimą. Jeigu norite, leisime Jums mokėti vienos laiko zonos tarifu nemokamai - tam reikėtų kreiptis į artimiausią klientų aptarnavimo skyrių

REKLAMA


Klausimas

Girdėjau, kad LCD, plazminiai ir pan. televizoriai sunaudoja labai daug elektros ir ES valstybese juo nori uždrausti, ar tai tiesa?


Atsakymas

Trumpai - netiesa. LCD televizoriai suvartoja mažiau elektros nei kineskopiniai, plazminiai - priklausomai nuo modelio. Naujieji LED ekranai naudoja visai mažai elektros. Mano žiniomis - jų uždrausti niekas neplanuoja.


Klausimas

Energija taupančios lemputės - mitas ar realybė, ar iš tiesų tokios lemputės ženkliai taupo energiją?


Atsakymas

Realybė, ir net labai efektyvi. Elektrą taupančios lemputės gali degti iki 10 kartų ilgiau ir naudoti 80% mažiau elektros energijos.


Klausimas

Kokie buitiniai prietaisai naudoja daugiausiai elektros energijos (skalbimo mašina, indaplovė, orkaitė, virdulys, elektrinis gyvatukas, kompiuteris, televizorius)?


Atsakymas

Daugiausiai elektros namuose kuriuose nėra elektrinio šildymo „suvalgo“ šaldytuvas ir apšvietimas (netaupus) - po maždaug 20%. Televizoriai, kompiuteriai ir orkaitė - dar po 10%. Elektrinio gyvatuko suvartojimas labai priklauso nuo veikimo rėžimo, tačiau jis iš tiesų gali vartoti ir labai daug, rekomenduočiau pasižiūrėti - ar nenaudojate tada kai Jums iš tiesų to nereikia. Indaplovė ir skalbimo mašina - taip pat labai nuo įpročių priklausantis dalykas, tačiau reikia atsiminti, kad didžioji dalis energijos iš tiesų išeina vandeniui pašildyti.


Klausimas

Ar Lietuvoje realu gauti elektros energiją iš alternatyvių šaltinių - tokių kaip vėjo jėgaines ir pan.? Ar tai būtų pigesnės energijos šaltinis?


Atsakymas

Alternatyvų visada yra ir jų visada reikia ieškoti. RST jau dabar perką visą elektros energiją pagamintą vėjo jėgainėse rytų Lietuvoje įstatymų numatyta tvarka, tačiau bent jau kol kas tai nėra pigesnė elektros energija.


Klausimas

Ar tiesa, kad telefonų įkrovėjai naudoja elektros energiją, nors tuo metu ir nekrauna telefono. Ar taip yra ir su kitais prietaisais?


Atsakymas

Ne visai tiesa. Mobiliojo telefono įkrovėjai, nekraudami pačio telefono naudoja labai minimalų kiekį elektros energijos, kurio net nesugebėjau užfiksuoti paprastu matavimo prietaisu. Tačiau kai kurie kiti prietaisai "budėjimo" rėžime iš tiesų valgo gana daug.


Klausimas

Kiek galima sutaupyti pinigų, pakeitus viso buto lemputes į elektrą taupančias, jeigu butas yra trijų kambarių? Taip pat, įvertinus ir tai, kad jos brangiau kainuoja.


Atsakymas

Vidutinė šeima už „šviesą" moka apie 16 Lt į mėnesį. Tą skaičių galima sumažinti iki 3-ų Lt. Pačios lemputės atsiperka maždaug per metus.


Klausimas

Ką reiškia pasakymas: naudoja daug elektros energijos, arba mažai elektros energijos?


Atsakymas

Visi atsakymai su žodžiais daug/mažai yra netikslūs - visada reikia lyginti. Tačiau visada galime pasakyti, kad lemputė, kuriai degti reikia 100W, palyginus su ta, kuriai reikia 20W iš tiesų naudoja daug elektros energijos.


Klausimas

Kokie pavojai sveikatai gresia sudužus kambaryje:

a) kaitinamajai lemputei su volframo siulu?

b) „taupiajai“ dienos sviesos? lempai?

Ar tik kambario išvalymas nuo gyvsidabrio garų nekainuos brangiau nei sutaupyta ant elektros suma? (Pvz. JAV toks išvalymas kainuoja 2 tūkst. JAV dolerių)

Kas svarbiau - sutaupyti ant elektros ir susigadinti sveikatą, ar netaupyti apšietimui bei duoti uždirbti skirstomiesiems tinklams?


Atsakymas

Taupyti sveikatos sąskaita niekada neverta, tačiau apie lemputes taip pat prikurta daug mitų. Naujos kartos lemputėse nėra gyvsidabrio, todėl naudojant jas galima ir sutaupyti ir neduoti uždirbti mums :) Patarčiau pirkti atidžiai.


Klausimas

Kur galima būtų perskaityti daugiau informacijos apie buitinių prietaisų energijos suvartojimą, kitus, su energijos taupymu susijusius pasiūlymus, pavyzdžius. RST internetiniame puslapyje neradau rubrikos apie energijos taupymą. Gal blogai ieškojau. Jeigu jos nėra, gal planuojate tokią įtraukti?


Atsakymas

Šios informacijos patarčiau ieškoti svetainėje www.tiekkiekreikia.lt bei rašyti mums elektroniniu paštu [email protected]


Klausimas

Kokias geriausiai tas taupiąsias lemputes pirkti - vienos pasibaigia labai greit, o kito dega ilgiau. (Kalbu apie vonios kambaryje, koridoriuje susuktas... nes jos degiojamos panašiu dažnumu.) pavadinimai bus reklama... bet gal kitaip kaip nors galima tas geresnes apibūdinti?


Atsakymas

Visada reikia žiūrėti - kokiam tikslui perkama lemputė. Jei dažnai junginėsite, pirkite tas, kurios šiam blogiui atsparios. Šią informaciją visada rasite ant lemputės pakuotės


-------------------

Ne savibauda

Rytų skirstomieji tinklai (RST) nustebino visuomenę ėmęsi įgyvendinti socialiai atsakingą projektą „Tiek, kiek reikia“. „Elektros energija pabrango, be to, dabar sunkmetis, taigi norime padėti žmonėms taupyti. Būdų tai daryti yra labai daug. Mūsų tikslas nėra vien pelnas, todėl įgyvendiname bendrovei finansiškai nenaudingą iniciatyvą“, − pasakojo RST racionalaus elektros vartojimo ekspertas Mantas Vaskela.

Pasak specialisto, kad žmonės nemanytų, jog RST siūlo gyventi prieblandoje, pristatant akciją akcentuojamas ne taupymas, o racionalus vartojimas. „Pavyzdžiui, išjungus elektros prietaisų budėjimo režimą, kai jie yra nenaudojami, pakeitus elektros lemputes į taupias ir panašiai, savęs niekaip nevaržysime. Kita vertus, žmonių elgesio įpročiai, požiūris greitai nesikeičia“, − kalbėjo M. Vaskela.

Eksperto teigimu, Ignalinos atominei elektrinei nebegaminant, bet naudojant elektrą, taupyti svarbu visai šaliai. „Už kiekvieną kilovatvalandę pagaminamos elektros kitos elektrinės išskiria tam tikrą kiekį anglies dvideginio. Tai nebėra švari energija, kokią gamino Ignalinos jėgainė. Racionaliai vartojant elektrą prisidedama prie šalies gerovės – didinama energetinė nepriklausomybė, tausojama aplinka“, − teigė M. Vaskela.

Jo teigimu, pavyzdžiui, iš visų namų ūkyje britų naudojamų elektros lempučių 80 proc. sudaro elektrą taupančios, o Lietuvoje šis skaičius siekia tik apie 16−17 proc.

Siūlo skalbtis pas kaimyną

Iki kovo 15 dienos konkurse „Tiek, kiek reikia“ dalyvaujantys gyventojai gali pateikti savo elektros taupymo idėjas ir balsuoti už kitų sumanymus. Kartą per savaitę bus renkamas taupiausias vartotojas.

Savaitės laimėtojas bus apdovanotas elektros energijos matuokliu, rodančiu, kiek elektros energijos suvartojama ir kiek tai atsieina. Naudodamiesi šiuo prietaisu  vartotojai, norintys racionaliau vartoti elektrą, galės nustatyt didžiausius elektros „rijikus“. Konkurso laimėtojai bus apdovanoti elektriniu dviračiu bei automatiniais dulkių siurbliais.

Idėjas, kaip sumažinti elektros energijos vartojimą, gyventojai gali teikti projekto „Tiek, kiek reikia“ interneto svetainėje. „Tarp siunčiamų siūlymų yra ir labai komiškų, pavyzdžiui, skalbti drabužius pas kaimyną, kai šio nėra namie“, − juokėsi M. Vaskela.

Dalyvių idėjos taps elektronine racionalaus elektros energijos  vartojimo knyga projekto „Tiek, kiek reikia“ svetainėje. „Sumanyta rengti elektroninę knygą dėl ekologijos, be to, ji bus prieinamesnė daugeliui žmonių“, − paaiškino M. Vaskela.

TIK FAKTAI

- 2009 metų pabaigoje pradėtos iniciatyvos „Tiek, kiek reikia“ pirmoji dalis buvo skirta bendruomenėms ir nevyriausybinėms organizacijoms.

- Rengdami elektros taupymo projektų konkursą nevyriausybinėms organizacijoms RST gavo beveik 60 projektų paraiškų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų