REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sparčiausiai įmonių pradelsti įsiskolinimai sausį augo finansų įstaigoms ir kitiems ekonomikoms sektoriams, o komunalinių paslaugų ir telekomunikacijų bendrovėms – mažėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Kreditų biuro „Creditinfo“ duomenimis, sausį įmonių pradelsti įsiskolinimai išaugo 200 mln. litų ir siekė 3,2 mlrd. litų. Per pirmąjį šių metų mėnesį verslas padengė 91 mln. litų pradelstų įsiskolinimų, tai yra beveik 61 mln. litų mažiau, nei pernai gruodį.

REKLAMA

Sausį buvo įregistruoti 1 481 įmonių turto areštas arba 484 atvejais mažiau nei praėjusių metų gruodį. „Verslo pradelstų įsiskolinimų portfelis per sausį išaugo, tačiau įmonių, nepajėgiančių vykdyti finansinių įsipareigojimų, skaičius sumažėjo pirmą kartą per keturis pastaruosius mėnesius. Pernai metais įsivyravusi tendencija išlieka nepakitusi – įmonių skolas labiausiai didina pradelstų įsiskolinimų jau iš anksčiau turintys verslo atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Ryškiausias skolininkų sumažėjimas užfiksuotas telekomunikacijų sektoriuje, o komunalinių paslaugų, finansų ir kituose ekonomikos sektoriuose jų skaičius šiek tiek išaugo. Įmonėms ir toliau sudėtingiausia vykdyti finansinius įsipareigojimus bankams“, – teigia kreditų biuro „Creditinfo“ kredito rizikos vadovė Alina Buemann.

Sparčiausiai įmonių pradelsti įsiskolinimai sausį augo finansų įstaigoms ir kitiems ekonomikoms sektoriams, o komunalinių paslaugų ir telekomunikacijų bendrovėms – mažėjo.

Bendrovės atliktais skaičiavimais, remiantis Statistikos departamento duomenimis, rizikingiausių sektorių, kuriems per artimiausius 12 mėnesių prognozuojama aukšta tikimybė nevykdyti įsipareigojimų, atsiskaitymo pajėgumai ir toliau silpnėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiausia nemokumo tikimybė prognozuojama nekilnojamo turto ir statybos, pramonės (išskirtinai aukšta nemokumo rizika baldų gamybos segmente), prekyboje (išskirtinai aukšta nemokumo rizika variklinių transporto priemonių ir motociklų pardavimo, techninės priežiūros ir remonto, automobilių degalų mažmeninės prekybos segmente) įmonėms.

Transporto sektoriuje nemokumo tikimybė, palyginus 2008 m. paskutinįjį ir 2009 m. trečiąjį ketvirčius, sumažėjo nuo 35 iki 34 proc. Tai iš pirmo žvilgsnio panašu į stabilizacijos ženklus, tačiau nemokumo rizika šiame sektoriuje dvigubai viršija toleruotiną riziką.

Ryškesnių stabilizacijos požymių per 2009 tris ketvirčius buvo galima įžvelgti mokslinių tyrimų ir taikomojoje veikloje, elektros, dujų, garo ir karšto vandens tiekimo bei maisto produktų ir gėrimų gamybos įmonėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų