REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šių metų pradžios vietos veiklos grupės (VVG) vėl gali kreiptis dėl paramos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonės „Parama VVG veiklai, įgūdžiams įgyti ir aktyviai pritaikyti“ trečiąją ir ketvirtąją veiklos sritis „Parama vietos plėtros strategiją įgyvendinantiems asmenims mokyti, konsultuoti“ bei „Parama potencialių vietos projektų vykdytojų, esančių VVG teritorijoje, aktyvumui skatinti“.

REKLAMA
REKLAMA

Paraiškos paramai gauti bus priimamos visus metus. Kaip ir pagal daugelį kitų KPP priemonių, paraiškas renka Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) prie Žemės ūkio ministerijos teritoriniai skyriai.

REKLAMA

Mažeikių rajono aktyvius žmones vienijančiai Šiaurės vakarų Lietuvos VVG jau patvirtinta parama pagal minėtas veiklos sritis. Šios VVG pirmininkė Loreta Rubežienė naujienų portalui Valstietis.lt pasakojo, ko tikisi iš įgyvendinamų projektų ir kaip jie gali pakeisti vietos aktyvių žmonių įgūdžius.

- Jau žinote, jog projektai, kuriems prašėte paramos, bus finansuojami. Kokią paramą turėtumėte gauti?

- Paraišką paramai gauti mes pateikėme liepos pabaigoje, o gruodžio pabaigoje su Nacionaline mokėjimo agentūra pasirašėme paramos skyrimo sutartį.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal veiklos sritis „Parama VVG veiklai, įgūdžiams įgyti ir aktyviai pritaikyti“ ir „Parama potencialių vietos projektų vykdytojų, esančių VVG teritorijoje, aktyvumui skatinti“ Šiaurės vakarų Lietuvos VVG bus skirta 300 tūkst. litų.

- Kokias konsultacijas organizuosite pagal trečiąją veiklos sritį?

- Pagal trečiąją veiklos sritį „Parama vietos plėtros strategiją įgyvendinantiems asmenims mokyti, konsultuoti“ planavome organizuoti konsultacijas komandinio darbo organizavimo, konfliktų sprendimo klausimais, nes VVG nariai su tuo tiesiogiai susiduria.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau atlikę apklausą pamatėme, kad bent jau šiuo metu mūsų aktyvistams yra itin svarbūs anglų kalbos tobulinimo kursai. Todėl teks organizuoti ir kalbos mokymų kursus. Manau, kad mes puikiai viską suderinsime - ir komandinio mokymo, ir anglų kalbos tobulinimo kursus. Ir vieni, ir kiti tikrai bus naudingi VVG nariams.

- Kokiomis temomis rengsite mokymus pagal ketvirtą veiklos sritį?

- Pagal ketvirtąją veiklos sritį „Parama potencialių vietos projektų vykdytojų, esančių VVG teritorijoje, aktyvumui skatinti“ numatome rengti konsultacijas viešųjų pirkimų, paraiškų pildymo, buhalterinės apskaitos, raštvedybos taisyklių, "Leader" metodo specialiųjų taisyklių įgyvendinimo ypatumų temomis. Jau rengiamės skelbti šių mokymų pirkimą.

REKLAMA

Pirmiausia - jau kovo mėnesį - planuojame surengti paskaitą, kurioje lektorius paaiškintų "Leader" programos specialiąsias taisykles. Po to ketiname mokyti pildyti paraiškas, o rudenį, kai žmonės jau bus pasipraktikavę paraiškų pildyme - surengti buhalterinės apskaitos seminarą. Taip pat pavasarį dar esame numatę viešųjų pirkimų taisyklių išaiškinimo seminarą.

- Kaip jūs manote, kokią konkrečią naudą pajus VVG nariai ir vietos projektų vykdytojai, pasinaudoję šioms veiklos sritims skirta parama?

- Nauda bus neabejotina. Tik svarbiausia, kad mums pavyktų rasti labai kompetentingus, nenuobodžius šių sričių lektorius. Nes žmonėms labai svarbu, kad juos sudomintų, įtaigiai paaiškintų. Jie nenori nuobodžių seminarų, jiems reikia "gyvų" paskaitų, kuriose iš lektoriaus pasisemtų daug vertingos ir naudingos informacijos.

REKLAMA

- Ar aktyviai vietos gyventojai dalyvauja jūsų vadovaujamos VVG veikloje? Kaip juos sudominti?

- Mažeikių rajono gyventojai jau yra nemažai girdėję apie mūsų VVG, domisi mūsų veikla. Juo labiau, kad mes jau parengėme ir bandomąją VVG strategiją. Kaimo bendruomenės labai aktyviai domisi galimybėmis pagražinti savo aplinką, įgyvendinti kitus svarbius bendruomenei projektus.

Tiesa, dabar kyla labai daug sunkumų kaimo bendruomenėms, nes vietos savivaldybės dėl lėšų stygiaus neišgali prisidėti prie tam tikrų projektų įgyvendinimo, žemės plotų įregistravimo, techninių projektų parengimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, VVG turi galimybę projektus įgyvendinti pasinaudodamos Europos Sąjungos parama, tačiau be vietos savivaldybių geranoriškumo ir paramos mes irgi negalime išsiversti. Ir visgi, šiuo atveju svarbiausia, kad būtų veikli pati bendruomenė, o tuomet gali pavykti ir kalnus nuversti, naujienų portalui pasakojo Šiaurės vakarų Lietuvos VVG pirmininkė L.Rubežienė.

Paraiškų laukiama iš tų, kurie jau turi vietos plėtros strategiją

NMA Kaimo plėtros programų departamento Kaimo vystymo programų skyriaus vyriausioji specialistė Vaida Švedaitė priminė, kad paraišką pagal trečiąją ir ketvirtąją veiklos sritis VVG gali teikti tik tada, kai jau turi Žemės ūkio ministerijos patvirtintą vietos plėtros strategiją.

REKLAMA

Taip pat pareiškėjai, ketinantys teikti paraiškas, turėtų atkreipti dėmesį į tai, jog projekto įgyvendinimo pabaiga negali būti vėlesnė nei vietos plėtros strategijos įgyvendinimo laikotarpio pabaiga (ir ne vėlesnė kaip 2015 m. rugsėjo 1 d.).

Tinkamomis finansuoti išlaidomis laikomos su projekto įgyvendinimu susijusios išlaidos, patirtos nuo paramos paraiškos užregistravimo NMA dienos iki projekto įgyvendinimo laikotarpio pabaigos.

VVG turėtų atkreipti dėmesį, kad 2009 m. lapkričio 13 d. įsigaliojus įgyvendinimo taisyklių pakeitimui, pagal priemonės trečiąją veiklos sritį tinkamos finansuoti yra ne tik vietos plėtros strategiją įgyvendinančių VVG valdymo organo narių, bet ir visų VVG narių mokymo-konsultavimo išlaidos.



Tinkamomis finansuoti pripažįstamos tik dienpinigių išlaidos

REKLAMA

V.Švedaitė akcentavo kelias klaidas, kurių nevengia paramos besikreipiančios VVG. „Dažnai VVG, rengdamos paraiškas pagal trečiąją ir ketvirtąją veiklos sritis, prie dalyvavimo konferencijose, parodose ir pan. pobūdžio renginiuose, tiesiogiai susijusiuose su "Leader" metodo įgyvendinimu, išlaidų nurodo maitinimo išlaidas. Norėtume atkreipti dėmesį, jog tokios išlaidos pagal minėtų veiklos sričių įgyvendinimo taisykles nėra tinkamos finansuoti“, - paaiškino NMA specialistė.

Tinkamomis finansuoti pripažįstamos tik dienpinigių išlaidos, kai paramos siekiama pagal priemonės ketvirtąją veiklos sritį ir VVG vyksta į kitą šalį, o renginį organizuojanti užsienio VVG renginio dalyvių maitinimo nenumato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas svarbus klausimas, neretai iškylantis pildant paraišką - ar pagal priemonės 3 veiklos sritį galima organizuoti mokomąjį renginį VVG nariams, vietos plėtros strategijos įgyvendinimą administruojantiems asmenims kitos šalies teritorijoje.

Pasak V. Švedaitės, VVG narių, vietos plėtros strategijos įgyvendinimą administruojančių asmenų mokymai gali vykti tik Lietuvos Respublikos teritorijoje. Kitoje šalyje mokymai gali vykti tik tuo atveju, kai paramos siekiama pagal priemonės ketvirtąją veiklos sritį.



Išmokėta daugiau nei 8,2 mln. litų paramos

REKLAMA

Dar svarbu atkreipti dėmesį į tai, jog tuo atveju, kai pagal priemonės trečiąją veiklos sritį mokymus VVG nariams, vietos plėtros strategijos įgyvendinimą administruojantiems asmenims organizuoja kitas juridinis asmuo (išskyrus VVG) ir jis gali suteikti kvalifikacijos pažymėjimą, vieno asmens mokymo kursams finansuoti gali būti skirta ne daugiau kaip 2 000 Lt per visą projekto įgyvendinimo laikotarpį.

Rekomenduojama, kad prašomos paramos suma pagal vieną iš veiklos sričių sudarytų ne mažiau kaip 40 proc. visos prašomos paramos sumos. Prašomos paramos sumos paskirstymo proporcija tarp trečiosios ir ketvirtosios veiklos sričių skaičiuojama atmetus viešinimo išlaidas ir išlaidas, susijusias su atsiskaitomosios sąskaitos paramos lėšoms atidarymu ir aptarnavimu. Jei VVG vienai ar kitai veiklos sričiai nori skirti mažiau nei 40 proc. prašomos paramos sumos, tuomet paraiškos VII skyriuje turi būti pagrįstas toks VVG pasirinkimas.

REKLAMA

Nuo paraiškų rinkimo pradžios, t.y., 2007 m., Pagal KPP priemonės „Parama VVG veiklai, įgūdžiams įgyti ir aktyviai pritaikyti“ trečiąją ir ketvirtąją veiklos sritis NMA jau gavo 40 paraiškų, iš kurių 25 paraiškos buvo įvertintos teigiamai ir su paraiškas teikusiomis VVG buvo sudarytos paramos sutartys. Paramos gavėjams jau išmokėta daugiau nei 8,2 mln. litų paramos.

Svarbi informacija paraiškų teikėjams

Pagal trečiąją ir ketvirtąją veiklos sritis yra nustatyti tokie išlaidų apribojimai:

Pagal trečiąją veiklos sritį mokomojo renginio (tiesiogiai susijusio su VVG gebėjimu įgyvendinti vietos plėtros strategiją ugdymu) įkainis negali būti didesnis kaip 220 lt/h, neįskaitant nakvynės ir kelionių ir (arba) transporto nuomos išlaidų (mokomojo renginio dalyvių skaičius – ne mažiau kaip 8 asmenys);

REKLAMA
REKLAMA

Pagal ketvirtąją veiklos sritį mokomojo renginio (tiesiogiai susijusio su potencialių vietos projektų vykdytojų gebėjimu įgyvendinti vietos projektus ugdymu) įkainis negali būti didesnis kaip 220 lt/h, neįskaitant nakvynės (mokomojo renginio dalyvių skaičius – ne mažiau kaip 8 asmenys);

Pagal ketvirtąją veiklos sritį informacinio renginio (tiesiogiai susijusio su potencialių vietos projektų vykdytojų gebėjimu įgyvendinti vietos projektus ugdymu) įkainis negali būti didesnis kaip 1 000 Lt, neįskaitant nakvynės (informacinio renginio dalyvių skaičius – neribojamas);

Pagal ketvirtąją veiklos sritį dalyvavimui konferencijose, parodose ir pan. pobūdžio renginiuose, tiesiogiai susijusiuose su LEADER metodo įgyvendinimu, gali būti skirta iki 40 proc. 4 veiklos sričiai paraiškoje numatytų išlaidų.

Indrė Sesartė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų