REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį pasaulinėje valiutų rinkoje paklausa rizikingesniems aktyvams šiek tiek atsigavo. Euras prieš JAV dolerį pabrango po keturių iš eilės nesėkmingų prekybos sesijų. Vakar buvo sulaukta keleto svarbių ekonominių naujienų. Šiandien skelbiamų rodiklių gausos nenumatyta, tačiau jau ryte staigmeną pateikė Australijos centrinis bankas.

REKLAMA
REKLAMA

JAV akcijų rinkos indeksai Dow Jones ir S&P500 atitinkamai pakilo 1.17 proc. ir 1.43 proc. Naftos barelio kaina spurtavo aukštyn ir pasiekė 74.70 JAV dolerių atžymą. Naftos kainą teigiamai paveikė žinios apie didėjantį JAV pramonės aktyvumą. Aukso uncija pabrango 2.3 proc. iki 1105.60 JAV dolerių.

REKLAMA

Euro ir JAV dolerio valiutų poros kursas antradienį pakilo 0.48 proc. iki 1.3931. Veikiau tai buvo techninis kurso atšokimas, įvykęs po keleto dienų kritimo. Tačiau jei Euro ir JAV dolerio kursas sugebėtų pakilti virš 1.4050, tai galėtų atverti kelią kurso augimui iki 1.4300 lygio. Šiuo metu stipresniam euro brangimui trukdo ES slapukavimas ir nežinomybė dėl Graikijos ateities. Investuotojams klaustukų yra ir dėl Ispanijos ar Portugalijos. Laukiama, kada pradės aiškėti reali Graikijos situacija ir ES vaidmuo suteikiant pagalbą.  

REKLAMA
REKLAMA

Eurui nepalankias žinias skleidžia ir kai kurie analitikai. Anot jų, šiuo metu investuotojai skuba atsikratyti investicijų į eurą, kuris, pasak ekspertų, nepateisino atsargų valiutos statuso. Juo labiau, euro zonos ūkio atsitiesimas laukiamas ne toks spartus kaip „konkurenčių“. Spėjama, kad euro zonos ūkio prieaugis šiemet sieks 1,2 proc., tuo tarpu JAV ir Japonijai prognozuojamas atitinkamai 2,7 proc. ir 1,35 proc. augimas.

Vakar Baltieji rūmai pateikė biudžeto ir ekonomines prognozes. Biudžeto projekte numatyta, kad didžiausio pasaulyje ūkio prieaugis šiemet sieks 2,7 proc., kitąmet - 3,8 proc., o 2012 m. ir 2013 m. viršys 4 proc. ribą. Siūlomame 2011 metų finansinių metų biudžete numatytas rekordinis 1,6 trln. JAV dolerių deficitas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskelbtas JAV ISM pramonės indeksas pakilo nuo 54.9 iki 58.4 – daugiau nei prognozuota. Tai padėjo JAV doleriui stiprėti prieš Japonijos jeną. Šiandien iš JAV laukiami nebaigtų būsto pardavimo sandorių duomenys.

JAV dolerio ir Japonijos jenos kursas pakilo 0.70 proc. iki 90.61. Kaip minėta, JAV dolerį teigiamai veikė sulauktos geros ekonominės naujienos bei bendras rinkos dalyvių prielankumas rizikingesniems aktyvams. Japonijos jeną silpnino ir centrinio banko atstovų nuogąstavimai dėl ekonomikos atsigavimo. Didžiosios Britanijos svaro ir JAV dolerio valiutų poros kursas vakar praktiškai nepakito. Po penktadieninio žygio žemyn Didžiosios Britanijos svaro ir JAV dolerio kursas pirmadienį baigė ties 1.5954 lygiu. Paskelbtas D. Britanijos pramonės gamybos aktyvumo indeksas buvo didesnis (56.7) nei laukta (54.1).

Netikėtą staigmeną rinkos dalyviams šiandien ryte pateikė Australijos centrinis bankas, kuris nepadidino bazinės palūkanų normos, nors didžioji dalis rinkos dalyvių to laukė. Palūkanos paliktos ties 3.75 proc. riba, tuo tarpu analitikai prognozavo didinimą iki 4.0 proc. Tikimybė, kad Australijos bankas didins palūkanas 0.25 proc. punkto buvo vertinama 79 proc. Po paskalbtų naujienų Australijos dolerio ir JAV dolerio kursas smuko apie 120 punktų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų