REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį pasaulinėje valiutų rinkoje JAV doleris brango prieš visas didesnio pajamingumo valiutas. Pigo tik prieš Japonijos jeną. Buvo sulaukta nemažai makroekonominių naujienų, kurių netruks ir šiandien.

REKLAMA
REKLAMA

JAV akcijų rinkos indeksai Dow Jones ir S&P500 atitinkamai smuktelėjo 0.03 proc. ir 0.43 proc. Naftos barelis pigo iki 74.6 JAV dolerių, aukso uncijos kaina beveik nepakito ir prekybą baigė ties 1097.5 JAV dolerių atžyma.

REKLAMA

Euro ir JAV dolerio valiutų poros kursas antradienį krito 0.56 proc. iki 1.4071 lygio. Nors buvo sulaukta gerų naujienų iš Graikijos apie pavykusį obligacijų platinimo aukcioną, tačiau euras nedrįso kilti. Europos centrinio banko narys E.Nowotny užsiminė, kad dabartinis euro lygis atspindi ekonomikos būklę. Jei euras liks panašiame lygyje arba dar kiek atpigs, tai gali būti naudinga ekonomikai. Jei pabandys grįžti į 2009 m. spalio ar lapkričio mėnesių aukštumas, tuomet išaugtų rizika, kad euro zonos ūkio atsitiesimas bus prislopintas.

REKLAMA
REKLAMA

Paskelbtas Vokietijos Ifo verslo pasitikėjimo ekonomika indeksas paaugo nuo 94.6 iki 95.8. Indekso augimą lėmė sustiprėjusi paklausa iš Azijos. Vokietijos ekonomika tapo labai jautri Kinijos ūkio augimui. Kiek nustebino teigiamas euro zonos einamosios sąskaitos balansas, kuris sudarė 0.1 mlrd. eurų. Buvo prognozuotas 3.1 mlrd. deficitas.

JAV būsto kainų indeksas S&P/CS Composite-20 rodė -5.3 proc. reikšmę – prastesnę nei prognozuota (-4.9 proc.). Tačiau būsto kainų smukimas JAV lėtėja. JAV vartotojų pasitikėjimo indeksas išaugo nuo 53.6 iki 55.9 punktų, nors augimas nebuvo lauktas. Vakar buvo paskelbta, kad šiemet JAV prognozuojamas 1.35 trln. JAV dolerių biudžeto deficitas – didžiausias nuo II Pasaulinio karo. Tokią prognozę biudžeto sudarinėtojai paskelbė prieš šiandieninį B.Obama pranešimą, kuriame tikimasi išgirsti apie valstybės aparato išlaidų įšaldymą trims metams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos svaro ir JAV dolerio kursas antradienį smuko 0.62 proc. iki 1.6141. D.Britanija paskelbė preliminarius paskutinio praėjusių metų ketvirčio bendro vidaus produkto (BVP) duomenis, kurie parodė, jog ekonomika pakilo iš recesijos duobės. BVP augo 0.1 proc., nors buvo tikėtasi bent jau 0.4 proc. padidėjimo. Rinkos dalyvių lūkesčių nepateisinimas atsispindėjo kurso judėjime. D.Britanijos finansų ministro A.Darling teigimu, ekonomika turėtų augti ir toliau, tačiau palaikymas jai vis dar yra reikalingas. Nėra jokių garantijų, kad centrinis bankas į rinką neįlies dar kokių 25 mlrd. svarų, o tai būtų nenaudinga D.Britanijos valiutai.

REKLAMA

JAV dolerio ir Japonijos jenos valiutų poros kursas leidosi 0.66 proc. iki 89.66 lygio. JAV doleris prieš jeną pigo penktą prekybos sesiją paeiliui. JAV dolerio silpnėjimą lemia gerų naujienų iš JAV trūkumas, kadangi pačios Japonijos ekonomika taip pat nedžiugina. Reitingų agentūra „Standard and Poor‘s“ neigiamai įvertino Japonijos ekonomikos perspektyvą.

Šiandien makroekonominių rodiklių kalendoriuje didžiausią dėmesį traukia Federalinio atvirosios rinkos komiteto (FOMC) posėdis, kuriame bus balsuojama dėl JAV bazinių palūkanų likimo. Niekas neabejoja, kad palūkanos tikrai nebus didinamos, tad svarbesnę reikšmę rinkos dalyviai teiks komentarams apie ekonomikos būklę, tikėtinas jos perspektyvas.

Svarią įtaką pagrindinėms poroms gali turėti ir žinios apie JAV naujų namų pardavimus, Vokietijos vartotojų kainų indeksas bei duomenys iš D.Britanijos mažmenininkų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų