REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Klaipėdoje gyvavusių kone trisdešimties videonuomos salonų dabar likę vos septyni. Tačiau sunkmetis čia niekuo dėtas. Salonų savininkai prisimena laikus, kai Lietuvoje taip pat klestėjo nedarbas, o videonuomos salonai lūždavo nuo klientų. Tiesiog tuomet nebuvo tokio spartaus interneto ir virtualios vagystės buvo retesnis reiškinys.

REKLAMA
REKLAMA

Amerikiečių technologijų tyrimų organizacijos IDG analitikai sudarė dešimties dalykų, kurie turėtų mus palikti artimiausiu metu, sąrašą. Tarp jų - šalia fakso aparato, vizitinių kortelių, laidinių telefonų paminėti ir videonuomos salonai.

REKLAMA

Apie tai, kad jų neturėtų likti iki 2013 metų, rašoma ir Richardo Watsono knygoje "Ateities failai".

Kaip vasarą

Ar iš tikrųjų taip nutiks, videonuomos verslu užsiimantys klaipėdiečiai vienareikšmiškai atsakyti negali. Tai, kad šis verslas išgyvena ne pačius geriausius laikus, byloja tai, kad uostamiestyje didžioji dalis videonuomos salonų jau užsidarė. O tie, kurie dar išliko, taip pat negali pasigirti klientų gausa. Dabar į videonuomos salonus ateina tik tie, kurie nori gero vaizdo ir garso arba tiesiog nemoka internetu parsisiųsti filmų.

REKLAMA
REKLAMA

"Tai - sezoninis verslas. Paprastai žiemą klientų būdavo kur kas daugiau nei vasarą. O sausis būdavo pats geriausias mėnuo. Deja, dabar viskas kitaip. Šį mėnesį klientų tiek, lyg būtų pliažinis sezonas", - neslėpė videosalono "Nova" savininkas Artūras Montvydas.

Geriau nemokamai

Jau devyniolika metų besisukantis šiame versle A. Montvydas svarstė, kad dabar išliko tik patys stipriausi. Esą vieša paslaptis, kad nemaža dalis videonuomos salonų nuomodavo piratinius produktus.

"Jei DVD diskas mėlynos spalvos, - garantija, kad jis piratinis. Originalas yra šviesios spalvos. Šią informaciją aš pateikiau ir savo klientams. Taigi žmonės, supratę, kad tokios pat kokybės vaizdą, kokį jie išsinuomodavo piratinę produkciją platinančiuose salonuose, gali parsisiųsti patys internetu ir dar nemokamai, taip ir pradėjo elgtis", - pasakojo A. Montvydas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, uostamiesčio videonuomos salonai akivaizdų šio verslo nuosmukį pajuto jau 2008-ųjų lapkritį.

"Krizė čia niekuo dėta. Tiesiog vis daugiau lietuvių patys pradėjo vogti filmus internete. Ko gero, dabar tik vienetai to nedaro. Juk visi apie tai kalba viešai. Kažkodėl Lietuvoje daugelis galvoja, kad virtuali vagystė nėra vagystė. Tai kodėl paskui pyksta ant tų, kurie virtualioje erdvėje vagia pinigus iš bankų kortelių?" - piktinosi A. Montvydas.

Dėl tos pačios priežasties esą buvo sužlugdytas ir daugelio turgininkų, prekiavusių DVD diskais, verslas.

REKLAMA

Tikisi išlikti

Vieni "Vakarų ekspreso" kalbinti video salonų savininkai neslėpė, kad jau yra minčių užsidaryti. Kiti prašė net nebeskelbti jų pavadinimų. Buvo ir tokių, kurie sakė, jog laikosi puikiai, bet prašė pavadinimų neminėti.

Nepaisant susidariusios situacijos, kai kurie videonuoma užsiimantys verslininkai mato prošvaisčių ir tikisi, kad jau po metų situacija bus kur kas geresnė.

Daug vilčių dedama į optinius diskus ("Blu-ray Disc"), skirtus aukštos raiškos vaizdui atkurti. Jie esą vėl turėtų sugrąžinti žmones į video salonus, nes tokios kokybės vaizdo neįmanoma pamatyti filmą siunčiantis internetu.

REKLAMA

Tiesa, optinio disko nuoma uostamiestyje kainuoja 9 litus, kai DVD - iki 6 litų.

Gaudo ir virtualius vagis

Nors ir sunkiai įsivaizduojama, bet videonuomos verslo savininkai laukia, kol pagaliau bus nustatytas ir nubaustas nors vienas piratinių filmų ar muzikos siuntėjas. Visos viltys dedamos į Lietuvos muzikos, audiovizualinių kūrinių bei žaidimų programų gamintojus ir autorių teisių turėtojus vienijančią bei jų interesus ginančią asociaciją LANVA.

Žinia, praėjusį rudenį LANVA paskelbė karą nelegaliam keitimusi filmais ir muzika. Kauno policijai buvo perduota, įtariama, nelegaliai programinę įrangą bei muziką siuntusių vartotojų kompiuterių identifikavimo (IP) adresai, kurių surinkta per 100.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak LANVA pirmininko Vyto Simanavičiaus, jeigu su virtualiu buitiniu piratavimu nebus kovojama, ilgainiui galime sulaukti dienos, kai siųstis paprasčiausiai nebebus ką, nes tradicinė muzikos ir kino gamybos pramonė tiesiog žlugs.

V. Simanavičius pabrėžė, kad savo reikmėms parsisiuntęs filmą ar muzikos albumą, žmogus tampa įstatymo pažeidėju. Vartotojai dažnai painioja legalumą su vadinamuoju tuščios laikmenos mokesčiu, įskaičiuotu į tuščio disko, USB rakto arba išorinio kietojo disko kainą - mano, kad jis ir suteikia nebaudžiamą galimybę, liaudiškai tariant, "pumpuotis" kūrinius. Tačiau įstatymas teleidžia pasigaminti vieną kopiją asmeniniam naudojimui iš legalaus egzemplioriaus.

REKLAMA

Anot LANVA pirmininko, jeigu kūrinį siuntiesi ne iš FTP serverio, o per "peer to peer" tinklą, siųsdamasis automatiškai daliniesi su kitais vartotojais - formaliai kalbant, padarai kūrinį viešai prieinamą kitiems tinklo vartotojams be teisių turėtojų leidimo. Įstatymas numato atsakomybę už sklaidą ne tik internetu, bet ir vidiniais tinklais.

Jų jau nebereikia

Daugelis dalykų, kuriuos anksčiau vartojome, jau yra išnykę ir jų net nepasigendame.

Dar prieš keletą metų Klaipėdoje policijos pareigūnai vis ieškodavo būdų, kaip nepilnamečiams uždrausti naktį lankytis interneto kavinėse bei kompiuterinių žaidimų centruose, kurių Klaipėdoje buvo kone ant kiekvieno kampo. Šiandien tokių įstaigų vargiai besurasi, o jei ir yra, - populiarumo nebeturi.

REKLAMA

Taip pat į nebenaudojamų daiktų muziejų galima dėti pranešimų gaviklius, kasetinius ir juostinius magnetofonus, juostinius fotoaparatus ir dar daugybę daiktų, kurių funkciją jau seniai nustelbė laikas.



Informacija

Amerikiečių technologijų tyrimų organizacijos IDG analitikų nuomone, dalykai, kurie turėtų mus palikti artimiausiu metu :

    *      Faksas

    *      Automobiliuose įtaisytas prietaisas cigaretėms prisidegti

    *      Raidės "www" interneto portalų adresuose

    *      Vizitinės kortelės

    *      Kino filmų nuoma

    *      Namų sistemų valdymo pulteliai

    *      Laidiniai telefonai

    *      Kompaktiniai muzikos diskai

    *      Palydovinis radijas

    *      Perteklinė registracija internete

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Richardo Watsono knygoje "Ateities failai" prognozuojama, kad 2010-2020 m. žmonės nebežinos kas tai yra:

    *      2010 m - peleninės; reklamos reguliavimas

    *      2011 m. - stacionarūs telefonai

    *      2012 m. - elektroninis paštas; laikraščių pristatymas į namus; "ačiū"; kineskopinė (CRT) televizija

    *      2013 m. - fakso aparatai; videonuoma

    *      2014 m. - žmonių dingimas be pėdsako

    *      2015 m. - viešbučių priimamųjų darbuotojai; valstybinės pensijos; telefonų knygos

    *      2016 m. - kompiuterinės pelės; pirkėjų aptarnavimas; didelės politinės idėjos; atsistatydinimas

    *      2017 m. - tikros nosinaitės; bevielė rankinė įranga

    *      2018 m.- tekstinė paieška; Rusijos demokratija; kaimo parduotuvės; DVD; paslaptys

    *      2019 m.- stacionarinė reklama; sekretoriai; neaptverti paplūdimiai; bibliotekos; nulinis dydis; Pirmojo pasaulinio karo liudininkai; nemokamas automobilių stovėjimas; mėsininkai; tiesioginis marketingas; pašto pareigūnai; pusryčiavimas sėdint.

Edita GUDAVIČĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų