REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo nepaveikė nei Lietuvos radijo ir televizijos (LRT), nei Europos transliuotojų sąjungos (EBU) pareiškimai, kad įstatymo pataisos sutrikdytų LRT veiklą, o pataisų turinys prieštarauja demokratinės Europos principams.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį po pateikimo pritarta LRT įstatymo pataisoms LRT programose uždrausti reklamą, išskyrus socialinę, keisti LRT tarybos sudarymo tvarką, užtikrinti tinkamą LRT skiriamų valstybės biudžeto lėšų naudojimą. Už tai balsavo 26 Seimo nariai, prieš buvo 4, susilaikė 9 parlamentarai. Pagrindiniu komitetu šiam projektui svarstyti paskirtas Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas, papildomais - Audito, Informacinės visuomenės plėtros bei Ekonomikos komitetai. Preliminari svarstymo Seimo posėdyje data - pavasario sesija.

REKLAMA

Įstatymo projekte siūloma numatyti, kad reklama LRT programose draudžiama, išskyrus socialinę reklamą. Taip pat siūloma pakeisti LRT tarybos sudarymo tvarką bei papildyti LRT tarybos nario atšaukimo iš pareigų pagrindus. Siūloma suteikti teisę atšaukti tarybos narį iš einamų pareigų, jei jis netinkamai arba aplaidžiai vykdo tarybos nario pareigas arba jų iš viso nevykdo, savo veiksmais pažemina tarybos nario garbę ir menkina jos autoritetą arba sukelia interesų konfliktą ir todėl praranda jį paskyrusios institucijos ar organizacijos pasitikėjimą. Įstatymo projektu taip pat siekiama išplėsti sąrašą asmenų, kurie negali būti tarybos nariais.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymo projekte siūloma papildyti LRT generalinio direktoriaus atleidimo iš pareigų pagrindus ir numatyti, kad LRT generalinis direktorius gali būti atleistas iš pareigų ne tik dėl tarybos pareikšto nepasitikėjimo juo, bet ir nepasiekus tarybos nustatytų kasmetinių veiklos planų įgyvendinimo rezultatų, jei už tai balsuoja daugiau kaip pusė visų tarybos narių. O už pasiektus tarybos numatytus rezultatus generalinis direktorius tarybos sprendimu galėtų būti skatinamas išmokant jam iki dviejų atlyginimų dydžio premijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siūloma pakeisti LRT tarybos sudarymo tvarką ir nustatyti, kad Respublikos Prezidentas ir Seimas savo įgaliojimų laikotarpiui skiria po 4 narius. 2 Seimo skiriami nariai parenkami iš opozicinių frakcijų pasiūlytų kandidatų. Lietuvos mokslo taryba, Lietuvos švietimo taryba, Lietuvos meno kūrėjų asociacija ir Lietuvos vyskupų konferencija skiria po 1 narį 5 metams.

Siekiant sustiprinti LRT, kaip visuomeninio transliuotojo, statusą ir užtikrinti tinkamą LRT skiriamų valstybės biudžeto lėšų panaudojimą siūloma numatyti, kad LRT lėšas, gaunamas iš valstybės biudžeto, draudžiama naudoti LRT komercinei veiklai, kuria nėra tenkinamas viešasis interesas. Numatyti, kad LRT programų ir laidų sukūrimo, jų parengimo transliuoti ir kitos susijusios paslaugos turi būti perkamos ir informacija apie šiuo būdu sudarytas sutartis turi būti skelbiama Vyriausybės nustatyta tvarka.

REKLAMA

Tokias įstatymo pataisas parengė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovai Seime Gintaras Songaila, Valentinas Stundys ir Tautos prisikėlimo frakcijai atstovaujanti Arūnė Stirblytė.

Kaip žinoma, Europos transliuotojų sąjunga (EBU) pareiškė susirūpinimą dėl Seimui pateiktų Lietuvos radijo ir televizijos įstatymo pataisų, kurios "sutrikdytų LRT veiklą".

Kritiška pozicija išdėstyta EBU generalinės direktorės Ingridos Deltenrė (Ingrid Deltenre) laiške Seimo Pirmininkei Irenai Degutienei.

"Mums ypač didelį nerimą kelia siūlymas uždrausti LRT reklamą, nes tai kelia grėsmę sutrikdyti LRT veiklą, taip pat ir naujosios nuostatos dėl LRT tarybos formavimo, kurios neužtikrintų šio transliuotojo kontroliuojančios institucijos nepriklausomumo nuo valstybinių struktūrų", - rašo EBU vadovė.

REKLAMA

EBU vadovė taip pat pažymi, kad, pataisomis suteikus tarybai papildomas galias, "būtų peržengtos tokio kontrolės organo kompetencijos ribos", o kai kurios pataisų nuostatos "keltų grėsmę LRT institucinei autonomijai".

Anot jos, netekus pajamų iš reklamos, LRT turėtų būti kompensuojama, arba ji turėtų gauti finansavimą iš kitų garantuotų pajamų šaltinių.

Nacionalinio transliuotojo tarybos nariai savo pareiškime pabrėžė, kad Lietuvos Respublika privalo gerbti ir laikytis tarptautinių įsipareigojimų, kad Seimui pastaruoju metu pateiktos LRT įstatymo pataisos parengtos skubotai, neprofesionaliai, be rimtos teisinės ir profesinės analizės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Pateiktų pataisų turinys prieštarauja pamatiniams demokratinės Europos principams. Nors deklaruojamas visuomeninio transliuotojo stiprinimas, tačiau pataisų rezultatas reikštų visuomeninio transliuotojo suvalstybinimą bei sudarytų tiesiogines prielaidas antidemokratiniams procesams bei žodžio laisvės varžymui Lietuvoje. Pateiktose pataisose nurodyta LRT tarybos skyrimo tvarka keltų grėsmę pliuralistiniams LRT tarybos formavimo principams ir sudarytų prielaidas tiesioginiam politikų kišimuisi į visuomeninio transliuotojo veiklą", -sakoma LRT tarybos viešame pareiškime.

REKLAMA

Pareiškimą pasirašę tarybos nariai ragina valdančiosios daugumos politikus pirmiausia atkreipti dėmesį į tarptautines ir ES normas, kurioms iš esmės prieštarauja siūlomos skubotos pataisos. Pasak jų, Seimas taip pat turėtų labai atsargiai svarstyti bet kokias LRT įstatymo pataisas, nes skubotai priimtos pataisos geram Lietuvos vardui užtrauktų šešėlį.

Pasak pareiškėjų, jei šios pataisos bus priimtos ir įsigalios, Lietuva bus atmesta daugiau kaip dešimtmetį atgal, kai kiekviena rinkimus laimėjusi partija iškart stengdavosi žūtbūt perimti LRT kontrolę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų