REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po Antrojo pasaulinio karo į Sovietų Sąjungos šiaurę ištremti   lietuvių ūkininkai grįžę namo  pasakodavo, kad  Sibire ar Urale tingūs rusų kolūkiečiai šaipydavosi, kai mūsiškiai tremtiniai galvijų mėšlu tręšdavo bulves ar daržoves: esą tik „klumpakojai  labusai“  gali valgyti dvokiančiose išmatose augintą maistą!

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tokia mąstysena dabar apsikrėtę ir dauguma Lietuvos žemės ūkio bei veterinarijos valdininkų. Užteko rusams išgalvota „antibiotikų likučių piene” dingstimi uždrausti lietuviškų sūrių, pieno miltelių, sviesto,  grietinės importą, ir Lietuvos valdžia ėmė nuolankiai pritarti Rusijos funkcionierių demagogijai apie lietuviško  tetraciklino mikrodalelių  mirtiną pavojų rusams, valgantiems net ir Vilkyškių pieninės pagamintą „Rusišką” sūrį. „Praregėję” mūsų valdininkėliai ėmė  gėdinti, barti ir bausti savo ūkininkus, kad esą  per visą Nepriklausomybės  laikotarpį  jie neišmoko  „švariai” melžti karvių ir   „higieniškai” pardavinėti  pieną. Tačiau praėjusią savaitę patys rusai atskleidė kortas – šylant Lietuvos ir Rusijos santykiams Maskva nusprendė  “nebekreipti   dėmesio į  tam tikrą kiekį antibiotikų pėdsakų importuojamuose lietuviškuose pieno produktuose ”.

Kompensacija už   atsisakytą  „ritualinę politiką”

REKLAMA

Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnyba šią žinią paskelbė sausio 13-ąją, kai Lietuva minėjo Laisvės gynėjų dieną ir iškilmingai pagerbė prieš  19 metų  rusų (sovietų) kariuomenės nužudytus Lietuvos piliečius. Gal lietuviško pieno eksportuotojams plačiau atkeltus vartus į Rusijos rinką reikėtų laikyti „kompensacija” už sovietų agresijos nuostolius?   Sausio 19 d.  Lietuvos Seimas kaip tik dar kartą paragino Lietuvos Respublikos Vyriausybę  kreiptis į Rusijos Federacijos ministrų tarybą, kad  rusai  iki 2011 m. sausio, sovietų agresijos 20-ųjų metinių, atlygintų žuvusiųjų ir sužeistųjų  šeimoms 1991 m. sausio 11-13 dienomis Vilniuje patirtą žalą. Tą  pačią sausio 13 d. Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pakvietė Rusijos vadovą Dmitrijų Medvedevą kovo 11 d., kai mūsų tauta švęs atkurtos Lietuvos valstybės dvidešimtmetį,   atvykti į Vilnių ir drauge išgerti „Tarybinio” šampano taurę.  Kaip teigė politologai ir prezidentės patarėjai, D.Grybauskaitė pademonstravo, kad nebesilaiko  kai kuriems jos pirmtakams  būdingos „ritualinės” Rytų  politikos, bet vadovaujasi mėgstamiausio savo politiko, buvusio britų premjero Vinstono Čerčilio (Winston Churchill) posakiu: „Nėra nei amžinų priešų, nei draugų iki karsto lentos – amžini tik interesai”.     

REKLAMA
REKLAMA

Maistą perka iš priešų

Kai  2007 m. estai iš Talino centro į kapines perkėlė sovietų „Bronzinio kareivio” skulptūrą, Maskva paskelbė estiškų prekių (taip pat ir maisto produktų) boikotą. Tačiau praėjusią savaitę  Berlyne vykstant tarptautinei žemės ūkio parodai prie Estijos žemės ūkio ministro HeliroValdoro Sejederio (Helir-Valdor Seeder) prisigretinę Rusijos žemės ūkio ministrė Jelena Skrynik bei vicepremjeras Viktoras Zubkovas pranešė, kad „boikotas  atšauktas”, Rusijai vėl reikia estiškų delikatesų.  Rusijos funkcionieriai pasiūlė Estijos ministrui sukurti „komisiją, sudarytą iš abiejų šalių atstovų, kuri rūpintųsi įvairiais Rusijos ir Estijos prekybos bei žemės ūkio klausimais”. Paprasčiau kalbant, Rusija prisipažįsta, kad jos išdidūs planai prasimaitinti tik savo batonais, mėsa, bulvėmis ir kefyru buvo muilo burbulas – net šaltojo karo laikais Maskva  pirko  grūdus iš „prakeiktų imperialistų ir jų marionečių” – amerikiečių ir kanadiečių, o dabar nebegali išsiversti be „šlovingos SSRS istorijos piktavalių perrašinėtojų” lietuvių varškės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiaulių augintojams nuostolinga laukti sukakties

Kadangi  Lietuvos prezidentė D.Grybauskaitė vis viena jau beveik nusprendė gegužės 9 d. vykti į Maskvą švęsti  rusų (sovietų) pergalės prieš vokiečių nacionalsocialistus 65-ųjų metinių, tai  telefonu aptardama  su Kremliumi vizito detales tegul  paprašo prezidento D.Medvedevo, kad jis anksčiau grąžintų lengvatinį 5 proc. muito mokestį importuojamoms lietuviškoms kiaulėms. Lietuvos kiaulių augintojams būtų  labai nuostolinga laukti  iki liepos 31-osios – Medininkų žudynių 19-ųjų metinių, kai pagal dabar besiklostančią tradiciją Rusija paskelbs atšaukianti kai kuriuos prekybinius suvaržymus Lietuvai.

Arnoldas ALEKSANDRAVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų