REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip pastebi Alytaus nekilnojamojo turto pardavėjai, palyginti su 2007-ųjų vasara, butų brangymečiu, dabar būstų kainos sumažėjo 60-70 procentų.

REKLAMA
REKLAMA

Šilumos tiekimo bendrovės „Litesko” filiale „Alytaus energija” butų pirkėjai vis labiau domisi planuojamo įsigyti būsto išlaidomis šilumai. Priežastis elementari - šilumos kainos didėja, perkantieji butus suinteresuoti juos įsigyti kiek įmanoma ekonomiškesniuose daugiabučiuose namuose.

REKLAMA

Pirkimo bumas - prieš mėnesį

Nuo 1999-ųjų Alytaus nekilnojamojo turto rinkoje dirbanti agentūra „Miroda” butų pirkimo bumą pajuto maždaug prieš mėnesį. Pasak agentūros direktorės Rimos Mitkienės, butai sumažėjusiomis kainomis buvo tiesiog išrinkti, šiuo metu jų pasiūla jau sumažėjusi, būsimiems pirkėjams nelabai turima pasiūlyti iš ko rinktis.

Kas lėmė butų pirkimo bumą? Pardavėjai teigia, kad kalbos apie atsigaunančią ekonomiką ir kai kuriose šalyse jau pastebimos kylančios ekonomikos tendencijos.

REKLAMA
REKLAMA

Ar butų kainos pradės didėti Alytuje? „Sunku prognozuoti, bet metus ir gal ilgiau jos neturėtų keistis”, - įsitikinusi R.Mitkienė. Kainas dar koreguos žadamas įvesti nekilnojamojo turto mokestis.

„Mirodos” duomenimis, dabar Alytuje trijų kambarių butų kainos svyruoja nuo 100 tūkst. iki 70-80 tūkst. litų, dviejų kambarių - nuo 70 tūkst. iki 65-55 tūkst. litų, vieno kambario - nuo 45 tūkst. iki 32-35 tūkst. litų. Keturių kambarių butą neretai galima įsigyti už dviejų kambarių buto kainą, nes įvertinami mokesčiai už šilumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugeliu atvejų brangesni butai Vidzgirio mikrorajone, pigesni - Dainavoje ir Putinuose. Paklausiausi lieka antras ir trečias aukštai, o pigiausi būstai - pirmame ir paskutiniame aukštuose.

Atlikti butų remontai, K.Mitkienės teigimu, aktualu ne visiems pirkėjams. Yra ieškančiųjų neremontuotų būstų, bet atsiranda ir bent minimaliai suremontuotų butų pirkėjų.

Alytuje, kaip ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose, perkantieji butus nereikalauja, kad arti būtų, pavyzdžiui, mokykla, lopšelis-darželis, nes šių įstaigų yra pakankamai visuose mikrorajonuose.

REKLAMA

Šilumos kiekiai skelbiami oficialiai

Nekilnojamojo turto agentūros dėl šilumos kainų įtakos parduodamam būstui turi vieną kriterijų - keturių kambarių butai dažnai parduodami už dviejų kainą.

Kad butų pirkėjai vis labiau domisi šilumos suvartojimu, patvirtins ir bendrovės „Litesko” filialo „Alytaus energija” specialistai. Nors kiekviename miesto daugiabučiame name sunaudotos šilumos kiekiai, nuo kurių priklauso mokesčiai už šildymą, skelbiami „Litesko” tinklalapyje, skambučių apie tai sulaukia ir „Alytaus energijos” vadybininkai.

REKLAMA

Kaip sakė „Alytaus energijos” komercijos direktorius Antanas Krilavičius, šilumos kilovatvalandės kaina, įvertinus augančią gamtinių dujų kainą, didėjo nuo vidutiniškai 25,04 cento už kilovatvalandę su PVM pernai lapkritį iki vidutiniškai 26,16 cento už kilovatvalandę su PVM dabartinį sausį.

Kadangi šilumos energijai gaminti naudojamų gamtinių dujų kainų mažėjimo neįžvelgia net šilumos tiekėjai, nieko nuostabaus, kad butų pirkėjai ieško mažiau šilumos sunaudojančių daugiabučių namų.

Dzūkijos sostinėje yra 578 daugiabučiai namai, 1 kv. metrui apšildyti sunaudojama vidutiniškai 18,54 kilovatvalandės. Maždaug pusėje daugiabučių namų 1 kv. metrui šilumos sunaudojama daugiau nei šis vidurkis. O kuo jos daugiau sunaudojama, tuo brangiau mokama už šildymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ko norėti, jei radiatoriai šviečia per sieną”

Iš „Litesko” oficialiai skelbiamų duomenų matyti, kad Alytuje mažiausiai kilovatvalandžių 1 kv. metrui apšildyti gruodį sunaudota daugiabučiuose namuose Lauko g. 17 (8,65 kilovatvalandės), Putinų g. 2 (9,72 kilovatvalandės), Aukštakalnio g. 14 (9,93 kilovatvalandės), Statybininkų g. 30, 46 (po 10,41 kilovatvalandės), Naujojoje g. 26 (11,29 kilovatvalandės). O daugiausia kilovatvalandžių 1 kv. metrui per gruodį išdeginta Žiburio g. 12 (31,14 kilovatvalandės), Statybininkų g. 61 (25,31 kilovatvalandės), Jaunimo g. 10 (25,30 kilovatvalandės), Alyvų take 22 (22,53 kilovatvalandės).

REKLAMA

„Mažiausiai šilumos sunaudojama kokybiškos naujos statybos ir renovuotuose namuose. Pasitvirtina Skandinavijos šalių praktika - šiuose daugiabučiuose namuose šilumos poreikis perpus mažesnis nei senuose. Kažkada buvo daryta Žiburio gatvės 12 namo termovizinė nuotrauka - ko norėti, jei radiatoriai šviečia per sieną, čia ir šilumos daug sunaudojama”, - dėstė A.Krilavičius.

Daugėja kompensacijų gavėjų

„Alytaus energijos” komercijos direktorius sakė didėjančių gyventojų skolų už būsto šildymą nefiksuojantis: „Pernai sausį per metus pateiktų sąskaitų buvo neapmokėta 3,44 procento, šiemet - 3,41 procento. Mes daug bendraujame su gyventojais, bendrijomis, tai ir lemia, kad negrimstama į skolas.”

REKLAMA

Tačiau kad vis daugiau alytiškių be valstybės pagalbos neišgali užsimokėti už šildymą, liudija miesto savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus pateikta informacija. Pernykštį gruodį už šią paslaugą miestiečiams išmokėta 394 tūkst. litų, 2008-ųjų gruodį - 215 tūkst. litų kompensacijų.

Alma Mosteikaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų