REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį pasaulinėje valiutų rinkoje prekyba buvo pasyvi. Svarbių makroekonominių naujienų Europos prekybos sesijos metu nebuvo skelbta, o JAV finansų rinkos vakar nedirbo. JAV doleris silpnėjo pagrindinių valiutų porininkių atžvilgiu, bet labai neženkliai. Tikėtina, kad vakarykštė kryptis gali sustiprėti šiandien.

REKLAMA
REKLAMA

Bendras Europos akcijų rinkos indeksas FTSEurofirst 300 vakar paaugo 0.8 proc., JAV akcijų rinkoje vakar prekyba nevyko. Naftos žaliavos kaina pakilo iki 78.3 JAV dolerių už barelį. Kainą teigiamai veikė geri Kinijos ekonomikos rodikliai, kurie leidžia daryti prielaidą, kad Azijoje naftos paklausa didės. Kinija yra antra pagal dydį pasaulyje naftos vartotoja. Aukso kaina pasistiebė 3 doleriais iki 1133.75 JAV dolerių už unciją.

REKLAMA

Euro ir JAV dolerio valiutų poros kursas antradienį pabandė įveikti 1.4400 lygį, tačiau nesėkmingai. Dieną kursas baigė pakilęs 0.18 proc. ties 1.4383. Svarbių naujienų iš euro zonos nebuvo sulaukta. Euro kursui įtakos galėjo turėti Europos centrinio banko (ECB) valdybos narių komentarai. E. Nowotny pažymėjo, kad stipresnis euras nedaro žalos ekonomikos atsigavimui  ir galvoti apie kišimąsi į valiutų rinką nėra reikalo. Jis taip pat mano, kad galimybių įvykti pakartotinei recesijai beveik nėra, o ECB turi pakankamai instrumentų rinką aprūpinti pinigais, jei to prireiktų. Kitas ECB narys, Bini Smaghi, yra ne tos užtikrintas ūkio atsigavimu. Anot jo, ekonomikos augimui bus reikalinga stipri vidaus paklausa, tačiau tam didelę žalą daro nedarbas ir ribotas vartojimas.

REKLAMA
REKLAMA

Euro ir Šveicarijos franko kursas toliau išlieka labai silpnas. Vakar prekybą kursas baigė ties 1.4741– netoli svarbaus 1.4720 palaikymo lygio, kurį įveikus kursas gali toliau stipriai smukti žemyn. Eurui sustiprėti nepadėjo ir Šveicarijos centrinio banko atstovų komentarai apie franko brangimo kontrolę. Nežinia, kurį lygį bankininkai laiko kritiniu ir yra pasirengę kištis į rinką. Banko intervencija kuriam laikui atšaldytų euro pardavėjus.

Šiandien skelbiami svarbūs Vokietijos ir euro zonos ZEW pasitikėjimo ekonomika indeksai. Iš JAV bus sulaukta žinių apie būstų kainas bei ilgalaikes investicijas į JAV skolos vertybinius popierius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos svaro ir JAV dolerio valiutų poros kursas vakar pakilo 0.51 proc. iki 1.6345 lygio. EUR/GBP nusileido iki 0.8800 prieigų. Antradienį Azijos prekybos sesijoje svaras ir toliau stiprėja. Šiandien bus skelbiamas D. Britanijos vartotojų kainų indeksas. Prognozuojama, kad metinė infliacija šalyje sieks 2.6 proc. Jei infliacijos augimo tempai būtų didesni nei prognozuota, tuomet tai būtų akstinas pasvarstyti apie galimus Anglijos centrinio banko veiksmus. Atsigaunanti ekonomika ir sparčiau nei norima didėjančios kainos galėtų priversti centrinį banką svarstyti apie bazinių palūkanų didinimą. Kai kurių analitikų nuomone, tai galėtų įvykti net antrame šių metų ketvirtyje. Komentarus apie infliaciją šiandien pateiks pats centrinis bankas, o vakare bus sulaukta banko vadovo M. Kingo kalbos.

REKLAMA

JAV dolerio ir Japonijos jenos valiutų poros kursas vakar beveik nepakito ir dieną baigė ties 90.78 lygiu, tačiau šiandien ryte pasuko žemyn. Visgi jena prieš kitas valiutas buvo linkusi pigti. Silpnoki ekonominiai duomenys bei Japonijos centrinio banko komentarai leido rinkos dalyviams suprasti, kad apie monetarinės politikos griežtinimą dar tikrai ne laikas kalbėti. Finansų ministras N. Kan pareiškė, kad šalies ekonominiai prioritetai – kova su defliacija ir nedarbu.

Šiandien vyks Kanados centrinio banko susirinkimas, kuriame bus sprendžiamas ir bazinių palūkanų klausimas. Prognozuojama, kad palūkanos bus nepakeistos (0.25 proc.), kadangi ekonomika dar nėra pakankamai tvirta. Pirmasis bazines palūkanas padidino Australijos centrinis bankas. Manoma, kad sekantis palūkanų didinimas galėtų būti N. Zelandijoje.

Visgi didžiausias dėmesys yra skiriamas JAV, euro zonos ir Anglijos centrinių bankų veiksmams. Esminiai valiutų kursų pokyčiai  priklausys nuo to, kuris minėtų šalių centrinis bankas bus pripažintas realiausiu kandidatu pirmasis pakelti palūkanų kartelę. Šiuo metu JAV bazinės palūkanos siekia 0.25 proc., D. Britanijoje 0.5 proc., euro zonoje 1.0 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų