REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusiais metais daugelis Lietuvos gyventojų mokėsi taupyti ir kontroliuoti savo išlaidas, tai pagrindinė šių metų pradžios finansinė užduotis kiekvienam turėtų būti ilgalaikis asmeninių pajamų ir išlaidų planavimas. „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto ekspertai rekomenduoja jau dabar suplanuoti asmeninį 2010 metų biudžetą ir iš karto pradėti gyventi prie jo prisitaikius, atsižvelgiant į teigiamą ar neigiamą sudaryto biudžeto balansą.

REKLAMA
REKLAMA

„Metinis biudžeto planavimas, kaip ir mėnesio biudžeto vedimas, taupymas, rezervas „juodai dienai“ – asmeninių finansų kontrolės įrankiai. Iš anksto suplanavus išlaidas, kurias neišvengiamai teks patirti, ir įsivardinus poreikius bei suskaičiavus būsimas pajamas, matosi aiškesnė asmeninių finansų perspektyva.  Tai padeda gyventojams efektyviau valdyti savo finansus, išvengti finansinių duobių ir įvairių klaidų ar netgi apsaugo nuo finansinio šoko, – sako „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Lietuvoje Odeta Bložienė. – Pavyzdžiui, jei dabar atrodo, kad galite sau leisti pagerinti buitį ar atnaujinti drabužių spintos turinį arba – dar geriau – vykti slidinėti su draugais, tai skaičiuojant tik mėnesio pajamas ir išlaidas, po 3 mėnesių gali „netikėtai“ paaiškėti, kad nepakanka pinigų kitiems būtiniems dalykams, tarkime – stogo remontui, metų draudimo įmokai ar panašiai“.

REKLAMA

„Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė Lietuvoje pabrėžia, kad ilgalaikis planavimas ypač aktualus šiemet, kai nedarbo, atlyginimų augimo prognozės ir socialinių išmokų mažinimas nenuteikia optimistiškai.

Ilgalaikis planavimas, pasak ekspertų, svarbus dėl dviejų priežasčių: nepastovių pajamų ir įvairių nereguliarių išlaidų. Pavyzdžiui, ne kiekvieną mėnesį reikia pinigų įmokai už automobilio ar/ir būsto draudimą, sąskaitoms už šildymą, atostogoms, Kalėdų dovanoms ir pan. Šias išlaidas galima suplanuoti ir joms kaupti po truputį.

REKLAMA
REKLAMA

„Atsidėti kas mėnesį po 25 ar 35 litus vairuotojo privalomajam civilinės atsakomybės draudimui yra gerokai lengviau nei vieną mėnesį savo piniginėje iškart rasti papildomus 300 ar 420 litų. Ypač turint galvoje, kad pajamos gali ir sumažėti“, – sako O. Bložienė.

Pasak „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovės Lietuvoje, metų pradžia yra palankiausias metas planuoti savo finansinius metus, o tai padaryti visai nesunku – pakanka popieriaus lapo ir rašiklio.

O. Bložienė teigia, kad suplanuoti metų išlaidas ir pajamas bus lengviau tiems, kurie veda mėnesio namų biudžetą. To nedarantiems ekspertai siūlo pirmiausia pabandyti suskaičiuoti, kiek pinigų reikėjo 2009 metais, kokios buvo didžiausios išlaidos. Tuomet bus lengviau suplanuoti, kam ir kiek pinigų reikės šiemet.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patartina metų išlaidas išskaidyti į pirmo būtinumo (finansiniams įsipareigojimas vykdyti, komunaliniams mokesčiams, maistui ir pan.) ir mažiau svarbias (laisvalaikio pramogoms, naujiems drabužiams ir pan.), kurias, reikalui esant, galėtumėte sumažinti ar jų išvis atsisakyti.

Planuojant savo finansinius metus svarbu surašyti didžiausias nereguliarias išlaidas ir/ar finansinius tikslus (pvz., sukaupti tam tikrą sumą „juodos dienos“ rezervui ar pasiruošti naujiems vaikų mokslo metams), įvertinti, kokios sumos reikia kiekvienam iš šių tikslų, ir paskaičiuoti, kiek pinigų turite atsidėti per mėnesį, kad galėtumėte laiku sukaupti reikiamą sumą.

REKLAMA

Vieną iš metų biudžeto eilučių taip pat patartina skirti nenumatytoms išlaidoms, pavyzdžiui, jei sugestų automobilis, susirgtumėte ir pan. Tačiau nenumatytomis išlaidomis neturėtų tapti lėšos vaikų mokslams, šventėms ir pan., kad joms nereikėtų eikvoti jūsų „juodos dienos“ rezervo ar, juo labiau – skolintis. Juk šias išlaidas galima numatyti ir suplanuoti iš anksto bei po truputį atsidėti ir kaupti visus metus.

„Kadangi metų biudžeto skaičiavimai būna apytiksliai, o žmogaus finansinė situacija per metus gali kisti, naudinga kas ketvirtį pasitikrinti, kaip sekasi laikytis finansinio plano, ir, jei reikia, jį koreguoti“, – aktyviai valdyti savo finansus pataria „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų