REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors gruodžio 31-ąją uždarius Ignalinos atominę elektrinę elektros tiekimas šalyje ir nesutriko, tačiau nebeliko pigios naktinės ir savaitgalinės energijos - kai kuriems gyventojams ji pabrango net 70 proc. Dėl to turintieji dviejų tarifų skaitiklius turėtų apskaičiuoti, ar jiems neverta pasikeisti prietaiso ir už elektrą atsiskaityti vienu tarifu.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) tvirtina, kad atsiskaityti dvinariu tarifu vis tiek apsimoka labiau ir dabar. Energetikai prieš priimant sprendimą siūlo įvertinti savo vartojimo įpročius bei skaitiklio keitimo mokestį.

REKLAMA

Nebeliko skirtumo

Nuo sausio vienkainis tarifas gyventojams, neturintiems viryklių, padidėjo 28,7 proc. (nuo 35 iki 45 centų), turintiems šiuos prietaisus - 38,7 proc. (nuo 31 iki 43 centų).

Turintiesiems dviejų tarifų skaitiklius už dieną suvartotą elektros energiją nuo šiol reikia mokėti arba 22,4, arba 32,4 proc. daugiau priklausomai nuo to, ar naudojamasis elektrine virykle. Pastariesiems vartotojams kaina padidėjo nuo 34 iki 45 centų už kWh, o neturintiems tokių viryklių - nuo 40 iki 49 centų.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu naktinis, šeštadienio ir sekmadienio tarifas padidėjo net 56,8 ir 70,3 proc. Neturintiems elektros viryklių tarifas šoktelėjo nuo 23 iki 36 centų, o antrajai kategorijai vartotojų - nuo 20 iki 34 centų.

VKEKK komisijos Elektros skyriaus vedėjo Roberto Staniulio teigimu, tokia disproporcija atsirado dėl to, kad uždarius Ignalinos atominę elektrinę nebeliko skirtumo tarp naktį ir dieną pagaminamos elektros energijos. Atominė iki šiol pagamindavo apie 80 proc. šaliai reikalingos pigios elektros.

"Elektros tinklų įmonės siekia turėti lygesnį sistemos apkrovimo grafiką tam, kad būtų sumažintas maksimalus elektros tinklų apkrovimas ir prijungiant naujus vartotojus reikėtų mažiau investuoti į sistemos plėtrą dėl efektyvaus esamų įrenginių išnaudojimo. Dėl to stengiamasi elektros energijos vartojimą perkelti iš aktyvios dienos zonos, kai dirba pramonės įmonės, į nakties zoną. Todėl ir dieninis elektros persiuntimo tarifas yra didesnis nei naktinis. Tačiau Lietuvos elektros skirstymo ir perdavimo tinklai yra gana gerai išplėtoti, o ekonominiu sunkmečiu sumažėjus elektros energijos poreikiui, laisvų galių elektros tinkle yra pakankamai, todėl tarifų diferencijavimas į dienos ir nakties žymaus elektros tinklų įmonių sąnaudų sumažėjimo neatneša", - aiškinama VKEKK internetiniame puslapyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pavyzdys pateikiama Skandinavijos elektros rinka "NordPool", kur vidutinis skirtumas tarp dienos ir nakties metu parduodamos elektros energijos gamybos kainos nesiekia 3,5 ct/kWh.

Dabar naktinis ir savaitgalinis elektros energijos tarifas yra 11-13 ct/kWh mažesnis negu dieninis. "Tačiau esant ir tokiam skirtumui perkelti elektros energijos vartojimą į nakties valandas bei savaitgalius ir atsiskaityti dvinariu tarifu vis tiek apsimoka labiau nei atsiskaityti vienanariu", - tvirtinama VKEKK internetiniame puslapyje.

Pasikeisti kainuoja

Pasak Vakarų Lietuvai elektros energiją skirstančios ir tiekiančios bendrovės VST atstovės ryšiams su visuomene Giedrės Vinickienės, norintieji pasikeisti elektros skaitiklius turi parašyti prašymą juos aptarnaujančiame bendrovės skyriuje.

REKLAMA

Skaitiklis klientui nieko nekainuoja, o už patį skaitiklio ar parametrų pakeitimo darbą taikomi įkainiai svyruoja nuo 73 iki 131 lito.

"Ar pasirinkti dviejų laiko zonų, ar vienanarį tarifą, klientai turi nuodugniai apskaičiuoti ir nuspręsti individualiai - įvertinę savo vartojimo įpročius bei keitimo mokestį. Tai taip pat priklauso nuo kiekvienos šeimos gyvenimo būdo. Vienos šeimos aktyviau gyvena vakarais, kitos - darbo metu", - sakė G. Vinickienė.

Anot jos, galimybe pakeisti dviejų zonų tarifų skaitiklius į vienanarį tarifą domimasi retai. Klaipėdoje iki šiol buvo gauta 15 tokių prašymų.

REKLAMA

Daugiausia buitinių vartotojų - net 66 proc. - naudojasi vienkainiu tarifu. 31 proc. naudojasi dviejų tarifų skaitikliais, 3 proc. priskiriami grupei, kuri per metus suvartoja daugiau kaip 12 000 kWh elektros energijos.


Rinksimės tiekėją

Uždarius Ignalinos atominę elektrinę Lietuvoje pradėjo funkcionuoti Elektros birža. Joje yra užsiregistravę 17 elektros rinkos dalyvių - gamintojų ir tiekėjų, kurių sandoriai ir formuoja elektros kainą. Sausio 4-ąją mažiausia elektros energijos kaina biržoje buvo 9,6 ct už kWh, didžiausia - 14,8 ct. Tačiau tai yra gryna elektros energijos kaina be infrastruktūros mokesčių - neįskaitant perdavimo, skirstymo ir visuomeninio tiekimo paslaugų kainų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Eiliniai vartotojai Elektros biržoje nedalyvauja, kaina jiems nustatoma sutartyje su pasirinktu tiekėju. Vakarų Lietuvai elektros energiją tiekiančios VST atstovės G. Vinickienės teigimu, bendrovė nuo sausio didžiąją dalį elektros energijos perka iš Lietuvos elektrinės bei termofikaciniu režimu dirbančių šalies kombinuotojo elektros energijos ir šilumos gamybos ciklo elektrinių. Likusi dalis įsigyjama iš kaimyninių šalių.

Nuo šių metų taip pat įsigaliojo teisės aktai, nurodantys, kad stambiosios įmonės, kurių leistinoji galia yra didesnė nei 400 kW, negali pirkti elektros iš bendrovių VST ir "Rytų skirstomieji tinklai", kurios yra visuomeniniai tiekėjai. Tokios įmonės turi pasirinkti vieną iš nepriklausomų tiekėjų ir sudaryti persiuntimo sutartį su skirstomųjų arba perdavimo tinklų operatoriumi. Tiesa, dar yra numatytas pereinamasis laikotarpis iki šių metų liepos 1 d. Iki tada tokios įmonės gali pirkti elektros energiją iš "Rytų skirstomųjų tinklų" ir VST.

REKLAMA

Gyventojams ir smulkiesiems komerciniams vartotojams reikalavimas pirkti elektros energiją rinkoje negalioja, tačiau jie nuo šiol gali savarankiškai sudaryti atskiras sutartis su nepriklausomu tiekėju ir skirstomųjų tinklų įmone. Privalomai pasirinkti tiekėją reikės nuo 2015-ųjų, o iki tol bus numatyti įvairūs laikotarpiai skirtingų kategorijų vartotojams.

Dabartiniame nepriklausomų gamintojų ir tiekėjų sąraše yra ir AB "Klaipėdos energija". Tačiau jos generalinio direktoriaus pavaduotojas Juozas Kregždys sako, kad klaipėdiečiai kol kas dar negali pasirinkti šios įmonės kaip elektros tiekėjos.

REKLAMA

"Taip, mes turime išsiėmę licenciją, tačiau kol kas nusprendėme nedalyvauti šiame žaidime. Kol kas esame tik elektros gamintojas, o ne tiekėjas, nes, pavyzdžiui, vasarą mes elektros energijos negaminame. Tačiau kai Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje bus pastatyta nauja atliekas deginsianti ir šilumos bei elektros energiją gaminsianti kogeneracinė jėgainė, o gyventojai nuo 2015-ųjų turės pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją, visai realu, kad kai kuriems klaipėdiečiams pradėsime tiekti ir elektros energiją. Tada ir gamybos pajėgumai bus didesni, ir elektros gamyba vyks visus metus", - sakė J. Kregždys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot VKEKK, liberalizuojant elektros rinką ir palaipsniui skatinant konkurenciją tikimasi, kad elektros kainos mažės arba priklausys tik nuo ekonominių sąlygų - nuo to, kokios bus gamtinių dujų kainos, kada bus pastatytas ir pradės veikti naujasis Lietuvos elektrinės blokas, kada atsiras elektros jungtys su Švedija ir Lenkija ir t.t.

Martynas VAINORIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų