REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sausio 1 dieną startavusi Lietuvos elektros birža ir pirmieji prekybos rezultatai parodė, kad elektros rinka atveria naujas galimybes šalies įmonėms efektyviau planuoti savo veiklą. Taip pirmąsias keturias biržos darbo dienas įvertino energetikos ministras Arvydas Sekmokas.  

REKLAMA
REKLAMA

„Be jokios abejonės, svarbiausia žinia yra ta, kad sėkmingai pradėjo veikti pirmoji elektros birža Baltijos šalyse ir kad tai yra pirmas realus žingsnis kuriant bendrą Baltijos šalių elektros rinką.

Jau pirmosiomis biržos darbo dienomis matyti, kad Lietuvos biržoje vyksta tarptautinė prekyba. Šiais metais tikimės išplėsti biržos veiklą visose Baltijos šalyse. Be to, itin svarbu, kad Lietuvos įmonės jau seniai pripratusios dirbti rinkos sąlygomis, dabar jau  gali rinktis ir elektros tiekėją, kuris siūlo žemiausią kainą. Tai rodo, kad prekyba biržoje yra pažangesnis apsirūpinimo elektra būdas, nes kainą formuoja pasiūlos ir paklausos balansas, o ne iš anksto nustatytas direktyvinis tarifas, kuris neretai nebeatitinka įmonių poreikių“, - sakė energetikos ministras A.Sekmokas.  

REKLAMA

Elektros biržoje prekiaujama Lietuvoje pagaminta ar importuota elektros energija iš Latvijos. Estijos, Skandinavijos, Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos. Prekybos principas – aukcionas, kaina nustatoma pasiūlos ir paklausos kreivių susikirtimo taške, biržoje vyksta kasvalandinė prekyba. Šiuo metu yra 27 rinkos dalyviai, turintys nepriklausomo tiekėjo licencijas. Jie gali prekiauti biržoje ir siūlyti elektrą didžiosioms įmonėms, kurioms nuo sausio 1 d. nebetaikomi reguliuojami tarifai. Tokių įmonių yra apie 1,5 tūkstančio.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar biržoje susiformavo vidutinė 12,1 cento už kilovatvalandę kaina. Palyginimui – šiuo metu  Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatyta normatyvinė elektros energijos gamybos savikaina yra 15,5 cento už kilovatvalandę.

„Elektros birža veikia, ir tai yra žinia, kad Lietuvos, o kartu ir visų Baltijos šalių energetikos sektorius pereina nuo planinės prie rinkos ekonomikos. Džiugu, kad biržos prekyboje itin aktyviai dalyvauja Estijos ir Latvijos kompanijos. Tai reiškia, kad atsiranda konkurencija,  labai aiškios verslo taisyklės, o kartu ir skaidrumas. Į rinką mes einame žingsnis po žingsnio, palaipsniui, tačiau ėjimas į rinką daro procesą negrįžtamu“, - pareiškė A.Sekmokas.

Šiemet elektros biržoje bus pardavinėjama iki 35 proc. Lietuvai reikalingos elektros energijos. Kasmet šis rodiklis turėtų didėti maždaug po 10 proc. Nuo 2015 metų reguliuojamo tarifo turėtų nebelikti ir buitiniams vartotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų