REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulinėje valiutų rinkoje pirmadienį vyko dinamiška prekyba. Nuotaikų kaita buvo pakankamai dažna. JAV doleris pigo visų pagrindinių valiutų atžvilgiu, išskyrus Didžiosios Britanijos svarą.

REKLAMA
REKLAMA

Europos ir JAV akcijų rinkose pirma naujųjų metų prekyba prasidėjo teigiamais ir pakankamai solidžiais indeksų prieaugiais. Pagrindiniai JAV biržos indeksai (Dow Jones ir S&P 500) pakilo į 15 mėnesių aukštumas. Ralis akcijų rinkoje ir pajamingesnių valiutų brangimas rodė, kad vakar rinkoje madas diktavo rizikingesni aktyvai.

REKLAMA

Nereiktų skubėti daryti prielaidų, kad JAV dolerio brangimas ir teigiamą sąveika su gerais fundamentiniais rodikliais staiga išsikvėpė. Teisybė turėtų paaiškėti penktadienį po paskelbtų darbo rinkos duomenų. Jei naujienos atitiktų analitikų lūkesčius, tuomet būtų galima tikėtis naujo JAV dolerio spurto. Teigiamo darbo vietų skaičiaus pokyčio nebuvo matyti jau 2 metus. Pozityvūs duomenys galėtų reikšti, kad ekonomikos gelbėjimo programa veikia ir JAV ūkis iš ties prisikelia. Apie galimą Federalinio rezervų banko (FED) palūkanų didinimą kalbėti dar būtų gerokai per anksti. Net ir optimistai nemano, kad FED palūkanas galėtų padidinti jau pirmą šių metų pusmetį.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip bebūtų, JAV ekonomikos ateitis, kuri jau palengva džiugina rinkos dalyvius, neatrodo visiems tokia šviesi.

Ekonomikos Nobelio premijos laureatas Paulas Krugmanas optimizmu nespinduliuoja. Anot jo, nedarbo lygis ko gero gali vėl pradėti didėti, būsto kainos smukti dar 5-10 proc. Be to, ekonomistas mato apie 30-40 proc. tikimybę galingiausiai pasaulio ekonomikai patirti pakartotinį nuosmukį. Galimos problemos siejamos su metų viduryje išseksiančia finansinio ekonomikos stimuliavimo programa. „Blackstone’s“ analitikas Byronas Weinas su tokia nuomone nesutinka ir mano, kad nedarbas smuks žemiau 9 proc. Tačiau, nors abiejų ekonomistų prognozės ir skiriasi, JAV darbo rinkos perspektyvos kol kas  nėra vertinamos palankiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Euro ir JAV dolerio valiutų poros kursas vakar pakilo 0.75 proc. iki 1.4410. Tai buvo pats ženkliausias euro brangimas nuo pernai metų gruodžio pradžios. Kaip minėta, pagrindinis rinkos katalizatorius buvo apetitas rizikai. JAV ISM pramonės sektoriaus indeksas sudarė 55.9 ir buvo didesnis nei prognozuotas (54.1). Galutinis euro zonos verslo aktyvumo pramonėje indeksas, kaip ir prognozuota, sudarė 51.6. Šiandien skelbiamas darbo vietų skaičiaus pokytis Vokietijoje, preliminari euro zonos infliacija. Niujorko prekybos sesijos svarbiausiomis naujienomis bus JAV nebaigti būsto pardavimo sandoriai bei gamyklų užsakymų duomenys.

REKLAMA

Didžiosios Britanijos svaro ir JAV dolerio kursas pirmadienį rodė didelį svyravimą, tačiau svaras skirtingai nei kitos valiutos, prieš JAV dolerį pabrangti nesugebėjo. Didžiosios Britanijos svaro ir JAV dolerio kursas smuktelėjo 22 p. iki 1.6084. Prekybos metu kursas buvo pakilęs iki 1.6239. Svarą prekybos pradžioje teigiamai veikė sulaukti geri duomenys iš D. Britanijos. Verslo aktyvumo pramonėje indeksas sudarė 54.1 ir pranoko lūkesčius (52.1). Šiandien iš D.Britanijos svarbių rodiklių nelaukiama, kursą turėtų veikti bendros rinkos nuotaikos.

JAV dolerio ir Japonijos jenos kursas taip pat leidosi žemyn, nors rinkoje ir dominavo rizikos mėgėjai. Doleris prieš jeną atpigo 0.50 proc. iki 92.51. Šiandien Azijos prekyboje JAV dolerio ir Japonijos jenos kursas ir toliau judėjo žemyn. Naujienų iš Japonijos nebuvo sulaukta. JAV dolerio pigimą galėjo nulemti ir pelnų nusiėmimas, kuris sukėlė ženklesnę korekciją. Nuo gruodžio mėnesio pradžios kursas rodė aiškią augimo kryptį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų