REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo sausio 1-osios įsigaliojusios naujos pieno supirkimo taisyklės numato griežtesnes sankcijas pieno gamintojams už pateiktą nekokybišką pieną. Ūkininkai ir žemės ūkio bendrovės nuogąstauja, kad perdirbėjai, kiti pieno supirkėjai gali tuo piktnaudžiauti ir nepagrįstai taikyti pinigines nuoskaitas.

REKLAMA
REKLAMA

Įmonės „Pieno tyrimai“ duomenimis, ištyrus 35 tūkst. ūkininkų ir kitų gamintojų pieno kokybę, kiek daugiau kaip procentas mėginių buvo užteršti antibiotikais ir kitomis inhibitorinėmis medžiagomis.

REKLAMA

„Tai labai reikalingas žingsnis gerinant Lietuvos pieno sektoriaus ateitį. Yra įteisintos šiek tiek griežtesnės sankcijos, kurias perdirbėjai gali taikyti ūkininkams, nesilaikantiems geros kokybės praktikos“, – sako Linas Sasnauskas, bendrovės „Pieno žvaigždės“ vykdomasis direktorius.  

Pagal naujas taisykles pieno kokybės rodikliai, kuriuos turi atitikti pristatomas pienas, nekeičiami. Tačiau jeigu piene bus rasta antibiotikų, plovimo priemonių ar kitų inhibitorinių medžiagų likučių, nuobaudos bus didesnės nei dabar.

REKLAMA
REKLAMA

Jei pažeidimas nustatomas pirmą kartą ir neužteršiamas didelis kiekis žaliavos, kaina už pieną bus sumažinta dešimtadaliu.

„Jei kartojasi, tai 20-čia procentų. Jei kiekiai – dideli ir padaro žalą visam pienovežiui ar didesnei talpai, ir tai patvirtinama laboratoriniais tyrimais, tai tokios nuoskaitos gali būti nuo 20 iki 40 proc.“, – teigia Rimantas Krasuckis, Žemės ūkio ministerijos departamento direktorius.

Baudos už prastos kokybės pieną taikytos ir iki šiol. Kasmet dėl to gamintojai negauna maždaug 5 mln. litų – jie lieka perdirbėjams, kurių iniciatyva ir padaryti didesni sugriežtinimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot gamintojų, tuo perdirbėjai ir kiti pieno supirkėjai gali piktnaudžiauti ir nepagrįstai taikyti pinigines nuoskaitas.

Esą to išvengti padėtų Pieno kokybės fondas, į kurį patektų iš ūkininkų ir bendrovių išskaičiuoti pinigai.

„Dėl to fondo Pieno taryboje iš principo buvo sutarta su perdirbėjais, tačiau dabar perdirbėjai nebenori to laikytis, kad fondas būtų iš esmės iš nuoskaitų. Perdirbėjai siūlo tą fondą steigti iš ūkininkų kišenės“, – sako Andriejus Stančikas, Pieno gamintojų asociacijos pirmininkas.

REKLAMA

Ministerijos valdininkai siūlo, kad pinigų tektų ir ūkininkams, ir perdirbėjams.

Tačiau Pieno gamintojų asociacija, pasak jos vadovo, nelinkusi nusileisti, ir jei nebus vykdomas jos reikalavimas minėtas lėšas skirti tik į Pieno kokybės fondą, žada reikalauti atšaukti naujas pieno supirkimo taisykles.

Salomėja Pranaitienė, LTV naujienų tarnyba

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų