REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulinėje valiutų rinkoje naujųjų metų pirma prekybos diena sutampa su naujos svaitės pradžia. Žvelgiant į makroekonominių rodiklių kalendorių, pirmoji metų savaitė tikrai neturėtų būti nuobodi, kadangi numatyta skelbti daug naujienų iš visų pasaulio regionų.

REKLAMA
REKLAMA

Metų pradžia yra pats geriausias laikas prognozėms. Analitikai ir investuotojai bandys įžvelgti, kokių 2010 metų galima laukti valiutų rinkoje. Tačiau kas dėsis finansų rinkoje tiksliai numatyti ar apskaičiuoti neįmanoma. Juk iš esmės prognozės yra bandymas nuspėti kada pasikartos praeitis. Yra senas posakis, kad kokios bus pirmos penkios sausio prekybos dienos, tokių galima laukti ir visų metų. Deja, šis posakis dažniau skamba ne prekeivių Forex, o akcijų rinkoje lūpomis.

REKLAMA

Istoriniai paskutinių 10 metų duomenys rodo, kad sausio mėnesį JAV doleris yra labiau linkęs brangti euro ir Šveicarijos franko atžvilgiu. Taip buvo 7 iš 10 kartų. JAV dolerio brangimas iš dalies siejamas su naujų ilgalaikių investicinių portfelių formavimu ir juose skiriamos dalies JAV vyriausybės skolos vertybiniams popieriams.

Panašu, kad tikimybė, jog šiemet JAV doleris taip pat stiprės, yra didesnė. 2009 metų pabaiga JAV doleriui buvo tikrai labai sėkminga. Gruodžio mėnesį pagrindinė rezervinė pasaulio valiuta brango prieš visas porininkes. Būtent gruodžio mėnesį JAV dolerį pradėjo teigiamai veikti geros pasaulio, o ypač JAV ekonominės naujienos. Kaip minėta, šią savaitę naujienų tikrai netrūks.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį skelbiami JAV darbo rinkos duomenys turėtų būti pirmas rimtas impulsas naujų metų prekybai. Jei geri fundamentiniai duomenys ir toliau stiprins JAV valiutą, tuomet sulaukus teigiamų naujienų iš darbo rinkos galima laukti dolerio brangimo. Tačiau, jei darbo vietų skaičius toliau mažės, dolerio spurtui gali kilti pavojus. Gruodžio mėnesį skelbtais duomenimis, didžiausioje pasaulio ekonomikoje darbo vietų skaičius sumenko vos 11 tūkst. Panašių duomenų tikimasi sulaukti ir šį penktadienį. Kaip fundamentiniai rodikliai veiks JAV dolerį bus galima pasitikrinti savaitės bėgyje, kadangi naujienų netrūks.

Euro ir JAV dolerio valiutų poros judėjimą šiandien gali įtakoti skelbiamas euro zonos Sentix investuotojų pasitikėjimo indeksas, tačiau svarbiausia dienos naujiena bus JAV ISM pramonės indeksas. Nemažai naujienų bus sulaukta iš D. Britanijos. Didžiausias dėmesys pirmadienį bus skirtas verslo aktyvumo pramonės sektoriuje indeksui. Visgi savaitės „vinimi“ turėtų būti ketvirtadienį įvyksiantis Anglijos centrinio banko posėdis. Prognozuojama, kad valdyba nedidins aktyvų supirkimo programos, tačiau ankstesni banko atstovų komentarai šiuo klausimu nebuvo labai kategoriški. Jei būtų į rinką įlieti dar bent 25 mlrd. svarų, tuomet tai galėtų labai susilpninti svaro pozicijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų