REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pakeitus Socialinės apsaugos ministerijos (SAM) pranešimo apie apdraustuosius už ataskaitinį laikotarpį pateikimo taisykles, nuo 2010 m. vasario 1 d. keičiasi SAM pranešimo teikimo terminas ir duomenys.

REKLAMA
REKLAMA

Nustatyta, jog draudėjai SAM pranešimą ir jo priedus apie kalendorinį mėnesį apdraustajam apskaičiuotų pajamų, nuo kurių skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos (išskyrus pajamų, gautų iš sporto ir (ar) atlikėjo veiklos ar pagal autorines sutartis), sumas turi pildyti ir teikti „Sodros“ teritoriniam skyriui kiekvieną mėnesį, bet ne vėliau kaip iki kito kalendorinio mėnesio 15 dienos (anksčiau šiuos pranešimus draudėjai teikdavo kiekvieną ketvirtį).

REKLAMA

Siekiant supaprastinti duomenų teikimą, pakeistas su SAM pranešimu teikiamų priedų sąrašas: draudėjams pildant SAM pranešimą kas mėnesį nebereikės teikti SAMF4 priedo „Valstybinio socialinio draudimo ir sveikatos draudimo fondų biudžetų lėšų finansinės ataskaita“. Finansinė ataskaita pagal draudėjo pateiktą informaciją bus pildoma informacinėmis technologijomis – tai esą palengvins draudėjų finansinę atskaitomybę. Finansinę ataskaitą draudėjai per EDAS galės susiformuoti kiekvieną mėnesį. Teikiant mėnesio duomenis sumažės teikiamų duomenų klaidų tikimybė, taip pat ir poreikis juos tikslinti. Be to, draudėjams nebereikės teikti įvairių pažymų apdraustiesiems apie mėnesio pajamas dėl įvairių išmokų apskaičiavimo. Bus realizuota galimybė tiksliau ir operatyviau apskaičiuoti valstybinio socialinio draudimo bei kitas išmokas.

REKLAMA
REKLAMA

Pakeitus SAM pranešimo pateikimo terminus, patvirtinti 1-SD pranešimo apie apdraustųjų valstybinio socialinio draudimo pradžią ir 2-SD pranešimo apie apdraustųjų valstybinio socialinio draudimo pabaigą pateikimo taisyklių pakeitimai, keičiasi 2–SD pranešimo pildymo reikalavimai.

Šių taisyklių pakeitimai numato, jog 2–SD pranešime turi būti nurodytos apdraustojo valstybinio socialinio draudimo pabaigos (atleidimo iš darbo ir kt.) mėnesio pajamos, nuo kurių skaičiuojamos valstybinio socialinio draudimo įmokos, ir valstybinio socialinio draudimo įmokų sumos, o ne ketvirčio, kaip buvo iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taisyklės pakeistos vykdant Lietuvos Respublikos socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo bei Lietuvos Respublikos ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo nuostatas, kad socialinio draudimo išmokos apskaičiuojamos atsižvelgiant į konkretaus mėnesio apdraustojo asmens draudžiamąsias pajamas.

Primename, jog SAM pranešimą už 2009 m. IV ketvirtį draudėjai turi pateikti pagal senąją tvarką iki 2010 m. sausio 15 d., o už 2010 metų sausio mėnesį – draudėjai pranešimus teiks pagal naująją tvarką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų