REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmosios ES struktūrinių fondų lėšos mokslo ir verslo bendradarbiavimui skatinti atitekės į Klaipėdos Jūrinį slėnį  ir Vilniaus  „Santaros“ bei „Saulėtekio“ slėnius. Šiandien Švietimo ir mokslo ministerijoje pasirašomos pirmosios trys mokslo, studijų ir verslo slėnių sutartys dėl investicinių projektų finansavimo. Šiems projektams iš ES fondų skiriama 106 mln. Lt.  

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva dar niekada neturėjo tokių palankių finansinių sąlygų plėtoti mokslo tyrimus, jų pagrindu kurti šiuolaikines technologijas, lemiančias ekonomikos pažangą ir žmonių gerovę, - sako švietimo ir mokslo ministras G. Steponavičius. - Steigiant mokslo, studijų ir verslo slėnius atliktas didžiulis parengiamasis darbas, kad investicijos būtų panaudotos skaidriai ir efektyviai. Visi projektai praėjo keleriopą ekspertų vertinimą ir buvo stabdomi, jeigu kildavo bent menkiausių abejonių dėl jų paruošimo kokybės ar numatomų pasiekti rezultatų.”

REKLAMA

Klaipėdos universitetas įgyvendins 89,2 mln. Lt projektą, numatantį sukurti Jūrinio slėnio branduolį. Universiteto miestelio teritorijoje bus pastatytas naujas laboratorijų pastatas, įrengtos keturios modernios laboratorijos, taip pat bus investuojama į modernią įrangą ir auditorijas, atnaujinta studijų infrastruktūra. Už šias lėšas bus perkamas ir  modernus mokslinių tyrimų laivas.

Vilniuje  „Santaros“ slėnyje bus kuriamas Informacinių technologijų atviros prieigos centras, jungiantis geografiškai nutolusius kompiuterinius resursus. Toks virtualus  superkompiuteris galės spręsti dideliems skaičiavimo resursams imlius uždavinius. Projekto vertė – 5,4 mln. Lt.

REKLAMA
REKLAMA

„Saulėtekio“ slėnyje Vilniaus universiteto Lazerinių tyrimų centro (LTC) pagrindu pradedamas kurti Tarptautinės prieigos lazerinis kompleksas „Naglis“, kuriam bus skirta  11,4 mln. Lt.  Šios lėšos bus investuojamos į LTC antstato statybą,  mokslinių laboratorijų įrengimą ir modernaus lazerinio komplekso, integruoto į bendrą mokslinių tyrimų erdvę bei studijų sistemą, sukūrimą.

Lietuvoje kuriami penki integruoti mokslo, studijų ir verslo slėniai – „Santara“ ir „Saulėtekis“ Vilniuje, „Santaka“ ir „Nemunas“ Kaune bei „Jūrinis“ Klaipėdoje. Iš Švietimo ir mokslo ministerijos administruojamų ES struktūrinių fondų keturiolikai slėnių projektų  numatoma skirti 831 mln. Lt. Maždaug 40 proc. lėšų planuojama skirti infrastruktūros atnaujinimui, apie 60 proc. – moderniai mokslinei įrangai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų