REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Net šešiasdešimt dviems šią vasarą Klaipėdoje vykusios Jūros šventės dalyviams iš įvairių Lietuvos regionų, pasivaišinusiems UAB "Bernelių smuklė" lauko kavinėje pardavinėtais žirniais su spirgučiais, teko kreiptis į medikus – jiems buvo diagnozuoti susirgimai ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis. Iš jų 38 nuo salmoneliozės buvo gydomi ligoninėse.

REKLAMA
REKLAMA

Gavus pranešimus apie ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis susirgusius asmenis, Klaipėdos visuomenės sveikatos centras bei Klaipėdos miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atliko per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų protrūkio tyrimą. Atlikus laboratorinius ir epidemiologinius tyrimus nustatyta, kad ligas sukėlė UAB "Bernelių smuklė" lauko kavinėje realizuotas maistas. Paimtuose spirgučių padažo ir cepelinų su spirgučių padažu pavyzdžiuose buvo išskirtos salmonelės. Išanalizavus patikrinimo medžiagą prieita išvados, kad gaminant padažą buvo pažeista gamybos technologija, mėsa spirgučiams buvo nepakankamai termiškai paruošta ir minėti maisto produktai neatitiko produktų saugą reglamentuojančių teisės aktų nustatytų produktų saugos reikalavimų.

REKLAMA

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba gruodžio 29 d. posėdyje išnagrinėjo bylą dėl Maisto įstatymo pažeidimo ir nutarė UAB "Bernelių smuklė" skirti dvidešimt tūkstančių litų baudą.

Už Maisto produktų įstatymo pažeidimą Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos nutarimu dviejų tūkstančių litų baudą į valstybės biudžetą turės sumokėti ir UAB "GRANUM FOOD". Nustatyta, kad ši bendrovė į Lietuvą atvežė beveik 12000 kilogramų fasuotų grikių kruopų "GRANUM EKSTRA" (kilmės šalis Lenkija). Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Laboratorijos departamentas, atlikęs tyrimus, šiose grikių kruopose aptiko 6,4x10¹ KSV/g pelėsinių grybų, kruopų kvapas ir skonis pripažintas neatitinkančiu privalomųjų reikalavimų patvirtintų Žemės ūkio ministro 2001 m. kovo 8 d. įsakymu Nr. 52.

REKLAMA
REKLAMA

Vykdydama kontrolės institucijos nurodymus UAB "GRANUM FOOD" sandėlyje likusių nesaugių grikių kruopų į rinką nepateikė, o išplatintą produktą iš rinkos surinko ir grąžino gamintojui.

Keturis kartus produktų saugą reglamentuojančiuose teisės aktuose nustatytą didžiausią leistiną pesticidų (oksamilo) kiekį viršijo UAB "Rivona" pateikti į Lietuvos rinką (UAB "Norfos mažmena" parduotuvių tinklą) pavojingi maisto produktai – baklažanai (kilmės šalis – Lenkija). Nustatyta, kad UAB "Rivona" pavojingus maisto produktus į Lietuvos rinką pateikė neturėdama gamintojo kokybės sertifikato. Kėdainių rajono valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė realizuoti patikrintą baklažanų siuntą (700 kg) bei įpareigojo bendrovę iš prekybos įmonių surinkti išplatintus baklažanus ir pranešti apie sugrąžintą kiekį bei utilizavimo būdą. Deja, nuo baklažanų pateikimo į rinką iki laboratorinių tyrimų rezultatų gavimo dienos visi baklažanai jau buvo parduoti. Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorius Feliksas Petrauskas atkreipė dėmesį, kad neretai nesaugių maisto produktų, ypač greitai gendančių, laboratoriniai tyrimai užtrunka pernelyg ilgai ir kol gaunami jų rezultatai produktai jau būna realizuoti vartotojams.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos nutarimu už Maisto įstatymo pažeidimą UAB "Rivona" skirta dviejų tūkstančių penkių šimtų litų bauda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų