REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už paliktas ražienas – ES parama

Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos (KPP) priemonę „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ parama skiriama ūkininkams už kraštovaizdžio tvarkymą.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Sąjungos skiriamą paramą kraštovaizdžiui tvarkyti norintys gauti ūkininkai turi nušienauti pievas, išvežti iš jų žolę, prižiūrėti gyvatvores ar žiemai tinkamai paruošti ražienų laukus.

REKLAMA

„Kraštovaizdžio tvarkymo programos“ veikla „Ražienų laukai per žiemą“ pasinaudoja vis daugiau žemdirbių. Štai užpernai buvo pateiktos 1883 paraiškos. Įsipareigota laikytis reikalavimų 22,512 ha plote. Tuo tarpu šiemet minėtai veiklai skiriama parama siekė pasinaudoti 3343 pareiškėjai.

Palikti žiemai ražienų plotai išaugo iki 41,650 ha. Veikla „Ražienų laukai per žiemą“ siekiama išsaugoti bioįvairovę intensyviai dirbamuose plotuose, stabdyti dirvų eroziją.

REKLAMA
REKLAMA

Ražienose likę grūdai ir plačialapių piktžolių sėklos yra svarbus maisto šaltinis žiemojantiems paukščiams. Be to, ražienos yra naudinga buveinė pilkiesiems kiškiams, kurapkoms bei kitiems žiemojantiems paukščiams. Ražienų laukai teikia prieglobstį graužikams, kurie yra svarbus maisto šaltinis plėšriesiems paukščiams.

Kaip žinome, dirvos paviršius ražienose likusių augalų yra apraizgytas augalų šaknimis. Taip stabdoma vandens ir vėjo sukeliama dirvos erozija. Tai ypač svarbu intensyvios žemdirbystės ūkiuose, kur auginamos monokultūros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Žemės ūkio ministerijos Kokybės politikos departamento Agroaplinkosaugos ir ekologinio ūkininkavimo skyriaus vedėjos Rovenos Budrevičiūtės, Europos Komisijai Lietuva yra pateikusi konkrečių pasiūlymų, kaip patobulinti Kaimo plėtros 2007-2013 m. programą. Jei pasiūlymams bus pritarta, pareiškėjai, dalyvaudami „Ražienų laukai per žiemą“ veikloje galės pasirinkti ar ražienų paviršių lengvai kultivuoti, ar to nedaryti.

Jei siekiantieji gauti paramą ūkininkai nuspręs ražienas truputį prakultivuoti ir laikysis visų kitų įsipareigojimų – gaus 500 Lt/ha išmoką, o jei ražienų nekultivuos – jiems bus išmokėta 450 Lt/ha. Šiuo metu žemdirbiams už per žiemą laukuose paliktas ražienas skiriama apie 500 Lt/ha.

REKLAMA

Kompensacinė išmoka pagal „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ priemonės programas „Kraštovaizdžio tvarkymas“, „Ekologinis ūkininkavimas“ mokamos už bendrą ne mažesnį kaip 1 ha žemės ūkio naudmenų, pasėlių plotą ir kitą plotą (reikalavimas veiklą vykdyti žemės ūkio naudmenose netaikomas gyvendinantiesiems „Kraštovaizdžio tvarkymo“ programos veiklas: „Kraštovaizdžio elementų valdoje tvarkymas“, „Šlapynių tvarkymas“, „Melioracijos griovių tvarkymas“). Bendras žemės ūkio naudmenų, pasėlių ir kitas plotas, už kurį mokama kompensacinė išmoka pagal „Rizikos vandens telkinių gerinimo programą“, negali būti mažesnis nei 1 ha žemės ūkio naudmenų.

Pareiškėjai privalo laikytis įsipareigojimų ne mažiau kaip 5 kalendorinius metus. R. Budrevičiūtė įspėja, kad pareiškėjai visoje valdoje privalo laikytis kompleksinės paramos reikalavimų, kurie apima Valdymo reikalavimus ir Trąšų bei augalų apsaugos produktų naudojimo reikalavimų ir Geros agrarinės ir aplinkosauginės būklės žemės ūkio naudmenoms reikalavimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų