REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žemdirbiams pradėtos mokėti išmokos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemones: „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“, „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“, „Natura 2000 išmokos ir su Direktyva 2000/60/EC susijusios išmokos“ ir „Natura 2000 išmokos“. Iš viso pagal šias KPP priemones buvo pateikta daugiau kaip 106 tūkst. paraiškų, o prašoma suma viršija 317 mln. Lt.

REKLAMA
REKLAMA

Žemdirbiams bus išmokėtos visos priklausančios išmokos tik tuo atveju, jeigu tinkamai laikomasi visų priemonių įgyvendinimo taisyklėse pateiktų reikalavimų.

REKLAMA

KPP paramą administruojančios Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) specialistai atkreipia dėmesį, kad patikrų metu pareiškėjų valdose dažniausiai aptinkama geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės (GAAB) reikalavimų nesilaikymo atvejų. Nustačius pažeidimus, ūkininkams taikomos sankcijos – parama gali būti sumažinta arba netgi nutraukiamas jos išmokėjimas.

Pažeidimų neišvengia

Vienas iš pažeidimų – laukuose, kuriose auginami žemės ūkio augalai, negali būti juos stelbiančių piktžolių. Be to, pareiškėjų valdose esančioje ariamoje žemėje ir ganyklų arba pievų plotuose neturi būti medžių ir krūmų, sustabarėjusių, sėklas subrandinusių piktžolių.

REKLAMA
REKLAMA

Ganyklos arba pievos turi būti naudojamos gyvuliams ganyti arba ne rečiau kaip kartą per metus (iki rugpjūčio 1 d.) nušienaujamos. Iki minėtos datos šienas arba žalioji masė turi būti sutvarkyti ir išvežti iš lauko arba sudėti į kūgius (išskyrus susmulkintą). Pažymėtina, kad dalyvaujantys priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programoje „Kraštovaizdžio tvarkymas“, turėtų nepamiršti pievas nuganyti arba nušienauti ir išvežti nušienautą žolę iki rugsėjo pabaigos. Gaunant paramą šlapynių tvarkymui, iškirstus krūmus ir nušienautą žolę privalu išvežti iki kitų metų kovo 1 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taikomos sankcijos

Vienas iš dažnesnių pažeidimų, kurį aptinka NMA specialistai – deklaruotas plotas neturi aiškių ribų. Deklaruoto lauko atskyrimu aiškiomis ribomis laikomi lauko kampiniuose ir tarpiniuose taškuose įkasti (įkalti) ilgalaikiai, aiškiai matomi vienas nuo kito mediniai, betoniniai ar metaliniai stulpeliai. Ribos turi būti pažymėtos taip, kad einant bet kuria lauko kraštine galima būtų matyti lauko ribą ir per paramos laikotarpį ji negalėtų natūraliai išnykti arba būti pakeista.

Neretai užfiksuojami atvejai, kai ganyklose arba pievose esanti žolė, taip pat ražienos yra deginamos. Tai laikoma pažeidimu, už kurį taikomos griežtos sankcijos. Be to, ūkininkai privalo laikytis sėjomaininių reikalavimų ir tame pačiame lauke tą pačią kultūrą gali auginti ne ilgiau kaip 3 metus iš eilės.

REKLAMA

Įsipareigoja nemažinti ploto

NMA tikrintojai taip pat užfiksuoja atvejus, kai pareiškėjas deklaruoja didesnį plotą negu valdo arba deklaruojamame plote neužsiima žemės ūkio veikla. Skaičiuojant paramą už plotus, kuriuose pareiškėjas neužsiėmė žemės ūkio veikla, taikomos taisyklių nuostatos dėl tyčinio neteisingo deklaravimo. Tai reiškia, kad pareiškėjui parama tokiais atvejais bus žymiai mažinama. Atkreipiamas dėmesys, jog parama mokama pareiškėjui, užsiimančiam žemės ūkio veikla ir turinčiam žemės valdymo teisę patvirtinančius dokumentus. Žemės ūkio veikla, šiuo atveju, įrodoma pagal turimus gyvulių ženklinimo, žemės ūkio produkcijos realizavimo, seniūnijos išduotą pažymą bei kitus dokumentus.

REKLAMA

Gaudami paramą, žemdirbiai taip pat įsipareigoja nemažinti 2005 m. paraiškoje deklaruotą valdomų daugiamečių ganyklų ar pievų plotą.

KPP priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programos „Ekologinis ūkininkavimas“ paramos gavėjai turi įsidėmėti, jog dabar jiems bus išmokėta pusė numatytų išmokų. Likusi dalis juos pasieks pateikus produkcijos realizavimo dokumentus, Ekologinės gamybos ūkio veiklos žurnalo 18 lentelę „Ekologiškų produktų realizavimo apskaita“. Juos reikia pateikti iki kitų metų gegužės 15 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų