REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinė mokėjimo agentūra

Ūkininkai, auginantys gyvulius, turėtų prisidėti prie aplinkosaugos gerinimo – tinkamai tvarkyti gyvulių mėšlą bei srutas. Tam yra skiriama Europos Sąjungos (ES) parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos (KPP) priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ pirmąją veiklos sritį.

REKLAMA
REKLAMA

Ši sritis – „Nitratų direktyvos reikalavimų ir naujų privalomų Bendrijos standartų įgyvendinimas“ – skirta vandens ir dirvožemio apsaugai nuo nitratų taršos, kuri dažniausiai atsiranda dėl netinkamai tvarkomų gyvulių mėšlo ir srutų.

REKLAMA

Fiziniai ir juridiniai asmenys, siekiantys sumažinti taršą, Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) paraiškas ES paramai gauti gali teikti iki metų pabaigos.

Paramos gali prašyti ne tik ūkininkai, bet ir juridiniai asmenys, užsiimantys žemės ūkio produktų gamyba ar paslaugų žemės ūkiui teikimu, taip pat žemės ūkio kooperatyvai, mokslo ir mokymo institucijos, turinčios eksperimentinius ar mokomuosius ūkius, kuriuose gaminama žemės ūkio produkcija ar teikiamos paslaugos žemės ūkiui. Pretenduojantys į paramą ūkininkai su paraiška taip pat turi pateikti projekto aprašą, kuriame reikia pagrįsti investavimo tikslus, numatytas būtinas investicijas. Jame taip pat reikia nurodyti sąlyginių gyvulių vienetų skaičių paraiškos pateikimo dieną, projektui reikalingas lėšas, jų finansavimo būdą bei projekto įgyvendinimo terminus.

REKLAMA
REKLAMA

Paramos dydis priklausys nuo ūkyje auginamų ir numatomų auginti sąlyginių gyvulių vienetų (SGV) skaičiaus ir tinkamų finansuoti išlaidų. Paramos lėšas galima skirti naujų mėšlidžių ir srutų kauptuvų statybai ar senųjų rekonstrukcijai, naujoms statybinėms medžiagoms įsigyti, naujai mėšlo ir srutų laikymo įrangai ir išvežimo, įterpimo bei paskleidimo technikai įsigyti, taip pat bendrosioms ir projekto viešinimo išlaidoms finansuoti.

Iš viso gali būti finansuojama iki 40–60 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų  jauniesiems ūkininkams, dirbantiems mažiau palankiose ūkininkauti vietovėse, gali būti finansuojama iki 60 proc. tinkamų finansuoti išlaidų, ūkininkaujantiems mažiau palankiose ūkininkauti vietovėse ar jauniesiems ūkininkams – iki 50 proc., o visiems kitiems paramos gavėjams – iki 40 proc. tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Pagal šią veiklos sritį paraiškas teikiantys ūkininkai gali pretenduoti į maksimalią 690 560 litų paramą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų