REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacija (LNPPĮA), vienijanti įmones, valdančias didžiuosius degalinių tinklus, atkreipia visuomenės ir atsakingų institucijų dėmesį į vis dažnesnius kai kurių bendrovių bandymus buitines dujas parduoti kaip automobilinį kurą.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu Lietuvoje yra plačiai paplitusi praktika, kai tam tikrose Lietuvos degalinėse, vietoje automobilinių dujų, kurių tūkstančiui kg taikomas 1050 litų akcizinis mokestis, yra parduodamos buitinės dujos, kurioms akcizas nėra taikomas“, - sakoma LNPPĮA pranešime.

REKLAMA

„Pasigirsta kaltinimų, neva mokesčių inspekcija bandydama pažaboti akcizo už dujas nemokančius verslininkus, taiko dvigubus standartus. Tačiau noriu pabrėžti, kad dvejopi standartai rinkoje yra susiklostę dabar, kai sąžiningai mokesčius mokančios bendrovės, parduodamos suskystintas naftos dujas kaip automobilinį kurą, moka akcizinį ir kitus mokesčius, o kitos įmonės, parduodamos ar naudodamos buitines dujas kaip automobilines, paprasčiausiai vengia mokėti mokesčius ir gyvuoja skaidraus verslo užribyje“, – sako Lukas Vosylius, LNPPĮA prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

LNPPĮA teigia ne kartą kreipusis į Finansų ministeriją ir jai pavaldžią Valstybinę mokesčių inspekciją, siekdama atkreipti dėmesį į šią problemą, nes analizuojant įvairių energetinių produktų apyvartas, pastebėta, jog suskystintų naftos dujų, naudojamų kaip variklių degalai, apyvarta smuko -17 proc., tuo metu suskystintų dujų, skirtų buitinėms reikmėms, priešingai – šoktelėjo 6-7 proc.

Įtarimą esą kelia tai, jog  neapmokestinamų akcizu dujų, sunkmečiu apyvartos rodikliai gerėjo, kai visų kitų produktų (benzino, dyzelino) realizacija mažėjo. Didžiausios buitinių dujų apyvartos užfiksuotos birželio rugsėjo mėn., t.y. tuo pačiu periodu, kuomet smarkiai krito automobilinių dujų pardavimai.

LNPPĮA primena, kad daugiau nei dvigubai padidinus akcizus automobilinėms suskystintoms dujoms, lyginant su akcizais neapmokestinamomis buitinėmis dujomis, jos tampa vis mažiau konkurencingos ir sąlygoja didėjantį nelegalų buitinių dujų panaudojimą vietoje automobilinių dujų. „Tai neabejotinai kenkia legaliai prekybai automobilinėmis dujomis, daro degalų rinką neskaidria, taip pat prarandamas akcizo mokestis ir kitos valstybės biudžeto pajamos“, - tikina LNPPĮA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų